(foto) Scandal în Chișinău: Un utilizator de trotinetă a aflat în 2024 că el tot este conducător de vehicul
(update) Reacția INSP după ce un trotinetist beat din Chișinău i-a catalogat pe polițiști drept escroci
De ani buni, în orașe din Republica Moldova există un fel de transport alternativ precum trotineta electrică. Aceasta poate fi luată în arendă de la un operator și folosită pentru deplasare dintr-un punct A într-un punct B. Și precum orice alt serviciu sau produs oferit spre utilizare, există termeni și condiții, în acest caz reguli, necesare de cunoscut de utilizator. Fiecare operator afișează câteva înainte de pornire (în aplicație), însă pentru utilizarea trotinetei pe drumuri publice există un alt set de reguli (RCR) pe care operatorul nu este obligat să le aducă la cunoștință, deși există unii care fac și asta.
În ultimele săptămâni, poliția din orașe mari precum sunt Chișinău și Bălți, s-a apucat mai activ de capul utilizatorilor de trotinete electrice. Motivul începerii unei astfel de operațiuni ample este încălcarea fără nicio responsabilitate a regulilor de circulație, dar și a unor accidente grave sau situații periculoase înregistrate recent.
Doar în ultima săptămână din septembrie, polițiștii de patrulare au fixat 737 de încălcări. În 698 de cazuri nu s-au respectat regulile de traversare a străzii, de deplasare pe stradă, semnalizarea rutieră sau nu s-a avut echipamentul necesar. Alte 39 de persoane se aflau în stare de ebrietate.
Cea mai nouă plângere de pe Facebook
În tot acest context, virală și intens distribuită este situația în care s-a pomenit de curând un utilizator scandalagiu de trotinetă electrică din Chișinău. Acesta a aflat abia acum, în prag de 2025, că el tot este conducător de vehicul și că tot trebuie să se supună regulilor, precum o fac cei ce conduc mașini cu cel puțin patru roți și au nevoie de permis pentru asta.
Acesta a povestit că sâmbătă seara a fost oprit lângă Circ și a fost inițial întrebat de ce nu poartă echipament corespunzător. Răspunsul dat polițiștilor: „De unde aș putea avea echipament dacă am închiriat trotineta?”.
De asemenea a fost întrebat dacă a consumat alcool. Și s-a constatat că era în stare de ebrietate, motivul principal al sancțiunii primite. La acest subiect, comentariul bărbatului a fost următorul: „Eram treaz, dar consumasem alcool seara. Nu știam că mă pot pune să suflu într-un tub, pentru că nu sunt șofer de mașină și nu am permis.”
Amenda primită a fost de 5000 de lei, iar trotineta a fost evacuată la parcarea de lângă Trușeni. După două zile, operatorul l-a contactat pe utilizator, dorind să afle ce s-a întâmplat în weekend pentru că mijlocul de transport era localizat în afara orașului. Și aici a existat un comentariu interesant: „Am fost pur și simplu uimit. Nimeni nu m-a informat că trotineta urmează a fi evacuată. Înțeleg când ești tras pe sfoară de escroci, dar nu și când o fac autoritățile statului …repet, nu sunt șofer, nu cunosc aceste proceduri.”
Pe lângă amenda dată de poliție, bărbatul spune că a mai fost nevoit să achite evacuarea (500 de lei) și trei zile de reținere a vehiculului în parcarea specială (650 lei).
Ce spune legea?
Amintim în context câteva definiții din RCR, unde există și o secțiune întreagă de reguli pentru utilizatorii de trotinete:
- conducător – persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul, un grup organizat de oameni, însoţeşte animale izolate, de povară, de călărie sau turme, cirezi etc., precum și instructorii în conducerea autovehiculului și examinatorii;
- vehicul – sistem mecanic, cu sau fără autopropulsie, destinat transportului de persoane şi bunuri sau echipat cu mecanisme care pot executa anumite lucrări;
- trotinetă electrică – vehicul individual cu una, două sau trei roți, cu ghidon (sau fără), echipat cu un motor electric a cărui putere nominală continuă nu depășește 500W.
Conform datelor din procesul verbal, bărbatul a semnat că recunoaște săvârșirea contravenției descrise la art. 233, al. 3 din Codul Contravențional. Iar potrivit noilor prevederi, în vigoare din 7 septembrie 2024, s-a ales cu sancțiunea minimă.
Același Cod Contravențional mai spune (art. 439): Vehiculul al cărui conducător a fost înlăturat de la conducere este ridicat şi, dacă nu poate fi predat proprietarului, posesorului sau reprezentantului lor, este adus la staţia de parcare specială sau la subdiviziunea de poliţie cea mai apropiată de locul constatării contravenţiei.
Iar mai sus, în art. 438 scrie: Persoana care conduce vehicul este înlăturată de la conducere dacă există temeiuri suficiente de a presupune că concentrația de alcool în sânge sau concentrația vaporilor de alcool în aerul expirat depășește limita de alcool admisibilă sau că persoana se află în stare de ebrietate produsă de substanțe stupefiante și/sau de alte substanțe cu efecte similare.
Cmentariile sunt închise