(foto) Noul THE 8 X JEFF KOONS – cea mai mare provocare pentru atelierul BMW de vopsitorie personalizată

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Pe 17 februarie, modelul în ediție strict limitată THE 8 X JEFF KOONS, bazat pe BMW M850i xDrive Gran Coupe și-a sărbătorit premiera mondială cu ocazia târgului de artă Frieze din Los Angeles.

Producția celor 99 de modele va fi în curs de desfășurare la uzina BMW Group din Dingolfing în luna martie – bazându-se pe o combinație unică de procese de producție standard la scară largă și măiestrie la atelierul de vopsitorie al fabricii din Bavaria Inferioară.

A fost nevoie de 285 de ore pentru aplicarea straturilor sale multiple de vopsea, deoarece designul său impresionant de expresiv combină 11 culori diferite!

BMW spune că acest model special exclusiv este cel mai elaborat automobil din istoria sa. De-a lungul unei perioade de mai multe luni, artistul american Jeff Koons a perfecționat schițe ale designului exterior expresiv al BMW-ului său de vis și apoi a asistat la implementarea sa în formă tridimensională pe o mașină reală.

El a călătorit de la New York la Dingolfing de mai multe ori în ultimele luni pentru ateliere care au implicat discuții intense cu specialiștii BMW despre linii și îmbinări, unghiuri și perspective, culori sau alegerea și amenajarea materialelor pentru interiorul vehiculelor.

„Suntem mândri să producem aceste sculpturi pe roți aici, în Dingolfing, și să împărtășim know-how-ul nostru extins în domeniul construcțiilor auto, atenția noastră la detalii, precizia și măiestria angajaților noștri. Este, de asemenea, o serie foarte specială pentru noi și o onoare să lucrăm cu unul dintre cei mai renumiți artiști ai timpului nostru.”

Christoph Schröder, șeful Plant Dingolfing

Designul exterior expresiv, sportiv și puternic al ediției limitate combină 11 culori diferite, de la albastru la argintiu și de la galben la negru. Dispune de elemente pop-art, precum și de modele geometrice care sunt adaptate cu precizie liniilor și formelor sofisticate ale BMW Seria 8 Gran Coupe.

Liniile de culoare care explodează în partea din spate a vehiculului sunt un tribut direct adus BMW Art Car din 2010, de asemenea realizat de acelaşi artist. Potrivit lui Koons, “POP!” pe laturi și vârtejurile de vânt simbolizează puterea și viteza.

Producția vehiculului va fi în curs de desfășurare la uzina Dingolfing în luna martie. Procesul de construcție și asamblare a caroseriei nu diferă semnificativ de cel al unui BMW Seria 8 Gran Coupe, care poate fi comandat ca produs obișnuit. Cu toate acestea, alte componente și materiale alese de artist vor fi instalate și în modelul în ediție limitată pentru a personaliza vehiculul – de la scaunele în tonuri bogate de roșu și albastru, până la cea mai fină piele, inclusiv semnătura artistului în albastrul bavarez al logoului BMW.

Odată ce ajunge la atelierul de vopsitorie, modelul în ediție limitată trece printr-un proces complet personalizat în care designul unic al lui Jeff Koons este aplicat strat cu strat pe un vehicul care este vopsit din start în Glacier Silver. Acest lucru nu are loc, desigur, în procesul de serie normală, pe liniile de vopsea de finisare extrem de automatizate ale fabricii, ci în cabine de pulverizare separate cu stații de lucru concepute pentru lucrări manuale calificate!

Aici, o echipă de aproximativ 20 de angajați aplică literele, elementele grafice și liniile sau suprafețele colorate manual, strat cu strat, cu ajutorul șabloanelor sau foliilor!

„Folosim în total opt culori diferite de design”, explică Marco Klante, managerul de proiect al atelierului de vopsitorie din Dingolfing. La anumite intervale, vehiculele sunt returnate la procesul standard de producție, unde designul aplicat manual este “sigilat” cu un strat transparent. De asemenea, vehiculele sunt periate manual în mod regulat pentru a asigura tranziții line între elementele de design vopsite individual care nu pot fi detectate manual. Acesta este un alt proces extrem de consumator de timp care necesită cea mai mare precizie. „Pentru că toate vopselele aplicate împreună nu au nici măcar o grosime de jumătate de milimetru”, adaugă Klante.

Pentru proiect a fost reunită o echipă de specialiști în vopsele, dintre care unii aveau deja experiență în lucrul asupra vopselelor personalizate pentru Rolls-Royce și BMW Seria 7. Echipa, care lucrează în trei schimburi non-stop, include și foști ucenici de pictură care sunt printre cei mai buni din Germania. Acest lucru înseamnă că maximum patru dintre aceste modele speciale pot fi vopsite într-o săptămână. Fiecare vehicul necesită mai mult de 200 de ore doar pentru vopsirea exterioară a caroseriei. Piesele montate în plastic, cum ar fi hayonul vopsit elaborat, sunt furnizate de uzina BMW Group Landshut din apropiere.

Cei responsabili de la Plant Dingolfing așteaptă cu nerăbdare începerea oficială a producției. Christoph Schröder: „Suntem foarte bine pregătiți și am lucrat cu Jeff Koons pentru a optimiza fiecare detaliu pentru efectul general. Acum, trebuie să realizăm aceste 99 de vehicule cu precizie maximă și precizie repetată așa cum a intenționat artistul și în interesul clienților noștri.”

„Cea mai mare provocare a fost să înţelegem şi să surprindem spiritul artistului chiar de la început şi să implementăm manual cerinţele sale foarte precise în detaliu într-un proces tehnic de serie mică. Acesta este şi un proiect foarte special pentru noi – pentru că aceste maşini sunt într-adevăr sculpturi pe roţi.”

Hermann Knott, şeful departamentului de producţie de vopsea şi finisaj

Una dintre cele mai complexe componente din punct de vedere tehnic pentru automobil este hayonul elegant, care necesită şapte culori diferite şi 12 straturi de vopsea cu o grosime totală mai mică de 250 μ. Pentru comparaţie, părul uman are un diametru de aproximativ 100 μ.

„Aplicarea vopselei multicolore este deosebit de dificilă în ceea ce priveşte sentimentul tactil şi optica”, explică Knott. Aşa-numitul proces “multiton” utilizat pentru aceasta a fost dezvoltat special la atelierul de vopsit personalizată de la Landshut. „Am avut diverse întâlniri cu echipa lui Jeff Koons, unde am discutat în detaliu tot ceea ce este necesar pentru proces”, adaugă Knott.

Un element-cheie a fost modul de realizare a designului unidimensional al artistului pe componente geometrice tridimensionale ale automobilului. Un program de calculator conectat la un proiector laser a fost folosit pentru a asigura acurateţea fiecărui detaliu. Laserul a proiectat designul, trasând formele liniare pe fiecare componentă. Contururile dintre straturile individuale de vopsea au fost şablonate manual cu meticulozitate, o sarcină care necesită ani de experienţă şi măiestrie.

Majoritatea celor aproximativ 100 de angajaţi implicaţi în proiect au primit o pregătire suplimentară specială pentru a putea îndeplini cerinţele artistice. „Confecţionarea componentelor lui Jeff Koons este diferită atât pentru finisarea standard de către roboţi, cât şi pentru procesele noastre consacrate de vopsire personalizată. Necesită experienţă individuală considerabilă şi instinct, deoarece există mulţi factori de influenţă”, explică Knott.

Aproximativ 2.000 de secţiuni de panouri exterioare din plastic vopsit în 45 de culori standard şi 200 de culori personalizate părăsesc uzina din Landshut în fiecare zi lucrătoare. Astfel se realizează un total anual de aproximativ o jumătate de milion de componente, inclusiv barele de protecţie, pragurile laterale, spoilerele şi ornamentele – fără a lua în calcul seriile mici şi vopseaua personalizată. Specialiştii în vopsire de la Landshut îşi folosesc acum anii de experienţă pentru un automobil cu totul special, o ediţie limitată a BMW Seria 8 Gran Coupé – THE 8 X JEFF KOONS.

Automobilele în ediţie specială vor fi construite la uzina BMW Group din Dingolfing, în timp ce uzina BMW Group din Landshut va furniza toate secţiunile de panouri exterioare din plastic vopsit, inclusiv barele de protecţie, pragurile laterale, capacele oglinzilor, mânerele uşilor şi hayonul. Toate componentele sunt realizate cu cel mai înalt grad de precizie.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise