(foto) Noroc de găsirea unei persoane cheie! Opel a început producția de automobile acum 125 de ani

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

2024 este un an special pentru Opel, sub semnul electromobilității. Pentru prima dată în istoria mărcii, fiecare model va avea o variantă electrică pe baterii – mai ales noul Opel Astra Sports Tourer Electric, unul dintre primele break-uri electrice pe baterii de pe piață. Cu toate acestea, compania a pus bazele unei mobilități pe patru roți accesibile, inovatoare și de viitor în urmă cu 125 de ani.

În data de 21 ianuarie 1899, Wilhelm Opel, fiul fondatorului companiei, Adam Opel, a semnat un contract cu lăcătușul Friedrich Lutzmann pentru a cumpăra Motorwagenfabrik (fabrica de automobile) a acestuia, semnalul de start pentru producția de automobile la Opel. Acest lucru a marcat începutul unei noi ere care avea să scrie istorie mai departe de Rüsselsheim. Anterior producător de mașini de cusut și de biciclete de succes, Opel s-a aventurat astfel pe un teritoriu necunoscut pentru companie cu exact 125 de ani în urmă.

De atunci, peste 75 de milioane de autovehicule Opel au părăsit uzinele de producție din întreaga Europă.

Povestea de succes a companiei Opel a început în 1862. Adam Opel a construit prima sa mașină de cusut în Rüsselsheim, punând astfel bazele companiei. În scurt timp, Opel s-a transformat într-unul dintre cei mai mari producători de mașini de cusut din Germania, cu exporturi în toată Europa.

Odată cu bicicleta, Opel a obținut următorul succes. Prima bicicletă de un penny a fost construită la Rüsselsheim în 1886, făcând din Opel unul dintre primii producători de biciclete din Germania. În anii 1920 – concomitent cu activitatea auto – Opel a devenit cel mai mare producător de biciclete din lume, un succes pentru care au fost responsabili fiii fondatorului companiei.

De asemenea, ei sunt cei care au făcut schimbarea fundamentală către transportul motorizat pentru compania Opel. Din cauza declinului afacerii cu biciclete din anii 1890, frații Opel căutau produse noi și au descoperit automobilul. Fritz și Wilhelm Opel au vizitat primul Salon auto german din Berlin în 1897 și l-au întâlnit acolo pe Friedrich Lutzmann.

Maestrul lăcătuș producea automobile încă din 1894 și, prin urmare, avea experiența pe care frații Opel o căutau. Acesta i-a invitat pe frații Opel la fabrica sa din Dessau, unde Fritz și Wilhelm au recunoscut imediat potențialul pentru producția de automobile pe care Lutzmann îl oferea.

Deși toți cei implicați s-au gândit inițial la o colaborare, frații Opel i-au făcut apoi lui Lutzmann o ofertă atractivă pentru întreaga producție, inclusiv terenul, clădirea și echipamentele din atelier. În data de 21 ianuarie 1899, Wilhelm Opel și Friedrich Lutzmann au semnat contractul pentru un preț de achiziție de 116.887 mărci germane, iar fabrica a devenit proprietatea Opel.

Întreaga companie, inclusiv angajații și utilajele, a fost mutată din Dessau la sediul Opel din Rüsselsheim. Lutzmann însuși a fost numit director de vânzări al Adam Opel Motorfahrzeug-Fabrik.

Preluarea producției și a brevetelor a însemnat că Opel a câștigat imediat ani de experiență în construcția de autovehicule. Din acel moment, Lutzmann și angajații selectați, aduși din producția de biciclete Opel, au fabricat automobile sub numele Opel într-o clădire special construită.

Primele reclame pentru noile modele au apărut încă din primăvara anului 1899 și anunțau: „Automobilele Opel sunt cele mai bune“.

Dacă în urmă cu 125 de ani Opel-Patentmotorwagen System Lutzmann (produs în doar 65 de unități între 1899 și 1902) a fost o realizare de pionierat, fiind primul automobil din Rüsselsheim, astăzi este vorba de ultima generație a bestsellerului Opel Astra, care este desenat, dezvoltat și fabricat acolo.

La 125 de ani de la începerea producției de automobile în Rüsselsheim, Opel și clienții săi se îndreaptă spre viitor fără emisii locale, cu vehicule plăcute la condus și adaptate pentru utilizarea zilnică. Anul 2024 va fi marcat de această aniversare majoră și de continuarea călătoriei Opel către electrificare, însoțită de festivități, precum și de noi modele inovative.

Cmentariile sunt închise