BMW Group a cumpărat drepturile asupra mărcii ALPINA

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

BMW Group a făcut un anunţ care a împărţit comunitatea de entuziaşti în două: marca ALPINA devine parte a gigantului auto din 1 ianuarie 2026! Unii s-au arătat neutri faţă de această mişcare, însă alţii susţin că a fost o decizie proastă din partea celor din Buchloe, a căror statut nu va mai fi ca şi cel anterior.

Oricum, bavarezii nu au stat să privească în gura târgului şi spun că vor asigura drepturile mărcii prin a aduce o diversitate și mai mare gamei proprii de automobile de lux (un indiciu cu privire la crearea de noi modele de top)!

BMW AG și ALPINA Burkard Bovensiepen GmbH + Co. KG au ajuns la un acord în acest sens care va asigura viitorul pe termen lung al mărcii ALPINA, precum și a Burkard Bovensiepen GmbH und Co. KG.

De-a lungul unei jumătăți de secol, BMW și producătorul auto de serii mici din Buchloe, din afara orașului München, au creat o cooperare strânsă, construită pe cel mai înalt nivel de încredere. Acum, transformarea industriei auto intră într-un nou capitol.

„Industria auto se află în mijlocul unei transformări ample către o mobilitate durabilă. Din acest motiv, modelele de afaceri existente trebuie reexaminate periodic. De peste 50 de ani, firma din Buchloe a demonstrat cum să livreze un pachet auto de cea mai bună calitate prin atenția meticuloasă la detalii.

BMW Group este, de asemenea, condus de aceeași pasiune pentru mașinile care captează imaginația. Acesta este motivul pentru care ne angajăm acum într-un nou capitol în parteneriatul nostru de lungă durată. Dobândirea drepturilor asupra mărcii ne va permite să modelăm cursul pe termen lung al acestui brand cufundat în tradiție. Suntem încântați să primim marca ALPINA în familia BMW.”

Pieter Nota, membru al Consiliului de Administrație responsabil pentru Clienți, Mărci și Vânzări

Transformarea către electromobilitate și creșterea reglementărilor la nivel mondial – în special legislația privind emisiile, validarea software-ului și cerințele pentru sistemele de asistență și monitorizare a conducătorului auto – au ca rezultat riscuri semnificativ mai mari pentru producătorii de serii mici. Conducerea ALPINA Burkard Bovensiepen GmbH + Co. KG abordează acest lucru cu o realiniere strategică care va asigura viabilitatea pe termen lung a operațiunilor sale.

„Am recunoscut provocările cu care se confruntă industria auto din timp și stabilim acum cursul potrivit pentru ALPINA și pentru compania noastră de familie – BOVENSIEPEN. Acest lucru marchează începutul unui nou capitol.

Atât brandul ALPINA, cât și compania noastră sunt extrem de dorite. Am luat o decizie conștientă de a nu vinde ALPINA niciunui producător, pentru că BMW și ALPINA au lucrat împreună și au avut încredere unul în celălalt de zeci de ani.

De aceea, este decizia corectă din punct de vedere strategic ca marca ALPINA să fie gestionată de BMW Group în viitor.”

Andreas Bovensiepen, co-managing director al ALPINA Burkard Bovensiepen GmbH + Co. KG

Cooperarea va continua – dar într-o altă formă: Compania deținută de familia Bovensiepen va continua să-și folosească experiența în inginerie şi în dezvoltarea, fabricarea și vânzarea de vehicule BMW ALPINA în cadrul cooperării existente până la sfârșitul anului 2025. Acest lucru are ca rezultat faptul că mașinile BMW de bază primesc modificări ample din partea echipei ALPINA – inclusiv la motor şi transmisie, precum și la șasiu, aerodinamică și echipamente interioare. Vehiculele BMW ALPINA sunt pre-asamblate pe liniile de producție BMW înainte de asamblarea finală care are loc în atelierele din Buchloe, cuprinzând, de asemenea, interioare individuale construite conform specificațiilor clienților.

Activitatea de service, producerea de piese și accesorii pentru portofoliul de vehicule BMW ALPINA existent și cele vechi va continua pe termen lung în Buchloe! Nu vor exista modificări ale cooperării existente post-vânzare. Ca parte a unei cooperări strategice între cele două companii, va exista o nouă extindere a activității existente de servicii de dezvoltare pentru BMW din Buchloe. Iar afacerea cu vinuri, care face parte și din businessul de familie, de asemenea nu va fi afectată.

„Vom continua munca de viață a tatălui nostru și vom investi în numele la fel de cunoscut al BOVENSIEPEN. Cu experiența noastră și standardele înalte de calitate, vom aduce pe piață și alte oferte mobile convingătoare în viitor.

Fără angajații noștri creativi, foarte capabili și loiali, povestea de succes a ALPINA nu ar fi fost posibilă. Ne bazăm pe puterea companiei noastre, a echipei noastre și a familiilor noastre pentru a pivota la momentul potrivit.

În același timp, recunoaștem, împreună cu BMW Group, responsabilitatea noastră socială față de forța noastră de muncă și vom face tot posibilul pentru a amortiza impactul potențial rezultat din această reorganizare.”

Florian Bovensiepen

ALPINA Burkard Bovensiepen GmbH + Co. KG, un producător german de vehicule cu sediul în Buchloe, a fost fondată oficial la 1 ianuarie 1965. ALPINA a fost activă în tuningul de BMW-uri și în sporturile cu motor începând cu anii 1960 și a început să producă autoturisme bazate pe produse BMW AG în 1978.

Din 1983, compania a fost înregistrată ca producător oficial de automobile la Autoritatea Federală Germană de Transport Auto din Flensburg și are aproximativ 300 de angajați. Aproximativ 2.000 de vehicule au fost produse în Buchloe în 2021!

Pe lângă Germania și Europa, Japonia, SUA și Orientul Mijlociu sunt, de asemenea, piețe importante pentru ALPINA. Al doilea domeniu principal de activitate al companiei de familie este afacerea cu vinuri ALPINA.

Cmentariile sunt închise