(video) Prototipul AirCar a efectuat cu succes primul zbor naţional

Prototipul mașinii zburătoare AirCar a realizat în ziua de 28 iunie primul zbor pe distanțe lungi, acoperind aproximativ 70 de kilometri între aeroporturile internaţionale din Nitra și Bratislava din Slovacia. Mașina a petrecut 35 de minute în aer și a dezvoltat o viteză de croazieră de 170 km/h.

https://www.youtube.com/watch?v=a2tDOYkFCYo

Potrivit creatorului AirCar, profesorul Stefan Klein, mașina sa brevetată poate zbura fără realimentare pe o distanţă de până la 1000 de kilometri, la o altitudine maximă de 2.5 kilometri. Este concepută pentru două persoane cu o greutate totală de până la 200 de kilograme.

Durează mai puţin de trei minute până când AirCar se transformă din mașină în aeronavă și invers. Procesul este complet automatizat. Aripile se retrag în părțile laterale ale vehiculului, iar coada alunecă mai aproape de bara de protecție spate.

Mașina zburătoare actuală – AirCar Prototype 1 – este alimentată pentru moment de un motor pe benzină marca BMW (160 CP) care pune în mişcare o elice fixă. Suplimentar este dotată cu o parașută balistică.

Următoarea versiune a prototipului, deja în format pre-producţie – AirCar Prototype 2 – va fi echipată cu un motor cu 300 CP şi o elice cu pas variabil, prin care va putea accelera până la 300 km/h şi atinge maxim 1.000 de km autonomie. Totodată va dispune de certificat EASA CS-23 pentru aeronave, dar şi de un permis M1 pentru a putea folosi legal drumurile publice.

În toată perioada de teste, care au fost efectuate până în prezent sub supravegherea Autorității Aviației Civile din Slovacia şi au inclus efectuarea de viraje abrupte de 45 de grade, alături de alte teste de stabilitate și manevrabilitate, acest AirCar a petrecut în zbor peste 40 de ore, iar încercarea din 28 iunie s-a soldat cu a 142-a aterizare cu succes pe aeroportul din Bratislava.

Dezvoltarea prototipului a durat aproximativ doi ani, iar investiția în proiect s-a ridicat la două milioane de euro. Deocamdată nu s-a anunțat când va fi gata aeromobilul de serie.

Cmentariile sunt închise