(foto) În China a apărut o ambulanţă care poate trece prin vaduri de apă de până la 1.5 metri
Vehiculul de teren Dongfeng Warrior este unul conceput din start pentru nevoile armatei chineze. Acesta este o copie “parţial” oficială a SUV-ului tactic american HMMWV (alias Hummer), iar concernul Dongfeng a produs primele loturi în întregime din componente americane.
Livrările către armata chineză au început în 2006, iar treptat compania a început să utilizeze agregate şi părţi componente locale, modernizând simultan Hummer-ul și extinzând gama de modele.
Primul prototip al unei variante pentru civili a fost prezentat încă în 2008, după care compania a adus la expoziții diverse variaţii ale maşinii, însă startul producției a fost amânată constant. În 2017, Dongfeng a revizuit familia Warrior, i-a înclinat parbrizul și i-a pregătit o cabină mai confortabilă. Și, în sfârșit, după un program extins de teste, în această vară a anunțat începerea producției variantei pentru civili de nouă generaţie.
Compania americană AM General a încercat în anii 90 să facă din Hummer un vehicul cu statut și, într-o oarecare măsură luxos, dar chinezii au un alt plan. Nu se vorbește încă despre versiuni bogate în dotări, mai mult orientate pentru folosirea cu pasageri prin oraşe, astfel că primul model care a intrat în producţie este pickup-ul Dongfeng Warrior M50 (numit şi Mengshi Retrograde 500), care poate avea o cabină cu unul sau două rânduri de scaune, cu benă deschisă sau acoperită. Printre cei care ar putea fi interesați de o astfel de maşină se numără fermieri, poliție și alte organizații guvernamentale.
Designul Hummer-ului american original a fost păstrat. Dongfeng Warrior M50 are un şasiu tip cadru cu punţi portal(!), suspensie independentă cu braţe duble şi arcuri elicoidale solide, tracțiune integrală permanentă, diferențiale şi demultiplicator. Anvelopele de teren pot fi umflate sau dezumflate după cum este nevoie.
S-a păstrat chiar și arhitectura de bază a cabinei cu un tunel central lat, iar printre dotările moderne se numără un monitor pentru sistemul multimedia. În interior pot fi până la şase locuri. Două rezervoare de motorină pot asigura o autonomie de 900 km.
Primele prototipuri de vehicule civile aveau un motor pe benzină, dar în cele din urmă Warrior M50 este echipat cu acelaşi turbodiesel Cummins pe care Dongfeng îl produce sub licență și îl instalează pe vehiculele armatei. Motorul cu patru cilindri, de 4.0 litri volum, produce 200 CP şi 600 Nm. Cutia de viteze este una manuală în cinci trepte sau automată cu şase trepte.
Prețul de start al unui Warrior M50 este de tocmai 103.000 de dolari! Vehiculele civile sunt produse pe aceeași linie cu maşinile armatei.
După această introducere, vrem să vă mai spunem despre o ambulanță hardcore, făcută pe baza lui M50, proiectată cel puţin pentru zone greu accesibile și pentru lucru în dezastre naturale, prezentată mai nou.
Un astfel de autovehicul are în spatele cabinei cu un singur rând un modul de 3.150 x 2.300 x 1.750 mm, care este de fapt un cadru din aluminiu acoperit cu panouri sandwich compozite. În interiorul camerei sunt două scaune pentru medici şi două spaţii pentru tărgi, alături de dulapuri suspendate şi echipamente medicale, printre altele. Spaţiul mai este finisat cu materiale ușor de curățat, este protejat de mucegai, bacterii, electricitate statică și pătrunderea umezelii, potrivit și pentru dezinfecție rapidă.
O astfel de ambulanță are o gardă la sol minimală de 380 mm şi se poate deplasa fără probleme prin vaduri de apă cu o adâncime de 750 mm, dar pentru o perioadă scurtă de timp poate intra chiar în unul de până la 1.5 metri! Unghiurile de atac şi degajare îi constituie 45 şi 35 de grade respectiv. Anvelopele standard sunt unele militare off-road late.
Preţul mașinăriei în China este de minimum un milion de yuani (135.000 de euro).
Cmentariile sunt închise