Ştiai asta? De ce oglinzile de pe mașinile japoneze erau montate mai aproape de faruri decât de uși

La sigur aţi observat că, pe mașinile vechi japoneze, oglinzile retrovizoare exterioare sunt amplasate nu pe uși, ci pe aripile frontale și mai aproape de faruri.

Dar care este motivul sau ideea din spatele acestei configurații? A existat cel puțin un motiv important pentru aceasta.

Dacă te uiți la mașinile vechi japoneze, vei vedea că oglinzile retrovizoare de pe ele nu sunt deloc atașate de uşi, ci de aripile din față. Mai mult, acestea sunt mult “împinse” înainte, către faruri și uneori chiar lângă încheietura cu bara de protecție. 

În Japonia, pentru astfel de oglinzi retrovizoare chiar s-a inventat un termen aparte, special – fendamira. Cuvântul provine din prescurtarea expresiei din engleză “fender mirror” – adică “oglindă pe aripă”.

Japonezii au denaturat pronunția în felul lor și aşa a apărut fendamira. Apropo, dacă te uiți la fotografiile mașinilor europene și sovietice din a doua jumătate a secolului XX, atunci poți vedea că unii producători auto au făcut uz de soluţii similare şi pe ele, dar nu pentru mult timp. 

Dar în Japonia acestea au rezistat în timp mai mult decât oriunde pe glob: până în 1983 erau absolut obligatorii, iar unii constructori auto continuă să le monteze chiar şi în prezent pe unele maşini dedicate pieţei interne. Un exemplu este noul Toyota JPN Taxi.

Dar ce rost avea o astfel de poziționare a oglinzilor? Motivul principal a fost opinia că oglinzile montate cât mai în faţă posibil oferă șoferului cea mai completă panoramă a ceea ce se întâmplă în spatele mașinii. 

În plus, comparativ cu ceea ce se găseşte des în prezent, nu trebuie de întors des capul şi astfel nu se iau ochii de la drum. Mai mult, fendamirele nu ieşeau din gabaritele corpului maşinilor, un lucru deosebit de important pentru oraşele japoneze cu infrastructura lor restrânsă.

Cu toate acestea, în cele din urmă, o economie banală şi unificarea modelelor şi-a spus cuvântul. În acei ani, aripile frontale de pe diferite modele de automobile erau semnificativ diferite, astfel încât producătorii erau obligați să realizeze carcase de oglinzi retrovizoare de diferite forme. 

Dar portierele erau absolut aceleași, astfel încât nu mai era necesar de gândit o nouă formă pentru carcase şi nu trebuiau de făcut diferenţe pentru maşinile dedicate unei pieţe anume.

Sursă: popularmechanics.com

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/