(foto) De la 604 la 5008 – vehiculele prezidențiale Peugeot de-a lungul istoriei

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Reprezentare, comunicare, protecție… mașina Președintelui Republicii Franceze este mai mult decât o mașină! Peugeot este unul dintre furnizorii Palatului Elysée de o jumătate de secol, începând cu modelul 604 pregătit pentru Valéry Giscard d’Estaing și până la cel mai nou SUV 5008 al lui Emmanuel Macron. O scurtă plimbare prin istoria celei de-a Cincea Republici…

Să începem cu istoria recentă. Emmanuel Macron, noul președinte ales, a sosit la ceremonia din 14 iulie 2017 cu un Peugeot 5008. A păstrat această mașină în primii cinci ani de mandat, ceea ce o face probabil cea mai filmată și fotografiată din ultimii cinci ani. Aceasta nu înseamnă neapărat că este cel mai cunoscut model. Din motive evidente de securitate, Președinția Republicii Franceze a impus secretul asupra specificațiilor sale tehnice.

Tot ceea ce știm este că acest 5008 a fost produs, ca și toate modelele, la fabrica din Rennes și a fost apoi încredințat companiei Centigon din regiunea Bretania, care s-a ocupat de blindarea vehiculului. În rest, singurele informații furnizate se referă la amenajarea scaunelor din spate (două în loc de trei, cu o consolă centrală specifică), montarea luminilor frontale pe grila radiatorului și aplicarea emblemei Președinției Republicii Franceze pe caroserie. Toate celelalte informații sunt strict secrete!

Pionierul: Peugeot Type 156 folosit de Alexandre Millerand

„Preistoria” mărcii Peugeot și a Republicii Franceze a început în anii 1920. Ales președinte al Franței – al treilea – la 23 septembrie 1920, Alexandre Millerand a condus un Peugeot Type 156 din 1921. Type 156 a fost prima mașină produsă la Sochaux și vârful de gamă al mărcii la acea vreme, cu un impresionant motor cu şase cilindri în linie de 5.954 cm3, dar care oferea doar 25 cai putere.

Peugeot 604 folosit de Valéry Giscard d’Estaing

O jumătate de secol mai târziu, francezii au ales ca președinte un fan al mașinilor și al mărcii Peugeot. Valéry Giscard d’Estaing a adus Peugeot la Palatul Elysée în 1975, anul în care a fost lansat noul flagship al mărcii – 604. O altă inovație solicitată de un șef de stat extrem de modern: mașinile prezidențiale nu mai erau negre, ci vopsite într-un verde închis.

În perioada mandatului său de șapte ani, patru modele Peugeot 604 au fost comandate de Palatul Elysée. Trei dintre acestea erau modele de serie, versiuni SL vârf de gamă propulsate de un motor V6 de 2.6 litri și 136 CP, pe care președintele le conducea câteodată singur. Alături de acestea, o limuzină prezidențială 604 era rezervată pentru ocazii ceremoniale. Realizată în colaborare cu carosierul Heuliez, acest 604 avea un ampatament mărit cu 62 de centimetri, care favoriza spațiul pentru locurile din spate, alături de o serie de dotări luxoase.

Pe de altă parte, Elysée nu a aprobat proiectul 604 cu o caroserie Landaulet, după cum a sugerat carrosierul Chapron. În cele din urmă, unicul exemplar construit în 1979 a fost livrat președintelui Nigerului.

Limuzina blindată Peugeot 605 folosită de François Mitterrand

În 1991, Palatul Elysée a achiziționat un 605 a cărui caroserie fusese extinsă și blindată de compania bretonă Labbé (care a devenit ulterior Centigon, compania care a pregătit prezidențialul 5008).

Acest model era propulsat de un motor V6 de 170 CP și era echipat cu blindaj din oțel de înaltă rezistență, alături de geamuri din sticlă antiglonț și policarbonat. În cifre: 2.500 kg, adică cu o tonă mai mult decât modelul standard 605 V6!

Această limuzină a fost folosită în principal de șefii de stat aflați în vizită în Franța, precum Mihail Gorbaciov, Hosni Mubarak și Papa Ioan Paul al II-lea.

Modelele Peugeot preferate de Chirac

Pe perioada mandatului său de 12 ani la Palatul Elysée, Jacques Chirac a folosit în mod regulat vehiculele Peugeot 607 care s-au alăturat flotei prezidențiale. Dar cel mai faimos Peugeot care a atras atenția francezilor la acea vreme a fost 205 SR vopsit în roșu, din anul 1984, pe care soția președintelui îl conducea singură pe drumurile din Corrèze…

Peugeot 607 Paladine folosit de președintele Nicolas Sarkozy

Peugeot 607 Paladine a fost probabil cea mai spectaculoasă și efemeră mașină prezidențială a celei de-a Cincea Republici. În 2007, echipa lui Nicolas Sarkozy căuta un vehicul pentru ceremonia de învestire de la Champs-Elysées, care să întruchipeze modernitatea și inovația.

Cineva s-a gândit la conceptul Peugeot 607 Paladine prezentat la Salonul Auto de la Geneva din 2000. Produs pentru Peugeot de carosierul Heuliez, acest model spectaculos era o limuzină de peste cinci metri, cu o caroserie de tip Landaulet și un plafon de sticlă retractabil ce acoperea locurile din spate.

Interiorul luxos a fost amenajat de tapițerul Hermès cu piele premium în nuanță de albastru și crem, un bar, două fotolii superbe reglabile electric pentru pasagerii distinși și un scaun rabatabil cu spatele la șosea pentru însoțitori.

La cererea echipei lui Nicolas Sarkozy, acel 607 Paladine a fost luat de la Muzeul Peugeot și, pe 16 mai 2007, Franța și întreaga lume l-au văzut defilând pe Champs-Elysées. În ciuda numeroaselor modificări pe care le-a suferit, mașina este în continuare la fel de elegantă ca modelul standard 607.

Pe de altă parte, instalarea mecanismului de plafon retractabil presupunea un rezervor mai mic de combustibil: capacitatea sa este acum de doar şase litri. Având în vedere greutatea mașinii și consumul crescut de combustibil al motorului de V6, Peugeot 607 Paladine nu a mai fost folosit.

Întrebări prezidențiale

Unul sau două steaguri? Protocolul definește cu precizie „decorul” mașinii prezidențiale. Atunci când președintele Republicii Franceze se află în mașină cu o ocazie oficială, mașina este decorată cu un steag francez atașat în partea dreaptă frontală a vehiculului, pe partea pe care intră și iese șeful statului. Când președintele francez este însoțit de un al doilea șef de stat sau de guvern, steagul țării acestuia este fixat pe partea stângă frontală, pe partea pe care acesta intră și iese din vehicul.

Care este numărul de înmatriculare folosit pentru vehiculele prezidențiale? Până în anii 1970, Palatul Elysée folosea plăcuțele de înmatriculare numerotate de la 1PR75 la 5PR75, rezervate pentru mașina președintelui. Mai multe vehicule au fost înmatriculate cu numărul 1PR75. Această tradiție s-a încheiat, iar mașinile prezidențiale poartă acum plăcuțe de înmatriculare normale atribuite cronologic de către Serviciul de Înmatriculare a Vehiculelor, la fel ca în cazul tuturor vehiculelor.

Ce se întâmplă cu mașinile după plecarea președintelui? Nu există nicio regulă. Unele sunt păstrate în parcul auto de la Elysée, altele sunt vândute sau donate muzeelor. De exemplu, Type 156 al lui Millerand, limuzina 604 folosită de Giscard d’Estaing, limuzina 605 folosită de Mitterrand și modelul 607 Paladine sunt păstrate de Musée de l’Aventure Peugeot.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/