(foto) Prima din 2023. În Moldova a început verificarea depășirii normelor de emisii a gazelor de eșapament

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În perioada 24 februarie – 4 martie curent, Inspectoratul pentru Protecția Mediului a derulat la intrările în oraşul Chişinău o acțiune de verificare a unităților de transport în vederea depăşirii normativelor admise de emisii a gazelor de eșapament.

Controlul a implicat specialiștii Laboratorului de Referință a Agenției de Mediu, Inspectoratul Auto de Stat, Direcția de Poliție a municipiului Chișinău și Inspectoratul Național de Securitate Publică.

Acțiuni similare s-au desfășurat şi în anii precedenți, însă foarte rar. Acum, ceva ne spune că verificări vor avea loc mai des, dacă tot suntem pe cale de integrare europeană.

Obiectivele generale ale controlului au vizat:

  • Identificarea deținătorilor de transport terestru, care fac obiectul contravenției art. 153 din Codul Contravenţional al RM (Exploatarea vehiculelor terestre, a navelor şi aeronavelor care depăşesc normativele admise de emisie a poluanţilor şi de emitere a zgomotului);
  • Îmbunătățirea cooperării și schimbului de informații între autoritățile de aplicare a legii la nivel național (IPM, AM, IGP);
  • Conștientizarea și informarea șoferilor asupra necesității de a întreprinde măsuri pentru micșorarea emisiilor provenite din gaze de eșapament, prin diverse măsuri, precum: participarea la Acțiunea „Miercurea Verde”, folosirea transportului public, utilizarea mașinilor ce îndeplinesc normele de emisii EURO 5-6, respectarea regulilor de testare tehnică (efectuarea controlului instrumental a gazelor de eșapament), etc.

În cadrul verificărilor echipele formate de inspectorii din cadrul Inspecției pentru Protecția Mediului Chișinău, sprijiniți de colegii de la IGP, au fost oprite în trafic și verificate 112 unități de transport (autocare, camioane, autocisterne, autoturisme, microbuze).

Urmare a neconformităților constatate de către specialiștii Agenției de Mediu au fost aplicate sancțiuni contravenționale de 300 până la 600 lei.

IPM atrage atenția deținătorilor de transport pentru a folosi diverse metode de micșorare a emisiilor pe care le generează, ca urmare a înrăutățirii calității aerului atmosferic din mun. Chișinău, datorită condițiilor nefavorabile de dispersie, a tendințelor de creștere a poluanților care provin din surse de ardere (încălzirea rezidențială) și a celor din trafic, cumulativ formând o concentrație mare de poluanți care inevitabil duc în mod direct la înrăutățirea calității aerului și ca rezultat – afectarea sănătății populației.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/