(foto) MQB, prima platformă modulară din industria auto, a împlinit 10 ani de la apariţie. Câte maşini o folosesc
Un bestseller global de la Volkswagen sărbătorește a zecea aniversare – modular transverse matrix (MQB). Din 2012, a fost baza comună pentru o varietate de modele. Peste 32 de milioane de vehicule au fost produse pe această platformă în întregul VW Group, dintre care doar marca VW are peste 20 de milioane de vehicule fabricate până acum pe baza acesteia – de la micul Polo până la SUV-uri mari precum Atlas (SUA) și Teramont (China).
În același timp, filosofia platformei modulare a fost transferată și în lumea electrică, pe ID-urile de astăzi, modele bazate pe MEB (modular electric drive matrix). Următoarea generație de maşini va folosi însă SSP – Scalable Systems Platform – ca platformă de tehnologie electrică a VW Group. Aceasta va permite vehiculelor să fie complet conectate la ecosistemele lor și, prin urmare, va pune bazele conducerii complet automatizate de nivel 4.
Platforma MQB dezvoltată de Volkswagen și-a făcut debutul cu Golf VII. Primul vehicul de producție a ieșit de pe linia de asamblare din Wolfsburg în octombrie 2012. Acest lucru a demonstrat imediat potențialul oferit de noua matrice de asamblare modulară: tehnologie sofisticată, greutate redusă și design dinamic – în mare parte datorită consolelor reduse. Însă chiar primul model pe MQB din grupul Volkswagen a fost a treia generație Audi A3 – lansată pe piață cu câteva luni înainte de Golf VII.
Platforma modulară a permis standardizarea proceselor de producție în toate domeniile, rezultând mai multă flexibilitate și costuri de dezvoltare reduse – nu doar pentru marca Volkswagen, ci și pentru întregul grup Volkswagen. Motto-ul îi este: o nouă diversitate prin crearea inteligentă de sinergii.
MQB înseamnă, de asemenea, economii de scară semnificative, datorită conceptului de piesă reportată și cantităților mari. Acestea permit Volkswagen să introducă tehnologii inovatoare pe piață în segmentul de volum și astfel să democratizeze în continuare progresul. Caracteristicile sofisticate, cum ar fi sistemele de asistență pentru șofer, pot fi oferite în toate clasele de vehicule și, prin urmare, pot fi accesibile unei game largi de clienți.
„Vom continua să ne îmbunătățim modelele pe MQB în următorii ani. Următoarea generație va face încă un pas înainte în ceea ce privește inovația. Noile Passat, Tiguan și Tayron vor stabili noi standarde în ceea ce privește calitatea, valoarea, funcțiile și experiența digitală – MQB-ul perfect. Aceste bestselleruri Volkswagen formează baza pentru investițiile viitoare.”
Ralf Brandstätter, CEO Volkswagen Passenger Cars
Facilitarea identității mărcii independente. MQB oferă un grad ridicat de flexibilitate. Parametri precum ecartamentul, ampatamentul, dimensiunea roții sau poziția scaunului și a volanului pot fi adaptați individual – în funcție de poziționarea și clasa de vehicul a modelului respectiv – pentru a îndeplini cerințele și dorințele pieței și ale clientului. Multe componente ale caroseriei sunt realizate din oțeluri de înaltă și ultra-rezistență și table cu grosimi variabile. Acest lucru a redus greutatea noilor modele MQB introduse în medie cu aproximativ 50 de kilograme în comparație cu predecesorii lor. Reducerea în greutate a fost de fapt de aproape 100 de kilograme pentru Golf VII – în funcție de specificație.
Motoare noi cu poziție de instalare standardizată. Poziția de instalare a motoarelor este, de asemenea, standardizată în matricea transversală modulară. Sunt înclinate în spate cu 12 grade, cu partea de admisie în față și partea de evacuare în spate. Din acest motiv, la motoarele TSI din seria EA 211 – care a debutat alături de MQB – inginerii de dezvoltare au întors chiulasele la 180 de grade în comparație cu motorul anterior EA 111.
Benzină, motorină, gaz și electricitate. Când vine vorba în special de sistemele de propulsie, MQB se arată a fi extrem de versatil și orientat spre viitor. Versiunile de motor pe benzină (TSI), diesel (TDI) și pe gaz natural (CNG) au fost planificate în conceptul de design încă de la început, la fel ca și unitățile mild hybrid și plug-in hybrid. Golf VII a fost disponibil chiar şi în format electric din 2013 până în 2020. Pe piața germană, gama de putere a modelului VW Group pe bază de MQB variază în prezent între 66 şi 400 de CP.
Număr de variante redus. Noile motoare pe benzină și motoarele diesel (EA 288) au fost prevăzute cu interfețe standard pentru transmisia puterii. Acest lucru le-a permis să fie combinate cu aceleași cutii de viteze și aceiași arbori de transmisie pe puntea din față. Ca urmare, numărul variantelor de motor și cutie de viteze a fost aproape înjumătățit. Și în cazul unităților de încălzire și aer condiționat – o componentă mare în partea frontală a vehiculului – numărul de versiuni diferite chiar a scăzut de la 102 la 28!
Producție eficienta. Marca Volkswagen și cele din grupul VW își pot dezvolta rapid noile modele și variante pe baza flexibilă a MQB. De-a lungul anilor, matricea a fost extinsă și rafinată continuu. Este împărțită în mai multe game de modele și etape evolutive – actualul Golf fiind cel mai recent model construit în masă. Toate vehiculele bazate pe MQB pot fi standardizate și produse eficient în fabricile rețelei globale de producție.
Există, de asemenea, avantaje semnificative pentru schimbarea modelului. Când fabrica Volkswagen din Wolfsburg a început producția noului Golf în 2019, a fost posibil să se folosească în continuare aproximativ 80% din instalațiile existente în atelierul de caroserie. MQB face posibilă, de asemenea, construirea de vehicule cu ampatament și ecartament diferite, sau modele de mărci diferite, pe aceeași linie de producție.
Cmentariile sunt închise