(foto) Premieră: Noile BMW M340d xDrive Sedan şi BMW M340d xDrive Touring

0

Două modele de înaltă performanţă, foarte eficiente, se alătură portofoliului BMW M în segmentul median premium. Motorul diesel, cu şase cilindri dispuşi în linie, cu tehnologie M TwinPower Turbo, care echipează noile BMW M340d xDrive Sedan şi BMW M340d xDrive Touring, produce o putere de tracţiune excepţională, dar atinge şi niveluri similare de eficienţă.

Totodată, includerea tehnologiei mild hybrid 48V a dus la o reducere suplimentară a consumului şi a emisiilor. Datorită arsenalului vast de tehnologii de tratare a gazelor de eşapament, inclusiv un convertor catalitic SCR cu injecţie AdBlue, cele mai puternice variante diesel ale noului BMW Seria 3 îndeplinesc şi standardul viitor de emisii Euro 6d.

În premieră, apariţia noilor BMW M340d xDrive Sedan şi BMW M340d xDrive Touring aduce sentimentul M inimitabil la un BMW Seria 3 cu motorizare diesel. Motorul puternic al noilor modele BMW M este combinat cu o transmisie Steptronic Sport cu opt trepte, tehnologie de şasiu personalizată şi tracţiune integrală inteligentă! Suspensia M Sport – include direcţie sport variabilă şi frâne M Sport – este disponibilă standard la ambele modele, la fel cum este şi diferenţialul M Sport.

Dotările specifice M pentru exterior, cu proprietăţi aerodinamice optimizate, fac parte dintr-un pachet global care garantează performanţe superioare. Noul BMW M340d xDrive Sedan accelerează de la 0 la 100 km/h în doar 4.6 secunde, în timp ce noul BMW M340d xDrive Touring completează acelaşi sprint în 4.8 secunde. Viteza maximă pe care o pot atinge ambele este de 250 de km/h, în timp ce consumul mixt poate coborî sub 6 litri la 100 km parcurşi!

Combinaţia între caracteristicile de condus dinamice şi cockpit-ul orientat clar spre conducătorul auto garantează experienţa înaltei performanţe.

Ce ţine de motorul care le fac atât de speciale. Noile modele M din portofoliul BMW Seria 3 oferă o experienţă specială de condus prin livrarea remarcabilă a puterii alături de consum şi emisii foarte mici pentru performanţele oferite. Motorul diesel de 3.0 litri, cu şase cilindri dispuşi în linie, dispune de carter şi chiulasă din aluminiu. Pierderile prin frecare din motorul de bază sunt reduse prin măsurile ce includ căptuşirea cu oţel pulverizat în arc electric a alezajului cilindrului. Iar angrenajul de acţionare a arborelui cu came a fost întărit pentru optimizarea capacităţii de reacţie şi a eficienţei.

Tehnologia M TwinPower Turbo a motorului cuprinde sistem de supraalimentare cu două turbine, cu termodinamică optimizată şi răcire directă a aerului de încărcare, alături de injecţie directă common-rail ce foloseşte piezoinjectoare. Pentru a asigura o reacţie foarte promptă a turbocompresorului, turbinele de înaltă presiune şi joasă presiune ale sistemului au geometrie variabilă. Totodată, lagărul optimizat al rotorului, cu frecare redusă, facilitează o activare rapidă a turbinei.

Sistemul de injecţie directă dezvoltat suplimentar, ale cărui injectoare operează acum la presiuni de până la 2.500 bar, asigură o furnizare precisă a combustibilului şi o ardere foarte curată. Reacţia şi eficienţa motorului beneficiază şi de pe urma sistemului de admisie cu traseu optimizat al aerului, a cărei izolare fonică încorporată îmbunătăţeşte şi acustica propulsorului. Măsurile vaste de încapsulare asigură că motorul cu şase cilindri dispuşi în linie nu este deranjant pentru auz – şi, în acelaşi timp, contribuie la optimizarea comportamentului de încălzire.

Dezvoltat special pentru noile BMW M340d xDrive Sedan şi BMW M340d xDrive Touring, motorul diesel atinge cuplul maxim de 700 Nm la doar 1.750 rpm, în timp ce puterea maximă de 340 CP este disponibilă la 4.400 rpm.

Maşinile se mai remarcă prin:

  • Tehnologia mild hybrid 48V, care creşte dinamismul şi eficienţa (avantajul pe care modelele M340i nu îl au)

Includerea tehnologiei mild hybrid permite motorului să crească puterea şi mai rapid. Generatorul-demaror de 48V disponibil la noile modele BMW M creează un efect de impuls electric care oferă instantaneu un plus de 11 CP, dar şi un plus de cuplu de până la 120 Nm. Această putere suplimentară accentuează mai mult latura dinamică a maşinii când se demarează normal sau se accelerează brusc. Puterea electrică necesară este stocată într-o baterie litiu-ion de aproximativ 0.5 kWh conectată la sistemul de 48 V, care este încărcată prin generarea de energie la frânare sau prin frână de motor. În plus, energia suplimentară poate fi furnizată bateriei de 48 V prin creşterea sarcinii motorului cu ardere internă, în timpul mersului.

Puterea generată în acest fel asistă motorul şi când se rulează la viteză constantă, ceea ce înseamnă că poate funcţiona, cât mai des posibil, într-un interval de sarcini optimizat pentru eficienţă. Prin urmare, există mai puţine vârfuri ale consumului de combustibil. Tehnologia mild hybrid are beneficiul suplimentar de îmbunătăţire a funcţionării funcţiilor Auto Start Stop şi “coasting”.

Generatorul de 48 V permite motorului să fie oprit cu vibraţii foarte puţine şi repornit lin în timpul opririlor scurte la intersecţii sau în ambuteiaje. La frânare, motorul poate fi oprit deja la viteze mai mici de 15 km/h, iar energia cinetică produsă în timp ce automobilul continuă să încetinească până la oprire completă este recuperată. Funcţia “coasting” disponibilă când comutatorul Driving Experience Control este setat în modurile ECO PRO sau COMFORT opreşte complet motorul atunci când acesta nu trebuie să asiste funcţii auxiliare, precum aerul condiţionat, ceea ce creează un potenţial suplimentar pentru reducerea consumului de combustibil.

  • Sistemul de evacuare M Sport care generează o acustică atractivă, iar tratamentul gazelor de eşapament respectă standardul de emisii Euro 6d 

Motorul diesel cu şase cilindri dispuşi în linie al noilor BMW M340d xDrive Sedan şi BMW M340d xDrive Touring îşi susţine livrarea emoţionantă a puterii printr-un acompaniament acustic distinctiv. Ambele modele sunt echipate standard cu un sistem de evacuare M Sport, cu control al supapelor, al cărui amortizor de evacuare spate se încheie cu o pereche de terminaţii de eşapament trapezoidale. Tonalitatea sportivă generată de sistemul de evacuare M Sport produce un efect acustic atractiv şi în habitaclu.

În vederea minimizării emisiilor, motorul diesel al noilor BMW M340d xDrive Sedan şi BMW M340d xDrive Touring include un circuit de recirculare a gazelor de eşapament conectat la turbinele de înaltă şi de joasă presiune. Sistemul de tratament al gazelor de eşapament cu tehnologie BMW BluePerformance cuprinde şi un filtru de particule, un catalizator de oxidare şi un catalizator de absorbţie NOX, precum şi un catalizator SCR cu injecţie AdBlue pentru reducerea suplimentară a emisiilor de oxid de azot.

Astfel, noile modele BMW M din gama BMW Seria 3 îndeplinesc cerinţele standardului de emisii Euro 6d care va intra în vigoare abia în 2021.

  • Transfer excelent al puterii prin transmisie Steptronic Sport cu opt trepte, BMW xDrive şi diferenţial M Sport ca echipare standard

Puternicul motor diesel, cu şase cilindri dispuşi în linie, este combinat standard cu transmisia Steptronic Sport cu opt trepte, a cărei etajare a rapoartelor este adaptată perfect la caracteristicile de performanţă ale propulsorului. Pe lângă schimbările de viteze foarte uşoare, transmisia se evidenţiază şi prin sistemul de control hidraulic optimizat, patinarea redusă a convertorului şi amortizarea eficientă a neregulilor de rotaţie. Padelele de schimbare de pe volan permit intervenţii manuale foarte rapide în procesul de selecţie a vitezelor. De asemenea, există şi funcţie Launch Control pentru accelerare foarte dinamică la demaraj.

Sistemul inteligent de tracţiune integrală al noilor BMW M340d xDrive Sedan şi BMW M340d xDrive Touring permite distribuţia complet variabilă a cuplului între puntea faţă şi cea spate cu ajutorul ambreiajului multidisc, controlat electronic, din caseta de transfer. Lucrând în tandem cu sistemul DSC (controlul dinamic al stabilităţii), BMW xDrive reacţionează la schimbările în situaţia de condus cu mare precizie şi într-o fracţiune de secundă, maximizând tracţiunea, agilitatea şi stabilitatea în manevrare în toate condiţiile meteo şi de drum, dar şi atunci când conducătorul explorează calităţile sportive ale maşinii. Setarea orientată spre tracţiune spate a sistemului ajută la producerea experienţei de condus aşteptată de la un automobil M şi este foarte pronunţată cu comutatorul Driving Experience Control în modurile SPORT sau SPORT+. Repartizarea judicioasă a unei puteri şi mai mari către roţile spate măreşte, în schimb, agilitatea în viraje.

Diferenţialul M Sport pentru puntea spate – o altă dotare standard conectată cu DSC şi sistemul de tracţiune integrală – asigură că puterea este transferată la drum cu şi mai mare precizie. Funcţia de blocare complet variabilă poate limita egalizarea vitezei între roata interioară şi cea exterioară în viraje astfel încât agilitatea şi capacitatea de virare ale automobilului cresc la niveluri noi când se rulează la limită. Aceasta ajută conducătorul să accelereze la ieşirea din viraje cu un plus de vervă dinamică. În situaţiile în care suprafaţa drumului oferă niveluri diferite de aderenţă pentru roţile spate stânga şi dreapta, diferenţialul M Sport creşte tracţiunea şi stabilitatea de manevrare prin prevenirea patinării roţii în căutarea aderenţei.

  • Suspensie M Sport şi direcţie sport variabilă standard

Asemenea motorului şi tehnologiei de transmisie, sistemele de şasiu de la bordul BMW M340d xDrive Sedan şi BMW M340d xDrive Touring sunt concepute să furnizeze performanţe superioare. Ambele modele sunt echipate standard cu suspensie M Sport, care extrage întregul potenţial dinamic oferit de combinaţia de punte faţă cu dublu braţ transversal şi punte spate cu suspensie multibraţ a noului BMW Seria 3.

Pachetul M Sport aduce o reducere a gărzii la sol cu 10 milimetri, elastocinematică specifică M şi amortizoare cu răspuns variabil în funcţie de cursă. Acestea din urmă combină plusul de amortizarea hidraulică pe detentă la puntea faţă cu un sistem de limitare a compresiei pe cea spate, ceea ce permite control progresiv, variabil continuu, al fermităţii amortizoarelor ca răspuns la cursa arcului. Vibraţiile experimentate în timpul virajelor dinamice sau pe drumurile denivelate pot fi atenuate cu multă siguranţă.

Alternativ, clienţii pot opta pentru suspensia M adaptivă cu amortizoare controlate electronic. Acest sistem de control al amortizoarelor oferă reacţii foarte bine măsurate ale arcurilor şi amortizoarelor şi se adaptează constant la stilul de condus şi condiţiile de drum. Compresia şi detenta sunt modificate independent una de alta pentru a se potrivi situaţiei de moment. Caracteristicile de amortizare pot fi ajustate cu ajutorul comutatorului Driving Experience Control. Modurile SPORT şi SPORT+ optimizează condusul dinamic şi creează un contrast vizibil cu reacţiile mai orientate spre confort ale amortizoarele în modurile COMFORT şi ECO PRO.

Atât suspensia M Sport standard, cât şi cea M adaptivă disponibilă opţional sunt combinate cu direcţia sport variabilă, a cărei asistare Servotronic în funcţie de viteză ajută să ofere automobilelor atitudinea neschimbată pe linie dreaptă şi virarea cu acurateţe în curbele abordate dinamic. Raportul variabil se adaptează la unghiul de direcţie, îmbunătăţind suplimentar confortul. Acesta permite conducătorilor să realizeze manevre la viteză redusă cu mişcare minimă a volanului şi fără schimbarea aderenţei roţii, dar în acelaşi timp creşte agilitatea pe secţiunile virajate de drum.

  • Frâne M Sport şi jante M din aliaj uşor cu anvelope mixte

Putere de oprire remarcabilă şi o configuraţie sportivă – subliniat de cursa scurtă a pedalei şi un punct de presiune distinct sunt caracteristicile definitorii ale frânelor M Sport (disponibile standard). Etrierele fixe cu patru pistoane şi discuri de 348 mm pe puntea faţă, respectiv etriere flotante cu un singur piston şi discuri de 345 mm la roţile spate formează baza pentru un comportament foarte sigur, în timp ce etrierele vopsite în albastru, cu logo M, adaugă un detaliu vizual. Noul BMW M340d xDrive Sedan comandat cu pachetul M Technic opţional va dispune de frâne M Sport personalizate, cu discuri faţă de 374 milimetri.

Punctele de atracţie ale noilor BMW M340d xDrive Sedan şi BMW M340d xDrive Touring sunt completate de jantele M de 18 inci, din aliaj uşor, cu anvelope mixte ce măsoară 225/45 R 18 pe puntea faţă, respectiv 255/40 R 18 pe cea spate. Jantele M de 19 inci, din aliaj uşor, cu trei designuri pot fi găsite pe lista de opţionale, alături de jantele BMW Individual de 19 inci, din aliaj uşor, cu anvelope mixte. Jantele M de 19 inci sunt disponibile şi cu pneuri de înaltă performanţă.

  • Dotări de design specifice M pentru exterior şi interior

Dotările BMW M pentru designul exterior oferă noilor BMW M340d xDrive Sedan şi BMW M340d xDrive Touring un aspect distinctiv care le reasigură calităţile de performanţă remarcabile. Şorţul faţă, pragurile laterale şi designul spate ale ambelor modele au fost gândite să îndeplinească cerinţele funcţionale în ceea ce priveşte furnizarea aerului de răcire şi aerodinamica. Noul BMW M340d xDrive Sedan adaugă un spoiler spate M în culoarea caroseriei.

Elementele de design personalizate ale ambelor modele includ şi grila BMW în design mesh şi terminaţii de eşapament trapezoidale. Decoraţiunea BMW Individual High-gloss Shadowline şi finisarea Cerium Grey metalizat pentru capacele oglinzilor exterioare, decoraţiunea prizei de aer din bara faţă, suprafaţa mesh a grilei BMW şi conturul acesteia, terminaţiile de eşapament şi emblema de model conferă o apariţie exclusivă acestui duo BMW M.

Designul şi dotările de interior sunt concentrate complet pe maximizarea bucuriei oferite de experienţa intensă a condusului acestui automobil. Scaunele sport standard pentru conducător şi pasagerul din faţă sunt tapiţate într-o combinaţie specifică M de Sensatec şi Alcantara, cu matlasare contrastantă de culoare albastră, în timp ce tapiţeria BMW Individual pentru acoperiş în nuanţă antracit, volanul M îmbrăcat în piele, cu butoane multifuncţionale şi clapete de schimbare, pedalele M, covoraşele specifice M şi benzile decorative de interior în Aluminium Tetragon cu benzi de accent în crom cu efect perlat oferă note suplimentare pentru flerul sportiv al interiorului.

Pe lângă sistemul de propulsie şi tehnologia de şasiu personalizate şi dotările de design specifice M, echiparea standard pentru BMW M340d xDrive Sedan şi BMW M340d xDrive Touring include şi control automat al climei pe trei zone (cu operare separată a setărilor de temperatură şi ventilaţie pentru conducător, pasagerul din faţă şi compartimentul din spate), lumină ambientală, stocare extinsă şi oglindă retrovizoare cu funcţie automată antiorbire. Tot ca dotări standard pentru noile modele BMW M sunt şi Park Distance Control cu senzori în faţă şi în spate, BMW Live Cockpit Plus completate cu sistem de navigaţie şi display central de 8.8 inci (22,35 cm), dar şi Connected Package Plus ce include informaţii în timp real despre trafic (RTTI), Remote Services, Concierge Services şi preechipare Apple CarPlay.

Preţul de start al modelelor urmează a fi anunţat. Maşinile se prezintă în premieră publică peste câteva zile la Salonul Auto de la Geneva.

Specificaţii tehnice complete:

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

GALERIE FOTO:

Vezi şi:

(video) Noul M3 se reţine să apară. Cât costă în Moldova deocamdată cel mai puternic BMW Seria 3

https://autoblog.md/bmw-introduce-motorizarea-mild-hybrid-xdrive40d-pentru-noile-x5-si-x6/

(foto) BMW introduce cel mai accesibil Seria 3 – noul 318i

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata