(video) Moldova: Noutăți de la ASP pentru viitorii șoferi și un parc auto actualizat

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Persoanele care nu au susținut examenul pentru obținerea permisului de conducere au dreptul să conteste, în termen de trei zile lucrătoare, rezultatele probelor de examen. Pentru a simplifica procedura de depunere a contestațiilor, Agenția Servicii Publice a lansat un nou modul pe site-ul instituției, care permite depunerea online a contestațiilor, fără a fi nevoie ca cetățenii să se deplaseze la centrele de examinare, cum era anterior.

Anunțul a fost făcut astăzi, 12.02.2024, în cadrul unui eveniment public.

Cererea de contestare a rezultatelor examenelor auto poate fi depusă online, accesând site-ul ASP.

Totodată, în partea de jos a fiecărui borderou de susținere a examenului va fi plasat un QR code, prin intermediul căruia, cetățenii vor putea depune cererea de contestare. Autocolantele personalizate cu respectivul cod de bare vor fi plasate în sălile de examinare, pe panourile informative dedicate procesului de examinare auto, pe vehiculele de examinare, astfel ca procesul de depunere a contestației să fie unul facil și accesibil pentru orice persoană interesată.

Reformele pe care le implementează ASP vizează și componenta legislativ-normativă. La propunerea ASP, au fost operate mai multe modificări în actele normative privind activitatea comisiilor de examinare a contestațiilor rezultatelor examenelor auto. În comisiile de contestare vor exista reprezentanți ai școlilor auto și ai altor instituții implicate în procesul de examinare. Totodată, ASP a propus ca cetățenii să aibă posibilitatea să depună cererile de contestare în termen de 30 de zile din ziua susținerii probei de examen. În prezent, candidații au la dispoziție doar 3 zile pentru aceasta.

O altă noutate este deschiderea a două noi locații de preluare a candidaților pentru proba practică în mun. Chișinău (categoria B).

Acestea vor fi amplasate în incinta secțiilor de înmatriculare auto din sectoarele Buiucani (str. Calea Ieșilor 14) și Rîșcani (str. Academician Sergiu Rădăuțanu 1). La etapa de pilotare a proiectului, cetățenii vor avea posibilitatea să-și selecteze locația de unde preferă să se pornească la proba practică pentru obținerea permisului de conducere. Ulterior, candidații vor fi distribuiți aleatoriu de către sistem la unul dintre cele trei centre de preluare a persoanelor pentru proba practică.

Activitatea urmărește mai multe obiective, cum ar fi: îmbunătățirea procesului de examinare, prin crearea unor situații de apreciere obiectivă a dexterității candidaților pe trasee diversificate, nu doar pe traseele din sectorul Botanica, bine memorate deja împreună cu instructorii auto, dar și decongestionarea traficului din sectorul Botanica.

Candidații care au susținut examenul de obținere a permisului auto și doresc să-și perfecteze pe loc un permis de conducere provizoriu, o pot face în orice centru multifuncțional al ASP, fără o programare prealabilă. Anterior, acest lucru era posibil doar la secția de calificare auto, amplasată pe str. Salcîmilor, 28.

Agenția Servicii Publice continuă să-și modernizeze și infrastructura, în care nu s-a investit mulți ani la rând. Astfel, în cadrul evenimentului au fost prezentate și noile vehicule, destinate procesului de examinare la proba practică, achiziționate de către ASP la sfârșitul anului 2023: 12 automobile Skoda Scala; șase motociclete marca Yamaha și Honda; două microbuze FIAT Ducato și alte două cu remorci.

Valoarea totală a achiziției este de peste 16 milioane de lei. Noile autovehicule urmează a fi repartizate la secțiile de examinare auto din regiuni.

Câteva date statistice:

  • În anul 2022, la ASP au fost înregistrate 279.198 de cereri de susținere a examenelor auto la proba teoretică și practică.
  • Numărul candidaților care au susținut examenul la probele teoretică și practică – 101.185.
  • Numărul total de contestații depuse – 194.
    • Contestații admise cu schimb de calificativ din „Respins” în „Admis” – 11.
    • Contestații admise cu reexaminare – 42.
    • Contestații respinse cu menținerea în vigoare a calificativului „Respins” – 93.
    • Contestații retrase sau respinse din alte motive – 48.
  • În anul 2023 au fost înregistrate 263.302 cereri de susținere a examenelor auto la proba teoretică și practică.
  • Numărul candidaților care au susținut examenul la probele teoretică și practică – 88.320.
  • Numărul total de contestații depuse – 290.
    • Contestații admise cu schimb de calificativ din „Respins” în „Admis” – 6.
    • Contestații admise cu reexaminare – 48.
    • Contestații respinse cu menținerea în vigoare a calificativului „Respins” – 166.
    • Contestații retrase sau respinse din alte motive – 48.

Cmentariile sunt închise