(foto) Koenigsegg prezintă primul său motor electric făcut in-house, un invertor compact şi o unitate de propulsie revoluţionară

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Koenigsegg își continuă dezvoltarea tehnologică internă și ofertele avansate de componente pe piață. Cea mai nouă inovație a companiei este un motor electric botezat Quark, care utilizează un cuplu-echilibru de putere bogat între fluxurile radiale și axiale numit Raxial Flux.

În plus, Koenigsegg a integrat două motoare Quark cu un invertor David, plus seturi de angrenaje planetare, pentru a crea un lider în clasă Terrier – astfel au numit suedezii noua unitate de propulsie electrică care are şi o funcţie de vectorizare a cuplului.

Agregatele Quark vor fi folosite cel puţin în trenul de rulare al hipercarului Gemera. Alternativ, piaţa va putea accesa acest motor ultra-compact, bogat în cuplu, pentru aplicații ample cum ar fi sisteme de propulsie EV, industria aerospațială, VTOL, marină și multe altele.

Denumirea Quark provine de la particula elementară Quark – singura particulă care experimentează toate cele patru forțe fundamentale (electromagnetism, gravitație, interacțiune puternică și interacțiune slabă). Deoarece invertorul este mic, ușor și puternic, a fost numit David, ca tânărul descris în Biblie că a luptat împotriva uriaşului Goliat. Terrier – deoarece atât rasa de câini, cât și unitatea de propulsie se caracterizează prin comportamentul lor mic, energic și neînfricat.

Amestecarea aspectului fluxului radial și axial permite cel mai bun raport cuplu-putere-greutate din industrie. Dragoş-Mihai Postariu, un inginer din Piteşti, România, care a fost angajat de Koenigsegg în calitate de şef al departamentului Electric Motor Design, a comentat:

„Quark a fost conceput pentru a susține intervalul de viteze reduse a Gemera, acolo unde este nevoie, pentru o accelerare brutală. Motorul cu ardere internă intră în joc în intervalul de viteze mari. Ce înseamnă acest lucru în ceea ce privește performanța pentru Gemera? Este vorba despre o creștere mare a puterii, urmată de o împingere continuă cu viteză record până la 400 km/h, fără pierderi de cuplu sau de putere.”

András Székely, coordonatorul dezvoltării motorului electric, explică modul în care Koenigsegg a combătut sancțiunile de greutate:

„Am construit un arbore în cadrul Quark-ului, care este realizat din oțel 300M utilizat în sporturile cu motor și în industria aerospațială. Răcirea directă a fost aleasă pentru eficiența mai mare a răcirii și designul compact. Chiar și rotorul folosește renumita tehnologie Koenigsegg Aircore™ din fibră de carbon goală (utilizată în prezent pentru jante, volanul, scaunele Koenigsegg şi altele).

Nu numai că am depășit provocarea cerințelor Gemera privind grupul motopropulsor, dar am depășit și obiectivele de a-l face mai ușor și mai mic decât orice motor electric din această clasă.

Quark prezintă noi repere în ingineria compactă și bogată în cuplu, prima versiune de producție cântărind doar 30 kg, producând până la 600 Nm cuplu și 250 kW putere (340 CP). Fără funcțiile suplimentare ale transmisiei pentru Gemera, Quark-ul poate scădea sub 28.5 kg în greutate!”

Diagrama puterii și cuplului pentru motorul Quark

Invertorul de ultimă generație SIC cu șase faze este complet dezvoltat in-house pentru viitoarea Gemera și alte nevoi viitoare. Cântărind doar 15 kg şi având un volum de 10 litri, invertorul ultra-compact poate prelucra 1300 ARMS AC at 850 V (DC) pe parcursul a şase faze, cu o putere de până la 750 kW. În configurație dublă (30 kg greutate şi volum de 20 litri), așa cum este montat în Gemera, există 12 faze (6 per motor) cu o putere de 1.5 MW, ceea ce este cu adevărat un nou reper.

David rulează pe algoritmi flexibili Koenigsegg și pe un software proprietar, care este actualizat continuu prin cloud-ul Koenigsegg prin tehnologia OTA. David este capabil fie să ruleze două motoare independent, fie un motor de până la 750 kW. Carcasa complet sigilată și conectorii rapizi permit conectarea în siguranță fără a deschide carcasa sau a utiliza scule speciale.

David este dezvoltat în conformitate cu cadrul de reglementare ISO 26262 și standardele internaționale de siguranță de înaltă tensiune. David este optimizat pentru medii auto dure și proiectat pentru a emite emisii electromagnetice scăzute. David vine, de asemenea, în versiuni direct integrate cu Quark, ca o alternativă la integrarea stand-alone prin cablu. Acest lucru îl va micșora pe David până la aproximativ 9 litri în volum.

Lansarea Quark, în paralel cu invertorul David, a permis Koenigsegg să creeze una dintre cele mai interesante unități de propulsie electrice. O configurație cu două Quark şi un David a prezentat o oportunitate de a crea cea mai densă unitate de propulsie cu vectorizare de cuplu din industria EV.

Terrierul depășește unitățile de propulsie electrice de astăzi, având nevoie de un singur invertor (în loc de două), deoarece cele 6 faze ale lui David împrumută 3 faze fiecărui Quark, reducând astfel drastic greutatea, dimensiunea și componentele.

Mai mult decât atât, având în vedere ambalajul plat al Quark, David poate fi montat îngrijit între două Quark-uri pentru a crea un pachet energetic super-dens. În cele din urmă, deoarece motoarele electrice oferă o putere și un cuplu masiv la RPM-uri rezonabile, la fiecare output sunt necesare doar mici seturi de angrenaje planetare cu raport redus, extrem de eficiente.

Ambalajul compact și unic permite Terrier-ului să fie prins de monococ sau de șasiu direct, ceea ce face ca designul, ingineria şi acomodările de lux să atingă un nou nivel de libertate. Această trăsătură, de asemenea, potențial reduce complexitatea sub-cadrelor adăugate sau din greutate.

[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2022/02/koenigsegg-quark-electric-motor.pdf”]
[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2022/02/koenigsegg-terrier-drive-unit.pdf”]

Cmentariile sunt închise