(foto) Formula 1 ar putea atrage echipe noi prin monoposturile cu design nou. Iată cum ar arăta din 2021

Stil și substanță. Organizatorii Formula 1 lucrează împreună cu FIA și echipele participante pentru a crea monopostul anului 2021, o maşină care nu doar să meargă mai bine, ci să aibă şi un aspect potrivit.

Designul va continua să evolueze şi în anul următor, dar iată o primă privire la conceptele care vor forma viitorul F1, prezentate în acest weekend înaintea Marelui Premiu al statului Singapore.

Ferrari se luptă dur cu Mercedes în acest an, iar cei de la Red Bull le dau târcoale pentru a a-şi aduce urmările erorilor rivalilor în favoarea proprie. F1 lucrează la un design pentru o mașină viitoare, care va crește șansele de lupte în fiecare an şi nu numai între aceste trei echipe.

Pe ordinea de zi este găsirea unei soluţii care ar permite mașinilor să se urmărească unele pe altele mai uşor, fără pierderea unui procentaj important din performanțe şi astfel să crească oportunitățile de depășire. Dar există și dorința de a avea mașini care să arate atât de bine încât copii să dorească să aibă postere cu ele în camerele lor.

“Sunt destul de optimist că vom produce niște monoposturi care vor arăta foarte bine și care vor concura la o distanță mult mai mică unele de altele decât în trecut”, a declarat directorul tehnic al F1, Ross Brawn.

“E ca un câmp de forță (vorbind despre slipstream). Nu te poți apropia de el, pentru că cu cât o faci, cu atât pierzi din performanțe. Pierderea de performanțe o vezi mereu și duce la degradarea anvelopelor mai mult decât ar trebui. Nu putem elimina problema asta complet, dar putem să reducem din ea, în așa fel încât un monopost să se poată apropia de altul mult mai rapid”.

Organizatorii F1 a lucrat mână în mână cu experţii din conducerea FIA de-a lungul timpului, în timp ce echipele i-au susţinut. Acest proces a condus la o serie de concepte, care au evoluat în trei etape – și vor continua să se dezvolte.

Primul concept  arată modul în care dispozitivul de protecție a habitaclului (HALO) poate fi mult mai integrat în structura caroseriei și, ulterior, să arate mai plăcut din punct de vedere estetic.

Al doilea concept este mai rafinat și mult mai agresiv din punct de vedere stilistic. 

“Aşa cum experţii la capitolul aerodinamică fac să evolueze această forţă pe maşină, designerul grafic le-a ocupat locul şi a încercat să captureze fiecare curent de aer la fiecare etapă de contact cu monopostul”.

“Conceptul 2 este un pic mai mare. Unul dintre lucrurile pe care le veți putea remarca sunt roţile mai mari. Ne dorim jante de 18 inci pentru viitor. Arată mai bine, dar există mai multe motive tehnice pentru care dorim să le introducem”, a comentat Brawn.

Cel de-al treilea concept este cel mai actual, dar există încă multe idei interesante care au apărut în urma cercetărilor noastre şi care încă nu au fost “aduse la viață” de către designerul nostru. Cu toate acestea, în acest concept putem vedea primele indicii ale unor dispozitive care vor putea controla modul în care fluxurile de aer vor veni de la roţi.

“Anvelopele și roțile sunt cea mai murdară zonă a mașinii, provoacă o perturbare imensă a fluxului de aer. Începem să ne uităm la dispozitive care pot stabiliza ceea ce aruncă roţile în urmă. Ne maturizăm treptat la acest capitol”.

Există încă aproximativ un an de aprofundare a cercetărilor și dezvoltărilor viitoare, cu scopul de a avea un cadru în vigoare până la sfârșitul anului 2019. Există speranţa că designul final va încuraja echipele implicate să rămână în F1 şi va încuraja, la fel, echipe noi care vor dori să se alinieze la grila de start.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/