(foto) În India se testează o ricşă auto electrică “marca” Audi, dotată cu baterii uzate de la modele e-tron

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

O a doua viață pentru bateriile maşinilor electrice! Startup-ul germano-indian Nunam testează în prezent trei ricșe auto (tuk-tuk) electrice pe drumurile din India. Acestea sunt alimentate cu energie din baterii uzate, luate de la exemplare de teste Audi e-tron din flota de maşini de teste.

Scopul proiectului este de a explora modul în care modulele realizate din baterii de înaltă tensiune pot fi reutilizate după ciclul de viață în electromobilele originale. Proiectul urmărește, de asemenea, să consolideze oportunitățile de angajare pentru femeile din India, în special: acestea vor putea utiliza astfel de vehicule pentru a-și transporta mărfurile.

Startup-ul non-profit cu sediul în Berlin și Bangalore este finanțat de Audi Environmental Foundation. Nunam a dezvoltat cele trei prototipuri în colaborare cu echipa de antrenament de la sediul Audi din Neckarsulm, care la rândul său beneficiază de schimbul intercultural intens. Acesta este primul proiect comun între AUDI AG și Audi Environmental Foundation, pe lângă Nunam.

Ricşele auto electrice, alimentate cu baterii second hand, sunt programate să apară pe drumurile din India pentru prima dată, într-un proiect pilot, la începutul anului 2023. Acolo vor fi puse la dispoziția unei organizații non-profit. Femeile, în special, le vor putea folosi pentru a-și transporta bunurile la piață pentru vânzare, totul fără a fi nevoie de intermediari. 

„Vechile baterii sunt încă extrem de puternice. Atunci când sunt utilizate în mod corespunzător, bateriile care încep o a doua viață pot avea un impact uriaș, ajutând oamenii aflați în situații dificile de viață să câștige un venit și să obțină independență economică – totul într-un mod durabil.

Bateriile sunt proiectate pentru a dura întreaga viață a mașinii. Dar chiar și după utilizarea lor inițială într-un vehicul, au încă multă putere. Pentru vehiculele cu autonomie mai redusă și cerințe de putere, precum și cu o greutate totală mai mică, acestea sunt extrem de promițătoare. În proiectul nostru reutilizăm bateriile de la automobile electrice în vehicule electrice. Acest lucru poate fi numit o mobilitate electrică „lite”. În acest fel, încercăm să aflăm câtă putere pot furniza bateriile în acest caz de utilizare solicitant.

Ricșele electrice au o eficiență ecologică ideală”, spune cofondatorul Nunam, Prodip Chatterjee.

Cu o baterie cu densitate mare de energie și greutatea vehiculului relativ scăzută, motorul electric nu trebuie să fie deosebit de puternic, deoarece șoferii de ricșă din India nu călătoresc nici repede, nici departe. În timp ce ricșele alimentate electric nu sunt ceva neobişnuit pe drumurile subcontinentului astăzi, ele funcționează adesea cu baterii cu plumb-acid, care au o durată de viață relativ scurtă și adesea nu sunt eliminate în mod corespunzător.

În același timp, șoferii de ricșă își încarcă vehiculele în principal cu energie electrică din rețeaua publică, care la rândul său este generată de cărbune. Nunam are o soluție și pentru aceasta: ricșele electronice se încarcă folosind energia de la stații solare speciale de încărcare, dezvoltată intern. 

Panourile solare sunt amplasate pe acoperișurile sediului partenerului local. În timpul zilei, lumina soarelui încarcă o baterie e-tron, care acționează ca unitate de stocare tampon. Iar seara, puterea este transmisă ricșelor. Această abordare face va face deplasările să fie în mare parte fără emisii de carbon. 

Rezultatul: ricșele electrice pot fi folosite pe tot parcursul zilei – și încă pot fi încărcate cu energie verde în timpul serii și nopții. În India, unde soarele strălucește pe tot parcursul anului, așezarea panourilor solare pe acoperiș nu este o problemă.

Mai mult, după ce bateria și-a petrecut prima viață într-un Audi e-tron  ‘și a doua într-un astfel de vehicul al poporului, nu a ajuns neapărat la capătul drumului. Într-o a treia etapă, puterea rămasă a bateriilor ar putea fi utilizată pentru aplicații staționare, cum ar fi iluminarea cu LED-uri a drumurilor.

Pe lângă ricșele destinate utilizării rutiere în India, cursanții de la fabrica din Neckarsulm au dezvoltat o ricșă de spectacol suplimentară în cooperare cu Nunam. Vizitatorii GREENTECH FESTIVAL din Berlin îl pot verifica – și chiar îl pot testa – din 22 iunie. Cursanții au înlocuit motorul cu ardere cu unul electric și au proiectat podeaua astfel încât să găzduiască bateriile uzate și să fie rezistentă la stropire, folosind cât mai multe materiale reciclabile în acelaşi timp.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise