(foto) Premieră: Noile Audi S6 Sedan, S6 Avant şi S7 Sportback – toate cu motoare TDI electrificate
Un cuplu uriaş de 700 Nm, disponibil în mod constant la cerere într-un interval cuprins între 2.500 – 3.100 rpm, este baza ideală pentru clienții din Europa care caută maşini de performanţă. Modelele S TDI oferă o dinamică și o eficiență ridicată de condus – o combinație deosebit de atractivă pentru deplasările pe distanțe lungi.
Cu noile modelele S6 și S7 TDI, Audi ia în mod sistematic conceptul de propulsie de succes al modelului SQ7 TDI şi îl duce la un nou nivel. Pentru prima dată, inginerii germani au asociat un compresor alimentat electric cu un sistem electric primar de 48 V.
Acest lucru face ca motoarele V6 TDI de 3.0 litri pe care le au aceste maşini, să producă în total 349 de CP. Transmisia de energie şi putere este gestionată de cutia de viteze automată Tiptronic cu opt trepte, care operează întotdeauna în tandem cu unitatea de tracțiune permanentă quattro.
Prin ce se remarcă noile modele de la Audi:
- Compresor alimentat/acţionat electric (EPC)
EPC-ul oferă performanțe ridicate chiar de la pornire. Precum accelerația viguroasă a automobilelor, acest compresor oferă impulsuri repetabile de putere suplimentară atunci când se apasă acceleratorul. Aceasta înseamnă că EPC nu permite realizarea unui turbo lag, ci din contra, o reacție ridicată și o accelerare puternică în fiecare situație de conducere. Timpul de răspuns al lui EPC este sub 250 milisecunde, puterea sa de vârf este de șapte kilowaţi, iar viteza maximă de rotaţie este de 70.000 rpm. Funcția de impuls electric se extinde pe tot intervalul de rotaţii, începând de la 1.650 rpm.
Datorită compresiei duble, cu alte cuvinte EPC-ul lucrează în tandem cu turbo compresorul de evacuare, noile modele S sunt capabile să producă un cuplu constant de 700 Nm într-un interval foarte redus de turaţii. EPC mai oferă asistenţă turbo compresorului atunci când nu există energie insuficientă în gazele de eșapament pentru o acumulare spontană a cuplului – la pornirea sau accelerarea la sarcină redusă, de la o viteză redusă a motorului.
EPC-ul, care se seamănă vizual cu un turbo compresor convențional, este montat direct pe motor în calea aerului de admisie din spatele intercooler-ului. În majoritatea stărilor de operare este eludată de o supapă bypass. Cu toate acestea, în cazul în care sarcina cerută de accelerator este mare și energia disponibilă pe partea turbinei este scăzută, supapa de bypass se închide, ghidând aerul de admisie spre EPC. Astfel, aerul comprimat curge direct în camera de ardere.
Rezultatul: răspuns spontan și putere impresionantă de tracţiune la accelerare, depășiri și pentru schimbări de sarcină. Acest lucru plasează întreaga putere a motorului imediat la dispoziția conducătorului auto de fiecare dată când acesta are nevoie de ea. În conducerea de zi cu zi, tehnologia evită downshifts-urile frecvente, menține nivelul de viteză al motorului scăzut și suprimă turbo lag-ul.
Anume cu ajutorul EPC-ului, noul sedan S6 TDI poate face 0-100 de km/h în doar 5 secunde, în timp ce S6 Avant și S7 Sportback în 5.1 secunde. Viteza maximă este limitată electronic la toate automobilele la 250 km/h.
- Sistem mild hybrid de 48 V (MHEV)
În timp ce EPC stimulează performanța, sistemul MHEV contribuie la îmbunătățirea eficienței consumului de combustibil. Sistemul MHEV cuprinde un demaror-generator acţionat de o curea (BAS) și o baterie litiu-ion cu o capacitate de 10 Ah adăpostită în podeaua vehiculului sub compartimentul pentru bagaje.
BAS este conectat la arborele cotit. În timpul decelerării se poate recupera până la 8 kW de putere, care apoi este stocată în bateria litiu-ion. Când conducătorul auto accelerează din nou, BAS reacționează instantaneu prin repornirea motorului. Tehnologia MHEV mai permite operarea operaţiunilor start/stop de la o viteză de 22 km/h. Datorită, în parte, integrării sistemului mild hybrid și a senzorilor vehiculului, modelele S realizează o economisire de combustibil de până la 0.4 litri în condiții reale de conducere și poate rula până la 40 secunde cu motorul complet dezactivat.
Pe această bază, modelele S TDI combină dinamica impresionantă a condusului cu eficiență ridicată, consum redus de combustibil și emisii scăzute. Toate modelele S TDI au omologare la standardul de emisie Euro 6d temp. Valorile WLTP în ceea ce priveşte consumul mixt al unui Audi S6 Sedan sunt de 6.2-6.3 l/100 km în funcție de jante/anvelope utilizate. Cifrele pentru S6 Avant şi S7 Sportback sunt de 6.5 litri pentru 100 de kilometri parcurşi.
- Motor high-tech
Această versiune de top a motorului V6 TDI de 3.0 litri a fost dezvoltată și modificată la numeroase capitole. Unitatea este notabilă pentru livrarea puterii sale și pentru înalta eficiență. Cu volum exact de 2.967 cm³ şi o greutate de doar 190 de kg, dezvoltă 349 CP şi 700 Nm sau 117.9 CP per litru de capacitate a motorului/235.9 Nm per litru. Sistemul său common rail injectează combustibilul la o presiune de până la 2.500 bar.
Audi mai spune că arborele cotit, pistoanele, bielele și sistemul de gestionare a uleiului au fost toate special configurate pentru cerințe de înaltă performanţă şi s-au luat măsuri sofisticate pentru reducerea frecării în arborele cotit și în arborele cu came. Sistemul de management termic este foarte versatil. Carterul și capurile cilindrilor au propriile circuite de răcire, permițând uleiului de motor să se încălzească rapid după un start rece. Debitul lichidului de răcire este îndreptat către răcitorul de ulei, EPC, BAS și turbo compresor, după cum este necesar.
Turbo compresorul de evacuare, cu o roată a turbinei de 50 milimetri în diametru, generează o presiune relativă de până la 2.4 bar. Geometria sa variabilă (VTG) este optimizată pentru fluxul de pierderi scăzute. Recircularea gazelor de eșapament (EGR) externă de joasă presiune se extrage numai după filtrul de particule, astfel încât debitul de masă complet să poată alimenta supercharger-ul, crescând în mod semnificativ eficiența acestuia.
- Debut pentru sistemul de roţi directoare spate
Ca pe fiecare model S de la Audi, sistemul quattro permanent vine standard. În condiții normale de conducere, diferențial său central auto blocabil distribuie cuplul între puntea față și spate într-un raport 40:60. În cazul în care o roată se confruntă cu alunecare, cea mai mare parte a cuplului merge la axa cu tracțiune mai bună. În extremă, 70 la sută din cuplu poate pleca spre roțile din față și 85 spre spate.
Pentru conducere în stil sport, un sistem wheel-selective torque control îmbunătățește manipularea: frânează cele două roți cu sarcină redusă pe interiorul lor înainte de a pierde aderenta. Direcția progresivă standard se potrivește deja cu o serie de raporturi sportive în configurația sa de bază.
Comparativ cu modelele lor predecesoare, noile generaţii ale acestor automobile oferă o dinamică transversală și mai bună. La cerere, Audi poate instala un sistem de roţi directoare spate. La viteze de până la 60 km/h, roțile din spate întorc cu până la cinci grade în direcția opusă roților din față. Acest lucru reduce raza de întoarcere completă cu până la 1.1 metri. La viteze medii și mari de peste 60 km/h, roţile spate întorc cu până la două grade în aceeaşi direcţie în care întorc şi cele din faţă. Acest lucru face ca modelele S să fie mult mai manevrabile și agile la viteze mici, oferind şi o stabilitate mai direcțională la viteze mari și atunci când sunt schimbate benzile.
- Suspensie şi şasiu
Suspensia S sport dezvoltată special pentru noile modele S de la Audi vine cu un sistem de control al amortizării ca o dotare standard, subliniind caracterul sportiv al acestor vehicule. Acesta poate micşora automat garda la sol a unui S6 cu 20 milimetri și cu 10 milimetri în cazul lui S7, în timpul deplasării.
Suspensia pneumatică adaptivă, versiunea cu amortizare adaptive, îşi face prima apariție pe modelele S ca o alternativă orientată în mod explicit spre confort. Aceasta poate fi setată în trei moduri și include o poziție “lift” pentru drumurile proaste și pentru nivelare automată. În modul “auto”, corpul maşinii este coborât cu 10 milimetri de la viteze de 120 km/h, iar în “dynamic” rămâne mereu cât mai aproape de pământ.
Pentru un comportament rutier mai sportiv, sistemul de tracţiune poate fi completat cu un diferenţial sportiv pe puntea spate. În curbe abordate în mod dinamic, diferențialul cu ușurință împinge mașina în acestea, producând un nivel ridicat de agilitate. Șoferul poate adapta strategia de control a diferenţialului prin intermediul Audi Drive Select. Comportamentul sportiv rutier este, de asemenea, ajutat axele cu design multi-link, care sunt realizate în mare parte din aluminiu. Două subcadre le conectează cu corpul vehiculului, iar elastokinematica este reglată fin la acest capitol.
Toate componentele șasiului sunt controlate de electronic chassis platform (ECP), care coordonează acțiunea amortizoarelor la intervale de milisecunde. ECP colectează informații cuprinzătoare despre deplasarea mașinii și datele din sistemele de control al șasiului implicate. Din acestea, calculează și coordonează cu exactitate funcția optimă a acestor componente într-un controller de manipulare integrat. Conducătorii noilor modele S experimentează acest progres sub forma unei manipulări precise și a unei dinamici transversale ridicate. La fel ca și amortizoarele, EPC controlează direcția dinamică a tuturor roților și a diferențialului sportiv. Şoferul poate configura efectul acestor module în sistemul de manipulare dinamică Audi Drive Select. Acesta vine cu o configurare S-specifică și oferă diverse moduri: confort, auto, dynamic, efficiency şi individual.
- Frâne şi roţi
Frânele cu etriere cu șase pistoane de pe noile modele S sunt mari la capitolul performanță. Etriere lor sunt fabricate din aluminiu, vopsite în negru (sau opțional în roșu) și împodobite cu logo-uri S. În partea din față, acestea acoperă nişte discuri din oţel care măsoară 400 de mm în diametru. Discurile din spate măsoară 350 milimetri .
Ca o opțiune, Audi poate oferi un sistem de mecanisme de frânare carbo-ceramice cu șase pistoane în etriere, rezistente la abraziune, cu discuri de 400 mm în față și 370 mm în spate. Aceste componente cântăresc cu nouă kilograme mai puţin decât cele din oţel, astfel încât sunt reduse masele nesuspendate şi paralel crește efectul dinamic de conducere, mai ales atunci când se fac viraje.
Sistemul de control electronic al stabilizării (ESC) oferă un control chiar mai precis decât în modelul anterior. Şoferul îl poate comuta la un mod sport sau să-l deconecteze complet.
Noile Audi S6 Sedan, S6 Avant și S7 Sportback sunt echipate cu roți cu jante 20 de inci şi cu anvelope 255/40 standard, în timp ce opţional sunt disponibile jante de 21 de inci. Anvelopele oferite din uzină mai conţin la interior straturi de spumă care elimină frecvenţele de sunet iritante şi oferă un confort acustic ridicat în ciuda dimensiunii lor.
În combinație cu gama de jante disponibile de la Audi sport GmbH, nişte anvelope Performance de 20 de inci pot fi comandate pentru o aderență și caracteristici de manipulare mai bune.
- Design exterior şi interior specific
Modelele S sunt caracterizate prin designul lor impresionant, distinctiv și sofisticat. Noul limbaj estetic al companiei accentuează și mai mult aspectul lor sportiv. Un look dinamic frontal, noi praguri largi și un difuzor spate cu patru terminaţii de eşapament le sunt tipice. Elemente distinctive S trim într-o culoare cromată închisă sau similară cu cea a aluminiului se pot găsi pe lamele grilei radiatorului, lama frontală, ramele prizelor de aer, oglinzile retrovizoare exterioare și difuzorul spate.
În interior, modelul tipic S de decor îl așteaptă pe orice șofer: scheme de culori negre, insertii sofisticate sportive, cusături contrastante, precum și detalii de echipamente specifice modelului care duc experiența chiar mai departe. Gama de scaune, de asemenea, subliniază impresia de ansamblu sportiv. Pe lângă scaunele sportive cu sigla S în relief, clienții care doresc un stil sportiv subtil pot alege scaune sport foarte profilate, cu tetiere integrate, cu sigla S și un pattern sub formă de romburi. De cealaltă parte, pentru confort sporit, Audi oferă scaune conturate multi-ajustabile, opțional cu ventilație și masaj.
Tapițeria scaunelor, întotdeauna cu cusături contrastante, este disponibilă într-o combinație de piele și Alcantara sau în configuraţia de top cu piele Valcona. Clienții au o alegere culorile black, rotor gray şi arras red. O varietate de pachete din piele sunt disponibile pentru personalizarea interiorului mai departe.
O altă opțiune este volanul turtit în partea inferioară, suportul pentru picior şi capace pentru pedale din oțel inoxidabil sau un sistem de iluminare ambientală, inclusiv cu praguri iluminate.
- Dotări standard şi preţuri de start
Cu modelul S6 Sedan, S6 Avant și S7 Sportback, Audi oferă o linie de maşini sportive de mărime completă pentru orice scop. Toate modelele sunt dotate cu echipamente complete de confort, conectivitate și asistență pentru șofer. Comparativ cu modelele obişnuite de bază, modelele S vin cu o gamă extinsă de echipamente oferite standard, printre care: jante de 20 de inci într-un design S specific, sistem MMI navigation plus, panou de bord Audi virtual cockpit cu ecran de 12.3 inci, scaune sport tapiţate cu Alcantara pe modelele S6 şi super sport pe S7, sistem de climatizare automată în patru zone şi altele.
Noile modele Audi S îşi vor face debutul lor pe piețele europene în vara anului 2019. Prețurile de start în Germania sunt: 76.500 de euro pentru S6 Sedan, 79.000 de euro pentru S6 Avant și 82.750 de euro pentru S7 Sportback.
Încă un lucru interesant de menţionat este că pe piețele de peste mări (SUA, Asia şi Orientul Mijlociu), pentru a reflecta preferințele clienților locali și profilurile lor conducere, modelele S6 și S7 vor fi disponibile cu motoare TFSI de 2.9 litri (450 CP și 600 Nm). Ca și modelele TDI, versiunea motorului V6 pe benzină va fi echipată atât cu EPC, cât și cu sistemul MHEV de 48 V pentru mai multă performanță și eficiență.
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise