Atenție! Există riscul de a primi o amendă dacă mergeți în stânga Nistrului și nu aveți un RCA local

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Șoferii ale căror mașini au plăci de înmatriculare moldovenești primesc amenzi în regiunea transnistreană pentru că nu au Asigurarea Obligatorie de Răspundere Civilă Auto (RCA) cumpărată acolo. Se întâmplă ca un răspuns la sancționarea unor șoferi care se deplasează din regiune pe malul drept al Nistrului.

Informația a fost confirmată mai devreme pentru NewsMaker de reprezentanții Guvernului de la Chișinău, însă subiectul este și acum actual.

Contactați de NM, reprezentanții Biroului politici de reintegrare au declarat că „în ultima perioadă de timp se înregistrează mai multe cazuri de acest gen”.

Tiraspolul astfel reacționează la obligarea de către autoritățile naționale competente a șoferilor din regiunea transnistreană de a poseda asigurări RCA emise de companii licențiate în modul stabilit de legislația națională în vigoare”, au menționat reprezentanții Biroului.

În același timp, reprezentanții Guvernului au precizat că „orice înscris emis de către reprezentanți neîmputerniciți prin lege și de pe blanchete neaprobate prin cadrul normativ în vigoare sunt ilegale și sunt pasibile de forma de răspundere juridică corespunzătoare urmare a sesizării organelor de drept abilitate”.


De la sfârșitul lunii iunie 2023, șoferii din regiunea transnistreană au început să primească amenzi pentru că nu dețin asigurare obligatorie de răspundere civilă auto emisă de companiile de pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale ale țării. Acestea încep de la 1.500 lei și pot ajunge la 3.000 lei.

Biroul politici de reintegrare a remarcat următoarele, în context: Temei al survenirii acestei forme de răspundere juridică reprezintă art.229 alin.(3) din Codul contravențional al Republicii Moldova, care prevede sancționarea cu amendă de la 30 la 60 de unități convenționale (de la 1.500 la 3.000 de lei), cu aplicarea a 3 puncte de penalizare în cazul exploatării unui vehicul fără a deține polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto pe suport de hârtie sau în format electronic ori în lipsa datelor accesate din sistemul informațional unic aferent asigurării obligatorii de răspundere civilă auto.

Prevederile date se aplică în privința tuturor categoriilor de autovehicule înmatriculate pe teritoriul Republicii Moldova, indiferent de înregistrarea acestora pe malul drept sau pe cel stâng al râului Nistru.

Dificultăți majore sunt întâmpinate în privința conducătorilor de autovehicule din regiunea transnistreană care săvârșesc contravenții/ infracțiuni în domeniul circulației rutiere și nu pot fi monitorizați din lipsa datelor accesibile în sistemele informaționale unice, inclusiv din cele referitoare la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto.

Frecvent sunt depistate cazuri de conducere a vehiculelor cu numere de înmatriculare eliberate în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului sau municipiul Bender ori cu numere de înmatriculare neutre de către persoane care au domiciliul în alte localități decât localităţile din regiunea transnistreană, or, aceasta conform art.231¹ din Codul contravențional al Republicii Moldova la fel presupune sancțiuni cu amendă, aplicări de puncte de penalizare și privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an în privința persoanelor juridice ce desfăşoară activități de întreprinzător în Republica Moldova.

O problemă majoră persistă de mai mulți ani în legătură cu vehiculele înregistrate și asigurate în regiunea transnistreană și care sunt implicate în accidente rutiere cu mijloace de transport înregistrate conform cerințelor legislației Republicii Moldova, inclusiv cu polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto emise de companii licențiate în modul stabilit de lege, conducătorii ultimei categorii neavând posibilitatea de a revendica prejudiciile suportate în urma accidentelor rutiere deoarece companiile de asigurări din raioanele de est ale țării nu-și onorează obligațiile contractuale.

Astfel, problemele apărute în sfera asigurărilor auto sunt generate de factori independenți de activitatea organelor de aplicare a legii care intervin cu formele de răspuns consfințite de cadrul normativ în vigoare, fără careva discriminări, și care spre regret în permanență întâmpină dificultăți artificiale legate de lipsa unui control efectiv asupra situației din regiunea transnistreană.

Cmentariile sunt închise