(foto) Legendarul motor V8 al ruşilor de la ZMZ a fost scos din producţie după practic 60 de ani de existenţă

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Cu trei zile înainte ca omenirea să intre în 2022, pe 29 decembrie, producția de motoare V8, care începuse încă din 1963, a fost finalizată la fabrica de motoare din Zavoljie (ZMZ), filiala fabricii auto din Ulianovsk (UAZ), Federația Rusă.

În ultimii ani, linia de agregate cu opt cilindri a inclus benzinarul ZMZ-523 (124 CP şi 298 Nm) și versiunea ZMZ-524 care poate arde benzină sau propan-butan (138 CP şi 314 Nm). De facto, ZMZ-523/524 este o versiune profund modernizată a motorului ZMZ-53, produs în serie din 1963.

V8-ul a avut un volum de 4.67 litri, un diametru al cilindrului de 92 mm și o cursă a pistonului de 88 mm. Blocul de cilindri fusese turnat din aliaje ușoare pe bază de aluminiu, dar căptuşeala interioară a cilindrilor era făcută din fontă.

În primul an au fost asamblate doar 113 motoare, după care producția a început să crească ca pe drojdii. Numărul maxim de agregate asamblate pe zi a ajuns la 1.200 de unități, moment în care angajații munceau în două schimburi, inclusiv sâmbăta. S-a întâmplat la sfârșitul anilor 1980 – începutul anilor 90.

Numărul maxim de motoare asamblate ale acestei familii în 1988 a fost de 296.481 de unități. A fost punctul culminant al succesului ZMZ, când promițătorul motor V8 înregistra o cerere incredibilă în tot URSS-ul. Aceste propulsoare au fost instalate pe camioanele GAZ-53 și GAZ-66 (produse la uzina Gorkii), pe autobuzele PAZ (Pavlovo) și KavZ (Kurgan), tractoare ZZGT (Zavoljie), pe transportoare blindate (Arzamas), etc.

Scăderea producției de motoare cu opt cilindri a început în 1994. Motivul principal a fost că în locul camioanelor GAZ-53 au ieșit în prim-plan modelele mai moderne Gazeli cu motor ZMZ-4026.10.

GAZ-53

A doua scădere a avut loc în 2009, când relația contractuală dintre ZMZ și GAZ a fost reziliată complet. Ca urmare, a devenit neprofitabilă producerea acestor motoare într-o a treia clădire mare și s-a decis transferul producției de la clădirea 3 la clădirea 5 la atelierul de motoare, unde a fost asamblată special o linie tip mono-rail pentru ele.

În ultimii ani, motorul V8 a fost instalat doar pe autobuzele PAZ și a fost produs pentru piața de piese de schimb. În plus, costurile producției sale au depășit veniturile din vânzări. Cu fiecare zi care trecea, asamblarea sa a devenit din ce în ce mai neprofitabilă din punct de vedere economic.

În 2021 au fost produse 7.607 unităţi, iar în total, în cei peste 58 de ani de existenţă, au fost asamblate 6.531.101 de unități!

Finalizarea producției legendarului agregat nu a fost o surpriză, deoarece acest subiect a fost discutat de mult timp de conducerea întreprinderii și de holdingul Sollers. Cu toate acestea personalul ZMZ, printre care se numără profesioniști cu o mare experiență de lucru, a fost foarte amabil cu motorul. Mai departe, toți își vor continua activitățile în asamblarea principalului produs de astăzi – motorul 409 – un benzinar cu patru cilindri în linie şi volum de 2.7 litri.

Cmentariile sunt închise