(foto) În viitorul apropiat am putea vedea pe străzile capitalei un legendar Mercedes-Benz E 500 W124 restaurat

În perioada anilor 1990-1995, atunci când mulţi dintre voi, cititorii noştri, poate abia s-au născut, Mercedes-Benz a dezvoltat şi a vândut o versiune de înaltă performanță a sedanului în caroserie W124, numită Mercedes-Benz 500 E (W124.036). Automobilul a fost creat în strânsă cooperare cu vecinii de la Porsche.

Actualmente rămâne o maşină căutată şi nu poate fi considerată nicidecum o vechitură, ci din contra, un autoturism capabil să le şteargă nasul mai multor modele moderne. Şi iată de ce.

La acea vreme, pentru că departamentul său de inginerie era pe deplin ocupat cu dezvoltarea noului S-Class, Mercedes-Benz a cerut în 1989 ajutorul celor de la Porsche în a reproiecta șasiul W124 pentru a fi compatibil cu un V8 de 5.0 litri utilizat pe modelul SL, împreună cu toate modificările necesare pentru suspensie şi trenul de rulare.

Când mașina era gata, s-a constatat că lăţimea sa nu se potrivea cu linia de asamblare a modelelor W124 din Sindelfingen în trei locuri. Prin urmare, Mercedes-Benz s-a înţeles cu Porsche ca tot ei să o producă. Cu o mare plăcere, Porsche s-a apucat de lucru deoarece comanda mai avea un avantaj: s-a creat un volum suplimentar de muncă pentru că societatea a fost într-o criză la momentul respectiv şi capacitatea uzinei sale a fost insuficient utilizate.

Vezi şi: (video) Test Drive: Mercedes-Benz S-Class W140 – cum era luxul în anii 90?

În timpul producției, Mercedes-Benz a livrat piese la uzina Porsche “Reutter-bau” din Zuffenhausen (un cartier urban din Stuttgart, Germania) unde șasiul modelului 500 E era asamblat manual! Când un lot de şasiuri erau gata, acestea erau transportate cu mai multe camioane la linia de asamblare Mercedes-Benz din Sindelfingen pentru a fi vopsite.

De îndată ce vopseaua se usca şi era aplicat ulterior un strat de lac, şasiurile cu tot cu carcase erau expediate înapoi pentru a-i fi montat motorul şi toate celelalte componente. Şi din nou, pentru inspecția finală și pentru livrare, vehiculele erau transportate înapoi la Sindelfingen. Acest proces dura 18 zile complete pentru doar o singură maşină!

Ce noroc de aşa vecini buni 🙂

Vezi neapărat: (video) Cum merge? Mercedes-Benz E-Class W124

Istoria modelului a început în 1989 şi până în 1993 era numit 500 E. Pentru gama anului 1994 a primit un facelift minor (faruri actualizate, grilă și capacul portbagajului, iar barele de protecție au fost vopsite în aceeași culoare ca și cea a caroseriei + un sistem audio diferit) şi a fost adaptat nomenclaturii generale, schimbându-şi denumirea în E 500.

Șasiul construit de Porsche a fost, de asemenea, folosit pentru a produce modelul 400 E (W 24.034), care a fost din punct de vedere tehnic identic cu fratele său mai mare, a păstrat agregatul V8 de 4.2 litri utilizat pe S-Class şi avea alte careva modificări minore. Modelul 400 E, ulterior redenumit în E 420, a fost produs în Sindelfingen, deoarece nu era la fel de lat precum un E 500.

În Germania, sedanul 500 E a apărut pentru prima dată în vânzare la sfârșitul anului 1990 şi avea un preț de vânzare cu amănuntul de 134.520 de mărci germane (circa 70.000 de euro după cursul actual). Până în ianurie 1993 prețul a crescut la 145.590 de mărci (circa 75.000 de euro) şi a rămas aşa până la final de carieră. În SUA modelul era disponibil pentru 81.800 de dolari în schimb.

Mercedes-Benz 500 E a fost dotat cu un motor V8 natural aspirat de 5.0 litri, derivat de la cel al modelului 500 SL (R129) Roadster. Mecanismele de frânare de înaltă performanţă, de asemenea, a fost preluate de la SL: discuri de 300 mm şi cu patru pistoane în etrierele de pe puntea din faţă erau instalate pe maşinile din 1992 şi începutul lui 1993. Mai târziu în 993 și toate cele din 1994 aveau frâne modernizate cu discuri de 320 mm luate de la 600 SL. Frâne de pe roţile spate în toţi acei ani erau cele cu discuri de 278 mm, de asemenea folosite de 500 SL.

În Statele Unite ale Americii, 500 E venea complet echipat, cu singurele opțiuni disponibile pentru cumpărător fiind un CD changer și un telefon celular integrat. Sedanul 500 E a fost făcut doar cu volan pe stânga și a avut patru scaune sport din piele, furnizate de Recaro (scaunele din față sunt încălzite).

Numit “lupul în haine de oaie” de către jurnalişti, această maşină produce 326 de CP şi 480 Nm de cuplu, cifre care îi permite să “prindă suta” în 6.1 secunde şi să ruleze cu maxim cât scrie pe vitezometru.

Cu poziția sa agresivă: ecartamente mai largi, un profil mai jos, aripi evazate, praguri laterale diferite, un baraj de aer frontal și anvelope mai late, modelul 500 E este ușor de deosebit. Datorită look-ului său, numărului limitat, construcţiei manuale și caracterului unic, 500 E este deja considerat un automobil “clasic modern”, chiar și de către cei de la Mercedes-Benz.

În anul 1998 maşina a participat şi în filmul original Taxi, fiind aleasă de personajele negative:

Potrivit informaţiilor, în total au fost produse doar 10.479 de maşini. Evident că nu toate au supravieţuit până în prezent, iar actualmente un exemplar nu costă ieftin.

Totuşi, cel puţin unul se află şi în ţara noastră, iar din ceea ce cunoaştem este că proprietarul maşinii încearcă să o readucă la condiţiile de altă dată.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/