(foto) În Cehia se vinde un camion Tatra dotat cu un motor cu reacție de la MIG-15. Doar trei au fost făcute

Pe un portal de anunțuri din Republica Cehă a apărut la vânzare un camion mai neobișnuit, un Tatra 148, dotat nu numai cu un V8, ci și cu un motor cu reacție de la avionul de luptă sovietic MIG-15!

Mașina a fost folosită pe aeroportul din Praga, are un parcurs de doar 42.000 de kilometri (deși datează din 1974) și este una din doar trei făcute vreodată!

Instalarea unui motor de avion pe o suprastructură în baza unei licențe a fost o practică specială pentru câteva autovehicule care se foloseau pe teritoriul aeroporturilor. Căldura mare generată de agregat era folosită pentru a îndepărta rapid zăpada și gheața de pe piste, proces mult mai eficient decât curățarea cu autospeciale cu lame.

Din fabrică acest Tatra a fost dotat cu un V8 de 12.7 litri, răcit cu aer și cuplat la o cutie de viteze mecanică, care produce 231 CP. Având un sistem de tracțiune 6×6, poate accelera până la un maxim de 60 km/h. Iar în context, cei de la auto.cz scriu că odată chiar s-ar fi încercat accelerarea doar cu motorul cu reacție pus în funcțiune – până la 150 de km/h – deși procesul de frânare nu ar fi fost unul ușor.

După cum am menționat, în total au fost construite trei Tatra cu motoare cu reacție. Acesta din anunț este cu numărul #2 și a fost utilizat pe aeroportul din Praga. Mașina oferită este cu siguranță o raritate și are potențialul de a deveni o investiție interesantă în viitor. Deși e complet funcțională, nu pare să fie într-o stare atât de frumoasă, așa că prețul care se comunică la solicitare i-ar putea fi mic.

În 2018 la vânzare a fost scoasă cu 16.500 de euro mașina #1 care a fost utilizată pe aeroportul din Bratislava, însă atunci nu s-a găsit niciun client interesant să o cumpere.

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/