(foto) Lamborghini Countach și LM 002 sunt demonstrații pure că motorul V12 se dovedește a fi polivalent

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Anul acesta, Lamborghini își sărbătorește V12-le, legendarul motor cu 12 cilindri care de aproape 60 de ani a echipat cele mai emblematice modele ale Casei din Sant’Agata Bolognese și care, în evoluția sa finală ca motor „pur” cu ardere internă, va ieși din producție când ultimul Aventador Ultimae va fi asamblat la sfârșitul lui 2022.

Printre aceste modele se numără Countach, una dintre cele mai emblematice mașini din istoria automobilelor, prezentată în 1971 și produsă din 1973 până în 1990 în 1999+1 unități, dar și LM 002, care a rămas în istorie drept primul vehicul off-road de performanţă ultra înaltă produs în serie, cu 300 de unități făcute între 1986 și 1993.

Countach, o legendă a automobilelor care a ajuns pe afișe din întreaga lume

Chiar înainte de dezvăluirea sa oficială la Salonul Auto de la Geneva în martie 1971, LP 500 a uimit lumea cu aspectul său extrem, futurist. De altfel, exclamația în dialect piemontez „Countach”, folosită pentru a sublinia caracterul extraordinar a ceea ce tocmai fusese martor, a fost adăugată la numele mașinii cu doar câteva zile înainte de prezentarea sa oficială, după ce un tehnician Carrozzeria Bertone a văzut-o în producție și nu și-a putut stăpâni surprinderea. 

Introdusă ca o „idea car” pentru a vedea dacă publicul ar fi interesat de o mașină atât de avansată și extremă, a fost echipată cu motorul V12 cu un unghi V de 60°, care a funcționat deja atât de bine pe Lamborghini-urile anterioare cu motor central montat transversal. De data aceasta însă, motorul a fost montat într-o poziție longitudinală, o nouă soluție tehnică gândită de Lamborghini, iar volumul a fost crescut de la patru la aproape cinci litri (4.971 cm3) pentru a se genera cei 440 CP. 

LP 500 a avut atât de mult succes încât, chiar înainte de încheierea Salonului Auto de la Geneva, Ferruccio Lamborghini hotărâse să-l pună în producție. LP 500 a rămas unul unic, modificat de mai multe ori în timpul testelor rutiere epuizante efectuate de șoferul de teste Bob Wallace în următorii trei ani, iar apoi a fost distrus în testele de impact necesare pentru omologare pe 21 martie 1974.

Primul Countach de producţie

Din indicațiile oferite de LP 500 s-a născut LP 400 care livra 375 CP la 8.000 rpm: intrase în producție la sfârșitul lui 1973, echipat cu tradiționalul motor de 4.0 litri. Datorită crestăturii din acoperiș folosită pentru a spori vizibilitatea prin oglinda retrovizoare interioară, acum este cunoscută sub numele de „Periscope”. 

În 1978, după ce au fost produse 152 de unități, Countach LP 400 a fost transformat în LP 400 S, dobândind forma mai elaborată care l-a caracterizat pentru următorii 12 ani. Modelul S, de fapt, a fost modificat la nivel de cadru și șasiu pentru a face ca noutatea tehnică a perioadei – anvelopele cu profil super scăzut Pirelli P7 – să funcționeze mai bine, dar și la nivel estetic. 

Pentru a găzdui noile frâne mai mari și anvelope mai late a devenit necesar să se adopte extinderi pentru arcurile roților, în timp ce performanța crescută a dictat utilizarea unui spoiler frontal mai aerodinamic. Anumiți entuziaști au adăugat apoi și o aripă spate opţională pentru a completa pachetul aerodinamic.

The Cannonball Run

Anume un model LP 400 S din 1979 și-a făcut debutul pe marele ecrane în 1981 ca “personaj” principal în filmul The Cannonball Run. Din acel moment, Countach a început să apară în dormitoarele adolescenților din întreaga lume, agățat pe pereți sub forma unui poster preferat al unei întregi generații.

Maşinile cu motoare de 5 litri

În 1982, după ce au fost produse 235 de unități, 400 S a fost înlocuit cu LP 5000 S, încă echipat cu legendarul V12, dar acum avea un volum mărit până la 4.8 litri (4.754 cm3) pentru a produce 375 CP la 7.000 rpm. După ce 323 de unități au fost produse până în 1984, a fost înlocuit cu Quattrovalvole, considerat de mulți a fi cea mai bună combinație de estetică, performanță, fiabilitate și confort. Al său V12, pe lângă adoptarea celor patru supape per cilindru, a fost modificat pentru a crește volumul până la 5.2 litri (5.167 cm3) pentru o putere maximă de 455 CP la 7.000 rpm.

Versiunea Quattrovalvole a fost prima omologată oficial și importată în Statele Unite, unde, cu toate acestea, carburatoarele sale au fost înlocuite cu injecție electronică de combustibil. Deschiderea acestei piețe a permis noi volume de vânzări, iar Quattrovalvole a fost produs în 631 de unități până în 1988, când a fost înlocuit de Countach 25 Anniversario, numit astfel pentru a sărbători cei 25 de ani de la fondarea Automobili Lamborghini.

Countach 25 Anniversario a adoptat o aerodinamică mai bună, unele panouri de caroserie fiind realizate din material compozit, iar interiorul devenind mai luxos, păstrând în același timp mecanica Quattrovalvole. Incredibil, dar demonstrând excelența designului Countach, încă inovator după 17 ani de producție, 25 Anniversario a fost seria cu cele mai mari cifre de producție – 658 de unități. Ultimul exemplar finisat într-un Grigio Metallizzato (gri metalizat) cu interior gri, a părăsit linia de asamblare pe 4 iulie 1990 și a mers direct în MUDETC – muzeul companiei din Sant’Agata Bolognese.

Magia lui 1999+1

Dacă încă vă întrebați de ce au fost produse 1999 plus încă o maşină, răspunsul este simplu. Primul LP 500, realizat fizic de Bertone, nu avea un număr de șasiu Lamborghini, ci unul Bertone. Oficial, prin urmare, primul Countach este numărul de șasiu LP 400 1120001 produs în 1973, inițial roșu și apoi revopsit în verde, cu mai multe diferențe estetice față de mașinile care au urmat.

LM 002 – un Lamborghini pentru off-road și nu numai

În timpul anilor de domnie a lui Countach, conducerea companiei italiene a simțit că ar putea exista o piață pentru un vehicul off-road de înaltă performanță, dar cu finisaje de lux. LM 002 a folosit mecanica motorului Countach în versiunea sa de 5.2 litri, dar cu o putere redusă cu 20 CP pentru a putea folosi mai puțin combustibil rafinat fără probleme. De asemenea, a fost întors la 180 de grade și mutat frontal sub o capotă, în poziţie longitudinală. Apoi a fost adăugată o transmisie cu tracțiune integrală, completată cu diferențial central și un demultiplicator.

Ceea ce a rămas, ca și pe Countach, a fost șasiul tubular, nemaiîntâlnit până atunci pe un vehicul off-road, folosit de obicei exclusiv pe mașini de curse sau pe cele mai sofisticate mașini sport. Astfel s-a născut o mașină extraordinară, capabilă să ruleze atât pe autostradă ca un sedan sportiv, cât și să abordeze trasee off-road extrem de solicitante.

LM 002, de fapt, a fost vehiculul care a creat piața SUV-urilor sportive și strămoşul, cel puțin spiritual, al modelului Urus de astăzi. Acesta a fost produs în număr aproximativ echivalent folosind mai întâi carburatoare pentru alimentare, după care injecţie de combustibil, fiind în această ordine de idei cel mai ușor de recunoscut prin “cocoașa” de pe capotă, care a fost mult mai pronunțată pe modelele ce foloseau carburatoare.

Curiozități despre LM 002

Un exemplar LM 002 a fost echipat cu un V12 de 7.2 litri cu 700 CP, folosit de obicei pe bărci cu motor, în timp ce altul a fost pregătit sub îndrumarea consilierului tehnic Sandro Munari, fost campion mondial la raliuri, pentru a concura în curse de anduranță în deșert.

Mai există atât de multe anecdote asociate cu LM 002, inclusiv capacitatea sa de a trage un tanc Leopard sau, echipat cu un cârlig de remorcare, o remorcă cu Miura unui colecționar norocos la bord.

A mai fost poreclit “Rambo Lambo” pentru aspectul său muscular și pentru că un exemplar, la acea vreme, era deținut de actorul american Sylvester Stallone.

Cea mai bună definiție a LM 002 a fost însă dată de un jurnalist italian care a scris după un test drive: „La 200 km/h, LM 002 nu taie aerul, dar îl lovește cu mândrie.”

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise