(video) Premieră în SUA: Noul Fisker Ocean – un alt concurent pentru Tesla Model Y, chiar mai accesibil

Henrik Fisker, un celebru designer auto care anterior a arătat lumii modelul Fisker Karma, dar ulterior a decis să-şi deschidă propria companie auto, a prezentat acum câteva ore peste ocean, înainte ca expoziţia CES din Las Vegas să-şi înceapă oficial programul, un SUV electric.

Maşina a fost numită Ocean şi va concura deocamdată pe piaţa nord-americană direct cu Tesla Model Y, dar şi cu acelaşi Ford Mustang Mach-E.

Toate detaliile pot fi aflate din clipul ataşat, unde însuşi Henrik Fisker povesteşte despre toate atuurile maşinii. Printre cele mai importante lucruri aflăm că acest crossover electric are o lungime de 4.640 mm şi spre deosebire de Tesla Model Y are un corp mai ridicat și proporții mai asemănătoare unui off-roader.

O baterie solară este încorporată în acoperiș şi cu energia captată de elementele sale fotovoltaice se pot parcurge până la 1.600 de km pe an suplimentar, deși folos din această dotare poate fi real doar dacă maşina este folosită în regiuni cu cer senin aproape tot anul.

Încă o dotare neobişnuită anunţată este că are o funcţie numită California: odată activată de şofer, toate geamurile, dar absolut toate, cât şi trapa acoperişului, în afară de parbriz, se pot deschide şi respectiv ascunde după panourile caroseriei pentru ca pasagerii din habitaclu să se poată bucura de aer proaspăt în zile cu temperaturi ridicate.

Habitaclul este destinat unui număr total de cinci pasageri şi scaunele dispun de nişte inscripții luminoase. Deşi acestea sunt puţin probabile să apară eventual pe modelul de serie, ceea ce la sigur vom vedea, cum se spune despre actualul prototip, este că o parte din inserţiile decorative şi covoraşe au fost făcute cu utilizarea pe scară largă a materialelor reciclate, inclusiv plase de pescuit folosite.

Planşa de bord este compusă din două ecrane: un panou de bord de dimensiuni compacte în spatele volanului şi un ecran cu afişaj vertical pe consola centrală, sub care se găsesc cinci butoane fizice pentru comenzile rapide.

Se mai anunţă despre prezenţa unui proiector, a unei suprafeţe de încărcare prin inducţie electromagnetică concomitentă a două telefoane compatibile şi a unui sistem karaoke: versurile unui cântec şoferul le poate urmări prin head-up display-ul cu proiecţie pe parbriz.

Din păcate, detaliile tehnice nu sunt mai multe decât cele anunţate încă în primăvara lui 2018. Fisker Ocean va fi oferit cu tracţiune pe o singură punte sau pe ambele, adică cu unul sau două motoare electrice, respectiv. Cea mai puternică opțiune va putea accelera de pe loc şi până la 97 km/h în doar 2.9 secunde, iar o baterie cu o capacitate de 80 kWh va putea asigura o autonomie de până la 480 de km. Fisker nu va avea propria reţea de stații de încărcare – compania a încheiat un acord cu rețeaua americană Electrify America.

Noul Fisker Ocean putea fi deja precomandat încă din luna noiembrie a anului trecut și numai printr-o aplicație mobilă proprie, depozitul rambursabil la înregistrare constituind doar 250 de dolari. Acum însă Henrik Fisker a anunțat prețul de start al modelului: 37.499 de dolari net sau 29.999 de dolari, ținând cont de toate avantajele, subvenţiile oferite de stat şi alte posibile reduceri. Pare destul de atractiv, asta deoarece Tesla Model Y va avea un un preț de cel puțin 48.000 de dolari.

Începutul producției în masă este planificat abia pentru sfârșitul anului 2021, iar livrările către clienți vor începe în 2022. Totuşi, Henrik Fisker nu a anunțat încă unde își va produce mașinile electrice, deoarece compania sa nu are nici măcar o fabrică în proiect. Prezentat în urmă cu doi ani, scumpul sedan electric Fisker EMotion este complet uitat, precum și super condensatoarele pe bază de grafen puternic promovate.

Dacă va fi o lansare de succes a noului Ocean, urmează doar să vedem ce ne va arăta timpul. Până atunci nu ne rămâne decât să ne delectăm cu aceste informaţii şi o porţie de imagini care nu excelează în calitate.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/