(foto) Premieră mondială: SEAT el-Born Concept – viitorul frate al lui VW Neo
Noul SEAT el-Born îşi va face prima apariție în fața mass-media în cadrul Volkswagen Group Night, înainte de debutul său public la Salonul Auto de la Geneva. SEAT el-Born este o mașină conceptuală care răspunde la întrebările variate reprezentate de revoluția electrică și devine un “game changer” în acest proces.
Orașele devin din ce în ce mai dens populate, dar clienții doresc să continue să utilizeze mobilitatea personală, astfel încât conceptul SEAT el-Born îmbină aspectele esențiale ale schimbării în industria automobilelor: electrificare, conducere autonomă, mobilitate partajată și conectivitate.
SEAT el-Born este primul vehicul 100% electric al mărcii, bazat pe platforma MEB a Volkswagen Group. Maşina conceptuală este numită după unul dintre cele mai iconice cartiere din Barcelona, fiind astfel o sursă de inspirație pentru designerii și inginerii spanioli care au creat un vehicul sportiv cu cea mai avansată tehnologie electrică.
Cu o putere livrată de o unitate de propulsie electrică cu 204 CP, alimentată de la un set de acumulatori cu o densitate mare (62 kWh), conceptul poate accelera de pe loc şi până la 100 de km/h în numai 7.5 secunde. Autonomia calculată în ciclu de testare WLTP este de până la 420 de km, iar bateriile pot fi reîncărcate de la un încărcător DC cu o putere de 100 de kW în mai puţin de 47 de minute de la 0 la 80%.
Vehiculul integrează, de asemenea, un sistem avansat de management termic pentru a maximiza autonomia în cele mai extreme condiții de mediu. Pompa de căldură prezentă poate reduce consumul de energie electrică, economisind până la 60 km în autonomie, ceea ce este o soluţie utilă în țările în care temperaturile sunt mereu mici și ocupanții trebuie să utilizeze sistemele de climatizare.
Designul exterior al maşinii este unul cu tentă aerodinamică. Partea frontală nu conţine o grilă tradiţională a radiatorului, însă bara de protecţie încorporează orificii pentru răcirea suplimentară a acumulatorilor care se află sub podea. Pentru o aerodinamică mai bună, chiar şi logoul frontal este subțiat pentru a forma o suprafaţă cât mai plană. Montanţii A sunt poziţionaţi cât mai în spate posibil, creând un aspect elegant, dar în acelaşi timp oferind mai mult spaţiu în interior.
Aerodinamica îmbunătățită joacă un rol enorm şi de-a lungul vehiculului, cu o perdea de aer încorporată în formele automobilului. Cel mai mult se evidenţiază acest lucru în partea inferioară, în zona roţilor, acolo unde acestea din urmă au nişte jante de 20 de inci cu forme în stilul unor turbine. Ele nu numai că arată bine, dar şi răcesc eficient mecanismele de frânare.
Partea posterioară este scoasă în evidenţă de un spoiler cu strat dublu şi cu două prize de aer prin care sunt redirecţionaţi curenţii şi este minimizată turbulenţa. Bara de protecţie conţine un difuzor de aer cu un alt corp luminos.
Vezi şi: (foto) SEAT a prezentat la Mobile World Congress un concurent pentru Renault Twizy
În interior, spațiul este maximizat datorită unităţii de propulsie electrice, oferindu-i oportunitatea de a oferi la rândul său o experiență complet nouă. Cabina sculptată oferă un sentiment de luminozitate și flotabilitate, dar, de asemenea, este completată de progresul tehnologic sub forma unui panou de bord digital şi a unui ecran de 10 inci al sistemului multimedia. Focalizarea tuturor elementelor şi a tuturor liniilor de pe tabloul de bord este îndreptată spre oricine stă în spatele volanului.
Spațiul nu are un caracter premium în interiorul cabinei, însă cu toate acestea ocupanţii se vor bucura de unul disponibil pentru relaxare. Volanul turtit în partea inferioară şi scaunele profilate prezintă direcţia sportivă pe care o are vehiculul. Pe lângă cel pentru pasageri, există de asemenea un spațiu de stocare mare. Capacitatea de a depozita o pungă între cele două scaune din față este un exemplu.
SEAT el-Born a fost conceput nu doar pentru utilitate electrică, ci şi pentru integrarea altor tehnologii. Vehiculul încorporează funcționalități autonome pentru a sprijini șoferul, precum și o serie de sisteme de asistență. Pe măsură ce drumurile noastre devin din ce în ce mai aglomerate, mașinile trebuie să ia o parte din grijile ocupanţilor.
De exemplu, conceptul are un sistem de pilotare automată de nivel 2, ceea ce îi oferă posibilitatea realizării unor procese automatizate, astfel încât vehiculul poate singur controla direcţia, acceleraţia şi frânarea. Printre altele se numără un sistem inteligent de asistenţă la parcare.
Vehiculul este proiectat și dezvoltat în Barcelona și va fi produs la uzina Zwickau din Germania. SEAT va fi al doilea brand din cadrul grupului VW care va folosi platforma MEB. Maşina va fi gata să intre pe piaţă deja în 2020.
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise