(foto) Premieră mondială: Familia de modele Audi A5, S5 şi S5 Sportback facelift

După familia actualizată de modele A4/S4, procedura tradiţională a ajuns să afecteze în mod normal şi familia A5/S5, însă spre deosebire de primele, la care s-au modificat aproape toate panourile caroseriei, noutăţile prezentate în această după masă au beneficiat de nişte revizuiri strict cosmetice.

Un motiv al acestui “fenomen” este clar: vânzările de modele A5/S5 sunt de trei ori mai mici decât modelele mai accesibile, astfel încât costul unor modificări mai serioase ar fi fost mai mari.

Cu toate acestea, modelele totuşi au beneficiat de bare de protecţie noi, o grilă de radiator cu o plasă tip fagure în locul uneia cu lame orizontale, dar şi de blocuri optice/stopuri retuşate. Standard se oferă deja faruri LED, iar opţional unele de tip Matrix LED şi chiar cu elemente laser pentru faza lungă.

La fel pentru exterior mai sunt disponibile pachete advanced şi S line care se deosebesc prin elemente şi detalii diferite, de ordin estetic, adăugate sau înlocuite pe caroserie în locul celor standard.

Interiorul a fost modificat în mod similar cu cel din modelele A4/S4. Panoul de bord digital, care este un ecran de 12.3 inci, este o dotare standard. Nou este sistemul multimedia MMI, care funcţionează acum pe baza platformei MIB 3 şi operabil pe un ecran tactil de 10.1 inci.

Încă o modificare, dacă aţi observat-o, este lipsa unui controller rotativ de pe tunelul central. Joystick-ul a fost înlocuit de o nişă pentru mărunțișuri, încă un semn despre faptul că sistemul multimedia poate fi controlat cu degetul pe ecran, fie prin comenzi vocale.

Funcționalitatea sistemului multimedia poate fi extinsă chiar şi după achiziționarea mașinii, adăugând noi caracteristici, iar sistemul de navigaţie integrat poate face schimb de date cu infrastructura stradală conform protocolului Car-to-X. De exemplu, este capabil să arate timpul rămas înainte de a porni lumina verde în semafoare și viteza optimă de circulaţie între intersecții pentru a nu frâna şi accelera din nou la apropierea/pornirea de la un alt semafor. Până în prezent o infrastructură inteligentă compatibilă este organizată doar în Ingolstadt, acasă la Audi, însă în timp va apărea şi în alte oraşe.

Gama de motoare a familiei Audi A5 a fost revizuită anul trecut datorită normei Euro 6d-TEMP impusă de UE, iar acum numărul unităţilor disponibile a fost redus uşor: motoarele de bază cu 150 de CP au fost retrase. Clienţii vor putea comanda între un benzinar TFSI de 2.0 litri în versiunile 40 TFSI (190 CP) și 45 TFSI (245 CP) sau un diesel TDI cu acelaşi volum în versiunile 35 TDI (163 CP) și 40 TDI (190 CP).

Toate cele patru motoare funcţionează în tandem cu un demaror-generator de 12 V. Apropo, s-a păstrat şi versiunea 45 TDI cu un V6 turbo diesel de 3.0 litri (231 CP).

Schimbări în stilul celor recente a afectat şi modelele S5 pentru piaţa europeană. În loc de motoare pe benzină se oferă un V6 turbo diesel de 3.0 litri (347 CP), care funcționează cu ajutorul unui compresor electric și un demaror-generator de 48 V. Dar un astfel de S5 poate fi doar în caroserii Coupe și Sportback (modelul S5 Cabriolet deocamdată nu va exista). Însă iată în afara Europei, modelele S5 facelift vor avea un motor V6 turbo pe benzină (354 CP) şi vor continua să existe în toate cele trei tipuri de caroserie.

Încă o noutate este că nici un model A5 sau S5 nu va mai putea fi dotat cu o cutie de viteze manuală. Motoarele cu patru cilindri sunt cuplate la o cutie robotizată cu şapte trepte S tronic, iar în combinaţie cu agregatele V6 diesel vin cutii automate cu opt trepte.

Cele mai simple motorizări/modele mai vin cu sistem de tracţiune faţă, unul quattro ultra cu ambreiaj pentru conectarea punţii spate este o opțiune pentru 35 TDI și 45 TFSI, iar versiunile de 45 TDI și S5 sunt dotate standard cu sistem de tracţiune integrală permanentă quattro. Suspensia poate fi una sport sau cu amortizoare adaptive, ambele opţionale.

Pe piața europeană, modelele actualizate Audi A5 și S5 vor apărea înainte de sfârșitul toamnei. Preţurile de start pornesc în Germania de la 42.900 de euro pentru modelul A5 Coupe 40 TFSI, iar modelele S5 Coupe şi Sportback costă de la 66.500 de euro.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

slot gacor https://dapurberita.tubaba.go.id/kontak/