(foto) Noul Jaguar XJ a apărut la teste pe drumuri publice. Iată cum ar putea arăta

(update 23.03.2020) Perioada debutului noii generaţii Jaguar XJ, dacă pandemia globală de COVID-19 nu va pune piedici, se apropie. Sedanul de lux britanic ar urma să fie prezentat până la sfârşitul anului curent, iar din primele săptămâni ale lui 2021 vor demara livrările.

Până atunci, maşina va fi implicată într-o serie de teste pe drumuri publice, fiind surprinsă de curând şi pentru prima dată într-o caroserie de serie.

Proporţiile noului XJ vor rămâne cunoscute cu cele ale vechii generaţii, iar caracteristica principală va fi linia acoperișului înclinat, ceea ce îl face asemănător unui coupe cu patru uşi. Mânerele ușilor vor fi retractabile, iar capacul portului de încărcare, pentru că va fi şi un electromobil, va fi situat deasupra roții din spate dreapta. Capota ar include o priză de aer ca şi în cazul noului I-PACE, pentru ca aerul ce trece pe sub maşină şi prin pseudo-grila de radiator să apese sedanul pe puntea din faţă.

Tehnologia de iluminare se va schimba semnificativ, deși camuflajul nu ne permite să vedem detalii. Farurile ar putea fi similare cu cele de pe I-PACE (deşi pe maşina de teste se vede semnătura luminoasă de pe noul Land Rover Defender, care poate fi un simplu abțibild pentru a induce în eroare). Dar ştim deja cum va arăta din spate, în zona stopurilor (vezi mai jos în articol).

Mașina electrică este construită pe noua arhitectură MLA, care permite, de asemenea, producerea de versiuni cu motoare cu combustie internă. Se crede că, în timp, XJ va primi o motorizare cu șase cilindri pe benzină, însă versiunea electrică va fi prima care va intra pe piață. Ea va lupta pentru cumpărători cu Tesla Model S, Porsche Taycan, Mercedes-Benz EQS și Audi e-tron GT. Setul de baterii cu o capacitate de cel puţin 90 kWh ar trebui să fie suficient pentru o autonomie de până la 470 kilometri.

Iată nişte imagini render care arată designul maşinii în viziunea colegilor de la Autocar:


(update 11.09.2019) FRANKFURT 2019: Jaguar a arătat lumii primul teaser cu noul sedan flagship XJ

Primul teaser oficial sub forma unei fotografii a noului Jaguar XJ a apărut pe ecranele standului companiei Land Rover, pentru câteva clipe, în timpul prezentării noii generaţii Defender. Imaginea ne prezintă designul posterior al sedanului de top.

Modelul emblematic al mărcii britanice va vedea lumina zilei iniţial cu o unitate de propulsie complet electrică, deși mai târziu ar trebui să existe şi opţiuni hibride. Premiera modelului ar trebuie să aibă loc la sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor, deoarece va fi lansat în 2020.


(update 23.07.2019) Jaguar a prezentat în secret mai multe modele noi juraţilor concursului WCOTY


(08.07. 2019) Jaguar Land Rover anunţă acceleraţia procesului de electrificare. Noul XJ şi noua platformă MLA, în prim plan

Grupul britanic Jaguar Land Rover a dezvăluit planurile de producţie a unei game de noi de vehicule electrificate la uzina sa din Castle Bromwich, Marea Britanie, în apropiere de Birmingham. Anunțul este următorul pas important în realizarea angajamentului companiei de a oferi clienților opțiuni electrificate pentru toate noile modele Jaguar și Land Rover începând din 2020.

Prima mașină electrică nouă care urmează să fie produsă acolo va fi noua generaţie a sedanului de lux emblematic Jaguar XJ. Alegerea liderilor de afaceri, celebrităților, politicienilor și membrilor familiilor regale de peste cinci decenii și prin opt generații de producție, XJ este stilizat, proiectat și fabricat în Marea Britanie, de unde a fost exportat în mai mult de 120 de țări de pe glob.

Împreună cu acest anunţ de accelerare a electrificării, angajaţii de la Castle Bromwich au fost informaţii că producţia modelului curent XJ a ajuns la capăt. Creditat cu o serie de inovații de pionierat în industrie în timpul celor 50 ani de producție, noul XJ va fi construit pe caracteristicile sinonime cu ale predecesorilor săi: design frumos, performanță inteligentă și lux venerat.

Noul XJ electric, a cărui premieră va avea loc până la sfârşitul anului, va fi creat de aceeași echipă de experţi, designeri și specialiști în dezvoltarea de produse, care au fost responsabili pentru aducerea la viaţă a primului SUV electric premium din lume, Jaguar I-PACE, model pe care deja l-am testat şi care a cucerit titlul de Maşina Anului 2019 în lume.

Anunțul de mai sus, care protejează câteva mii de locuri de muncă în Marea Britanie, este următoarea etapă în executarea strategiei de electrificare a Jaguar Land Rover. În ianuarie curent, compania a confirmat planurile de a transfera producţia de baterii şi unităţi de propulsie electrice (EDU) în Midlands, cu investiții în facilități noi și existente. Aceste cheltuieli au fost anticipate în planurile de investiții de capital comunicate anterior de companie.

Noul centru de asamblare a bateriilor din Hams Hall, operațional din 2020, va fi cel mai inovator și tehnologic avansat din Marea Britanie cu o capacitate de 150.000 de unități anual. Împreună cu Wolverhampton Engine Manufacturing Centre (EMC) şi casa de producție mondială a EDU a Jaguar Land Rover, aceste uzine vor alimenta cu energie următoarea generație de modele Jaguar și Land Rover.

Transformarea extinsă a Castle Bromwich pentru a deveni prima uzină premium de vehicule electrificate din Marea Britanie va fi cea mai semnificativă din istoria sa. La sfârșitul acestei luni, va începe munca pentru instalarea tuturor aparatelor și tehnologiilor necesare pentru a sprijini producţia noii generaţii a platformei modulare longitudinale (MLA)! Proiectată in-house, MLA va permite producția flexibilă de vehicule curate și eficiente, cu motoare pe benzină şi motorină, alături de modele complet electrice și hibride.

Cu angajamentul Jaguar Land Rover față de producția de automobile electrice în Marea Britanie, grupul auto solicită Guvernului și industriei locale să lucreze împreună pentru a mări producţia de baterii la o giga scară în toată țara. Acest lucru se bazează pe UK Battery Industrialisation Centre și Faraday Challenge a Guvernului, două componente esenţiale pentru dezvoltarea unei noi generaţii de tehnologie a bateriei pentru a crea acumulatori mai mici, mai denşi din punct de vedere a stocării energiei și mai ieftini.

Toţi acești pași critici vor sprijini și dezvolta lanțul de aprovizionare existent, ceea ce va face ca Regatul Unit să depindă mai puțin de materialele esențiale obținute astăzi din străinătate. Împreună, aceste inițiative permit producerea și cererea de baterii pentru companiile de automobile, pentru a atrage viitoarele giga fabrici în Marea Britanie.

Cmentariile sunt închise