(foto) O companie germană a făcut din Lada Niva un SUV electric înaintea producătorului rus
Compania germană Schmid GmbH şi-a prezentat proiectul numit Elantrie, care permite transformarea practic oricărui autoturism într-o maşină electrică, investiţiile necesare fiind minime!
Primele maşini care au trecut prin acest proces sunt o Lada Niva și un hatchback Dacia Sandero de generaţie anterioară, după ce testele au fost efectuate cu succes pe un VW Golf 3.
Metoda interesantă şi brevetată, folosită de companie, este următoarea: sistemul de propulsie pe care l-a gândit constă dintr-un motor electric de 65 kW (88 CP) ce nu pune în mişcare roţile, ci arborele cotit al motorului cu ardere internă!
Pentru a face acest lucru, motorul standard este parțial dezasamblat, dar rămâne la locul său, unde a fost montat din fabrică. Astfel, versiunea stoc a mașinii este foarte ușor de restaurat dacă este necesar şi dacă proprietarul doreşte să revină la propulsia originală.
Motorul electric care acționează arborele cotit este situat în blocul motorului original, pistoanele, bielele și chiulasa fiind îndepărtate. Agregatul electric este montat pe blocul motorului prin intermediul unei plăci de montaj, iar arborele cotit este acționat printr-o transmisie cu curea sau cu lanț.
Alternatorul, servopompa şi altele își păstrează funcția. Alte părţi precum rezervorul de carburant, țeava de eșapament, pompa de combustibil pot fi îndepărtate.
Un set de baterii LiFePO4, care s-au dovedit a fi cele mai eficiente şi cele mai sigure, este poziţionat în partea posterioară a maşinii, în zona fostului rezervor de combustibil. Pentru cel dedicat SUV-ului se declară o capacitate de 30 kWh. În plus, se menţioneză că bateria complet încărcată poate fi folosită pentru a alimenta o casă timp de o zi şi încă mai rămâne autonomie pentru o călătorie scurtă.
Schmid GmbH a mai calculat şi beneficiile unei astfel de transformări. De exemplu, în cazul unei Lada Niva folosite în Europa, anual şi numai pe combustibil se vor economisi în jur de 2.000 de euro. În plus, posesorul va fi scutit de o parte din taxele de stat timp de 10 ani şi îşi va reducere costurile pentru întreținere. Toate acestea vor deveni posibile după o investiție de doar 2.800 de euro, necesară electrificării!
Un astfel de mijloc de transport este poziționat ca al doilea dintr-o familie. Autonomia nu îi excelează, însă permite realizarea unor economii financiare. Totodată, dacă se stochează energie în baterie la un tarif ieftin (noaptea, de la panouri solare sau turbine eoliene), aceasta poate fi folosită când tarifele sunt mai mari (de exemplu pe timp de zi).
Autonomia unei Niva electrice este de 130-300 km, în funcție de condițiile de funcționare/exploatare. Durata de viață a bateriei – 9.000 de cicluri de încărcare-descărcare. Acest lucru ar trebui să fie suficient timp de aproximativ 25 de ani, după care bateria va păstra încă o capacitate reziduală de 80%.
Ar mai fi necesar de notat că în ciuda electrificării, SUV-ul îşi păstrează sistemul de tracțiune integrală din fabrică! Iar în portbagaj se mai montează o priză la 220 V, din care este posibilă alimentarea consumatorilor externi cu o capacitate de până la 2 kW.
Apropo, Lada Niva din imagini a fost evaluată la €19.990.
Amintim că din cauza normelor ecologice stricte Euro 6d, AvtoVAZ nu mai furnizează oficial noi modele Niva în Uniunea Europeană din 2019. În ultimii doi ani, modelul este importat în Germania și în alte câteva țări din Europa de Vest de către dealerii „gri”, dar introducerea unui sistem de propulsie electric poate fi o rețetă pentru revenirea cu succes a legendarului SUV în UE.
Cmentariile sunt închise