(video) Lamborghini a reconstruit primul Countach – legendarul prototip LP 500

0

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram!
Le puteţi şi comenta acolo 😉

Legendarul Lamborghini Countach LP 500 a revenit la lumina zilei şi a intrat în clasa rezervată mașinilor conceptuale din cadrul Concorso d’Eleganza Villa d’Este. Automobilul a fost reconstruit de la zero cu forţele diviziei Polo Storico şi a necesitat peste 25.000 de ore de muncă! Contribuția Lamborghini Centro Stile a fost fundamentală în reconstrucția caroseriei și supravegherea stilului.

“Countach a reinventat mașinile de înaltă performanță și a devenit o icoană în ceea ce privește limbajul stilistic care chiar și astăzi, după decenii, încă inspiră modelele noastre contemporane. Aducerea primului Countach, reconstruit integral, în clasa acestui concurs, în anul în care sărbătorim a 50-a aniversare a acestui model, este ceva extraordinar, deoarece ne permite să admirăm legendarul LP 500 din 1971 în persoană, pentru prima dată în atâția ani”, a declarat Stephan Winkelmann, președinte și CEO al Automobili Lamborghini.

La Salonul Auto de la Geneva din martie 1971, Automobili Lamborghini și-a prezentat “idea car” – LP 500 Countach. Mașina a devenit imediat vedeta expoziţiei, iar fotografiile acesteia, care au devenit virale, au fost publicate în reviste importante din întreaga lume.

Acest nou model a fost conceput pentru a înlocui legendara Miura și a scris o nouă pagină în istoria automobilului, atât în termeni de tehnologie, cât și design. După trei ani de dezvoltare, LP 500 a fost sacrificat în crash teste în martie 1974 și apoi a dispărut fără urmă!

Vezi şi: (video) Lamborghini marchează aniversarea modelului Countach – 50 de ani de la apariţie

La sfârșitul anului 2017, un pasionat de mașini clasice și un important client Lamborghini i-a întrebat pe experţii de la Polo Storico dacă există vreo posibilitate de a crea o reconstrucție a lui Countach LP 500, un model legendar cunoscut doar prin fotografiile vremii.

Primele luni au fost petrecute achiziționând toate materialele disponibile și efectuând o analiză aprofundată.

“Colectarea documentelor a fost crucială. S-a acordat atât de multă atenție tuturor detaliilor mașinii, consistenței lor generale și specificațiilor tehnice”, a subliniat Giuliano Cassataro, șeful Polo Storico. 

Fotografii, documente, rapoarte de întâlnire, desene originale și amintirile unor protagoniști ai timpului: toate acestea au contribuit la stabilirea formei și funcției fiecărui detaliu cât mai exact posibil. Sprijinul Fondazione Pirelli a fost, de asemenea, fundamental în furnizarea de materiale de arhivă istorice pentru a recrea anvelopele montate pe modelul original LP 500.

Lucrările au început la șasiul platformei, complet diferit de cadrul tubular al modelelor Countach care urmau să urmeze. Pe lângă reproiectarea fizică, Polo Storico a trebuit să decidă ce sistem de lucru să folosească pentru construirea acestuia pentru a respecta metodele de producție ale timpului. Aceeași procedură a fost utilizată și pentru caroserie, cu diverse instrumente tehnologice moderne utilizate pentru analiza și definirea acesteia.

Odată ajunsă la faza de bătaie a tablei de metal, tehnologia a cedat calea sistemului tradițional italian, realizat de “battilastra” cu creativitatea si uneltele sale. Un proces similar a fost urmat pentru interior, care a inclus instrumentele de diagnosticare luminate, așa cum se arată pe prototipul din 1971.

Pentru toate componentele mecanice, ca și în 1971, au fost utilizate piese de schimb originale Lamborghini sau componente restaurate ale timpului sau, în caz contrar, piesele au fost complet reconstruite.

Pentru partea de reconstrucție istorică a designului original, Polo Storico a apelat la Lamborghini Centro Stile, unde echipa condusă de designerul-şef Mitja Borkert, și-a propus să lucreze la un proiect foarte provocator.

“LP 500 este de o importanță capitală pentru Lamborghini, deoarece a dat naștere ADN-ului de design al tuturor modelelor ulterioare. Pentru a ajunge la mașina care a debutat la Geneva în 1971, a fost dezvoltat un model de stil la scară 1:1, care împreună cu mașina în sine s-a pierdut în timp, dar dovezi fotografice extinse ale acestuia au rămas. Aceasta este aceeași abordare cu care am decis să pornim proiectul.

Folosind publicațiile vremii, de la imagini pe foi de omologare și alte materiale recuperate de la Polo Storico, am reușit să reconstruim matematica necesară pentru crearea primului model la scară 1:1. Cea mai mare provocare a fost să creăm volumul exact al mașinii, iar pentru aceasta am folosit ocazia de a face o scanare 3D a unui LP 400 (șasiul 001), care a fost o sursă enormă de informații. Ne-au trebuit 2.000 de ore de muncă pentru a ajunge la modelul final, cu linii care ne-au mulțumit. Exact aceeași procedură a fost urmată pentru interior”, a explicat Borkert.

Colaborarea cu Pirelli – existentă din 1963 – pentru reconstituirea anvelopelor montate pe prototipul LP 500, s-a dovedit a fi de neprețuit. Datorită imaginilor și materialelor păstrate în arhivele Fondazione Pirelli, a fost posibil să se utilizeze planurile originale ale anvelopei Cinturato CN12 montate pe LP 500 pentru debutul său de la Geneva. 

Din aceste documente, tehnicienii companiei milaneze și-au propus să creeze Cinturato CN12 din gama Pirelli Collezione, linia de anvelope de astăzi dedicată celor mai iconice mașini construite între anii 1930 și 2000, care păstrează originalitatea cauciucului prin combinarea unei imagini de epocă cu tehnologiile moderne. 

Mai exact, anvelopele Pirelli Cinturato CN12 pentru noul Lamborghini Countach LP 500 au fost livrate în dimensiunile 245/60R14 pe față și 265/60R14 pe spate, fiind acum echipate cu același model și estetică a benzii de rulare ca în anii 1970, dar cu un compus și o structură modernă.

Iar când a fost vorba de alegerea culorii, arhivele PPG s-au dovedit a fi cruciale, făcând posibilă identificarea, după o analiză atentă, a compoziției exacte pentru producerea culorii galbene utilizate, identificată ca Giallo Fly Speciale.

Vezi şi: (video) Premieră la Pebble Beach: Noul Lamborghini Countach LPI 800-4

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata