(foto) Criză acută de șoferi de camion în Japonia. O soluție incredibilă găsită de autorități
Japonia a anunțat că intenționează să construiască o rețea de benzi transportoare automatizate, de înaltă tehnologie, pentru a transporta mărfuri pe o distanță de peste 500 km între Tokyo și Osaka. Asta ar fi o soluție la criza logistică a transportului de mărfuri care se prefigurează!
Rețeaua propusă de benzi transportoare masive (conveiere), denumită Autoflow-Road, ar urma să utilizeze tuneluri sub autostrăzile principale care leagă cele mai mari două orașe din Japonia, precum și piste supraterane în mijlocul drumurilor. Pe alocuri, pistele suplimentare ar putea fi construite și de-a lungul părții carosabile a autostrăzilor. Ideea aparține unui grup de experți din cadrul Ministerului japonez al Teritoriului, Infrastructurii, Transporturilor și Turismului.
„Drumurile logistice automatizate sunt concepute pentru a profita la maximum de spațiul rutier prin utilizarea părții carosabile, a benzilor mediane și a tunelurilor de sub carosabil. Studiul nostru examinează impactul asupra traficului rutier, inclusiv asupra drumurilor înconjurătoare, dar și costurile.”
Shuya Muramatsu, înalt funcționar în cadrul biroului de cercetare a economiei rutiere al ministerului.
Propunerea Autoflow-Road vine în contextul în care Japonia și populația sa care îmbătrânește rapid se confruntă cu un deficit de șoferi de livrări, noile reguli limitând orele suplimentare săptămânale ale acestora la doar 18
Un studiu publicat la început de iunie de Nomura Research Institute a estimat că 1.4 miliarde de tone de marfă vor fi transportate pe șosea în 2030, în scădere marginală față de 1.43 miliarde de tone cât era în 2020, notează scmp.com.
Dar deficitul de șoferi din Japonia se va agrava, forța de muncă urmând să scadă de la 660.000 în 2020 la doar 480.000 până în 2030 – un deficit de 36% care ar putea face ca industria transporturilor să nu mai poată satisface cererile de marfă în următorii șase ani. Impactul va fi cel mai grav în regiunile rurale, care se confruntă cu un deficit de șoferi de 41%, conform studiului.
În plus față de provocări, creșterea costurilor combustibilului și a salariilor pentru a atrage noi șoferi în industrie va duce în mod inevitabil la creșterea prețurilor de livrare în întreaga țară. Dezvăluind planul Autoflow-Road, ministrul transporturilor Tetsuo Saito a declarat că acesta „nu numai că va aborda criza logistică, dar va contribui și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Am dori să continuăm rapid discuțiile pe această temă.”
Ministerul își propune să valorifice sistemele de benzi transportoare de mare capacitate existente
Drept exemplu este banda de 23 km de la mina de calcar Torigatayama din prefectura Kochi sau sistemul de 100 km utilizat pentru a transporta fosfat de la o mină izolată din Sahara Occidentală la cel mai apropiat port. Aceste tehnologii de transport la scară largă ar putea servi drept model pentru căile de transport de marfă supraterane ale Autoflow-Road.
Fie că va fi instalat în tuneluri sau de-a lungul drumului, proiectul Tokyo-Osaka de 500 km va eclipsa ambele sisteme existente. Ministerul a declarat că încearcă să optimizeze utilizarea tehnologiilor automatizate de colectare și livrare pentru a îmbunătăți viteza de procesare și a minimiza intervenția umană.
Ministerul anticipează că paleții care pot conține până la o tonă de marfă vor fi plasați la bordul benzii transportoare, care ar putea funcționa 24/24 și ar putea livra aceeași cantitate de marfă precum 25.000 de șoferi pe zi.
Cu toate acestea, Muramatsu a fost prudent în ceea ce privește costul anticipat al proiectului, spunând doar că acesta este “în curs de examinare”. Ziarul Yomiuri a estimat că cea mai mare provocare a Autoflow-Road va fi costul, construcția tunelului subteran și a benzii transportoare putând ajunge la 80 de miliarde de yeni (508 milioane USD) pentru fiecare tronson de 10 km!
Dar Autoflow-Road pare să fie abordarea preferată a ministerului pentru a rezolva problema
Yoshitsugu Hayashi, profesor de politici și sisteme de transport la Universitatea Chubu, a declarat că există o nevoie tot mai mare de soluții la criza iminentă a transporturilor din Japonia, cu diverse idei propuse în ultimii 25 de ani.
„Este important să dezvoltăm acest sistem automat de livrare, asemănător unui tren, din cauza provocărilor în ceea ce privește forța de muncă, dar și pentru că trebuie să reducem emisiile de dioxid de carbon, emisiile de pulberi în suspensie și alți poluanți care pot avea un impact direct asupra sănătății umane.
Suprafața devine din ce în ce mai congestionată, astfel încât tunelurile de sub drumurile expres sunt o abordare rezonabilă. Există deja spațiu în banda mediană sau pe acostamentele drumurilor existente, astfel încât infrastructura de bază este deja existentă și acest lucru ar trebui să facă proiectul relativ ușor.”
Când ar putea fi dat startul construcției acestui mega proiect nu este clar deocamdată. Și nu trebuie de uitat că Japonia se află într-o zonă seismică activă.
Vezi și: Raport IRU: Criză globală de șoferi profesioniști! Numărul posturilor de muncă vacante
Cmentariile sunt închise