(foto) Skoda sărbătorește astăzi 85 de ani de la apariţia primului model cu denumirea Superb
Cu exact 85 de ani în urmă, la 22 octombrie 1934, Skoda a prezentat numele de model Superb. Brandul l-a introdus pentru a evidenția calitatea și confortul sedanurilor sale de lux, care până atunci au fost pur și simplu lansate cu denumirea Š 640.
Prima generație Superb a părăsit liniile de asamblare până în 1949, iar în 2001, producătorul ceh de mașini a reînviat tradiția, introducând prima generație modernă Superb. În prezent în caroserii de tip liftback şi break, seria obține acum succes în a treia sa generație.
Vehicule de lux au părăsit pentru prima dată clădirile uzinei din Mlada Boleslav ale producătorului auto Laurin & Klement în urmă cu mai bine de 110 ani. În 1907, modelul Laurin & Klement FF s-a lăudat cu primul motor cu opt cilindri în linie, construit în Europa Centrală. Acesta a fost urmat de alte modele cu motoare cu şase cilindri şi cu supape de tip Knight, care rulau deosebit de lin, dar și de prestigiosul Skoda 860 care avea un motor cu opt cilindri și a fost fabricat din 1929 până în 1933.
Noua generație Skoda 640 a preluat apoi sceptrul. Acest model a fost făcut pe baza unui cadru cu tub central deosebit de inovator și mai dispunea de o suspensie independentă, fiind primul care a purtat numele modelului care încă caracterizează modelele de top actuale ale mărcii.
Denumirea “Superb” provine din engleză, dar este în cele din urmă un derivat din latinescul “superbus”, care înseamnă “mândru” sau “magnific”. Skoda a introdus denumirea Superb la 22 octombrie 1934 pentru a sublinia caracterul excepțional al noului Š 640. Primul model al acestei berline cu o lungime de 5.5 metri, lățime de 1.7 metri și înălţime de 1.66 metri a fost prezentat directorului general de atunci al grupul Skoda, JUDr. Karel Loevenstein, în ianuarie 1935. Soția sa Pavla a ales culoarea vopselei și a optat pentru un roşu.
Vezi şi: (video) Sărbătoare la Skoda! Acum exact 25 de ani a început producţia modelului Felicia
Producția standard a modelului Skoda Superb a început în martie 1935. Modelul de top a fost alimentat de un motor cu șase cilindri de 2.5 litri (55 CP). Cererea ridicată a dus rapid la timpi de așteptare mai lungi: clienții au trebuit să aștepte automobilele şi cheile lor tocmai patru săptămâni pentru versiunile cu corp închis și de două ori mai mult pentru varianta decapotabilă. Pe lângă specificațiile standard, un radio auto cu șase tuburi electronice și rafturi din lemn de trandafir în spatele scaunelor din față au fost, de asemenea, disponibile pentru o taxă suplimentară.
Aproape în fiecare an, compania a adus inovații suplimentare cu motoare mai puternice și o gamă mai largă de echipamente. După ce a construit aproximativ 600 de vehicule cu tehnologie SV de control a supapelor, Skoda a introdus modelul Superb OHV în 1938, cu un motor cu șase cilindri în linie (80 CP) şi cu un volum de 3.137 cm³.
Cu puțin timp înainte ca producția să fie suspendată în 1940 din cauza Războiului, a fost fabricată o serie mică de modele Superb 4000 cu motoare V8. În 1946, Skoda a reluat producția unei versiuni revizuite cu motoare cu șase cilindri înainte de a încheia producția din motive politice în 1949, după ce peste 1.000 de unități au fost construite pentru uz civil. O mie șase sute șaizeci de vehicule militare au fost, de asemenea, produse sub denumirile Š 952 și Š 956.
În 2001, Skoda Superb și-a marcat revenirea: prima generație modernă a seriei a extins portofoliul de produse al producătorului ceh de mașini pentru a include un sedan de dimensiuni medii. Încă de la început, Superb a stabilit etalonul pentru spaţiul pentru picioarele pasagerilor spate în segmentul său, impresionând clienții prin designul său atractiv și valoarea excelentă pentru bani.
După ce a construit 136.068 de unități, Skoda a lansat producția celei de-a doua generații în 2008. Stilul său de caroserie a combinat avantajele unui berline clasice notchback cu cele ale unui hatchback cu un portbagaj cu deschidere largă care a crescut utilitatea deja ridicată a lui Superb.
Un an mai târziu, Skoda a lansat Superb Combi cu un volum impresionant de încărcare, ce varia de la 633 la 1.865 litri. La fel a doua generaţie modernă a modelului a prezentat, printre alte inovații, sistemul de acces şi de pornire a motorului fără cheie – KESSY – o premieră pentru Skoda.
Până în 2015, un număr total de 404.756 de exemplare sedan și 217.734 de break-uri au părăsit liniile de producție ale uzinei Skoda din Kvasiny.
Vezi şi: (video) Cum merge? Skoda Superb Combi B6 2.0 TDI 4×4 DSG
Seria actuală Superb s-a bucurat de popularitate globală încă din 2015. Niciodată nu au fost solicitări atât de mari în ceea ce privește proiectarea unei mașini Skoda și niciodată nu s-au adus atât de multe tehnologii inovatoare la dezvoltarea unui nou model. Niciodată nu au existat atât de multe idei noi “Simply Clever” și niciodată inginerii nu au creat atât de mult spațiu pentru șoferi, pasageri și bagaje. Există o întreagă “falangă” de sisteme noi de asistență din clase superioare de vehicule pentru a spori siguranța, protecția mediului și confortul.
În 2019, flagship-ul Skoda a suferit o actualizare majoră: farurile full LED Matrix și o gamă extinsă de sisteme inovatoare de asistență sunt doar câteva dintre numeroasele aspecte tehnice care fac din Superb unul dintre cele mai sigure și mai confortabile vehicule din clasa sa.
În premieră modelul a debutat şi în versiune Scout pentru caroseria Combi, iar modelul de motor 2.0 TDI de generaţie EVO (150 CP) este la fel nou. Mai mult, versiunea Superb iV va completa seria la începutul anului viitor ca fiind primul model electrificat al mărcii, cu o unitate plug-in hybrid.
Aproximativ 54% din toate modelele Superb sunt livrate clienților din Europa în prezent. Cu toate acestea, seria de top a producătorului auto din Cehia este foarte cerută şi în China: cu 43.700 dintr-un total de 137.500 de unități livrate în 2018, aproape unul din trei exemplare este vândut pe cea mai mare piață unică a mărcii. Germania a fost a doua cea mai mare piață pentru Superb cu 19.200 de vehicule. Între 2001 și sfârșitul primului trimestru al acestui an, un număr de 1.280.600 de unități din cele trei generații de modele moderne au părăsit liniile de producție ale Skoda.
Vezi şi: (foto) Noul Skoda Superb facelift, acum şi în Moldova! Iată care-i sunt preţurile
Cmentariile sunt închise