(video) Sărbătoare la Skoda! Acum exact 25 de ani a început producţia modelului Felicia

Acum exact un sfert de scol în urmă, în ziua de 17 octombrie 1994, a demarat producția modelului Skoda Felicia la uzina din Mlada Boleslav. Acum 25 de ani, succesorul lui Favorit a devenit primul model al producătorului auto din Cehia care a fost dezvoltat deja sub umbrela grupului Volkswagen.

Skoda Felicia a avut succes nu doar în autosport pe parcursul existenţei sale, ci și a fost, de asemenea, foarte bine primit de către clienți: până în 2001, fabricile din Mlada Boleslav, Kvasiny și Vrchlabi au construit peste 1.4 milioane de unități din această familie de modele, care includeau nu numai variantele Hatchback și Combi, dar de asemenea Pickup, Van Plus şi Fun.

Un nou capitol din istoria ŠKODA AUTO a început un sfert de secol în urmă cu Felicia. Compania modernizase vizual modelele Favorit, Forman și Pickup înainte de a se alătura grupului Volkswagen în 1991. Introducerea modelului Felicia s-a dovedit totuși un punct de cotitură pentru Skoda: 1.187 de componente nou dezvoltate au fost utilizate în reamenajarea tehnică solicitantă a predecesorul său.

Variantele Hatchback, Combi, Pickup, Van Plus şi Fun au combinat tehnologia modernă și designul proaspăt cu un interior spațios și un raport atractiv preț-performanță.

Producția pre-serie a început cu primele 50 de prototipuri la uzina Vrchlabi la 5 septembrie 1994. Experiența acumulată prin construirea acestor vehicule a contribuit la optimizarea procesului de fabricație pentru Felicia la uzina din Mlada Boleslav, care a început în ziua de luni, 17 octombrie. Primul model de serie a părăsit linia de producţia la ora 10:20 dimineaţa. Nouă zile mai târziu, pe 26 octombrie 1994, Skoda a prezentat public trei exemplare hatchback vopsite în culorile drapelului naţional ceh. Primarul de Praga de atunci chiar le-a botezat pe podul Charles cu apă din râul Vltava.

Skoda s-a gândit mult la alegerea numelui modelului: pe de o parte, se referă la decapotabila iconică de la sfârșitul anilor ’50 și începutul anilor ’60; pe de altă parte, este derivat din cuvântul latin pentru noroc – Felicitas. Așadar, era firesc ca ŠKODA AUTO să doneze atunci unul dintre primele vehicule familiei Ondráček în care tocmai au apărut cvadrupleţi în același timp cu botezul Felicia.

Hatchback-ul cu cinci uși era semnificativ mai lung cu 40 de milimetri și cu 15 milimetri mai lat decât Favorit, iar volumul portbagajului a crescut cu 21 de litri. Caroseria a avut de câştigat pe seama unei rigidităţi torsionale semnificativ mai mare, iar în combinaţie cu un nou şasiu, o suspensie față modernizată și o bară anti-ruliu suplimentară pe puntea spate, au dus la creşterea confortului acustic interior şi a amortizării.

La acestea s-a adăugat un nivel mai mare de siguranță, verificat printr-un crash test organizat de TÜV în 1995. Producția și asamblarea noului model au îndeplinit, de asemenea, standarde stricte de calitate, așa cum se dovedește în certificarea ISO 9002. Divizia producătoare de motoare din Mlada Boleslav a fost prima uzină ŠKODA AUTO care a satisfăcut cererea mare de agregate.

Motorul de bază a modelului Felicia a fost o unitate cu patru cilindri pe benzină, cu un volum de 1.289 cm³, care era disponibilă în versiune cu 54 sau 68 CP. În 1995 a fost adăugat un motor mai puternic 1.6 MPI cu 75 CP și un diesel de 1.9 litri cu 64 CP.

În acelaşi 1995, Skoda și-a extins familia de modele pentru a include și mai spațioasa Felicia Combi, iar în luna august a aceluiași an, van-ul pentru livrări Felicia Van Plus și varianta Pickup au început, de asemenea, să înceapă să părăsească linia de producție a uzinei din Kvasiny.

În plus, aproximativ 4.000 (3.992) de vehicule de agrement introduse sub denumirea Felicia Fun au fost construite pe baza Felicia Pickup. Modelul s-a caracterizat prin interiorul versatil cu o schemă de locuri 2+2, precum și prin corpul său de culoare galbenă.

Vehiculele comerciale au fost foarte populare: între 1996 și 2000, Skoda a produs aproape 19.000 de unități Pickup, care s-au bucurat de succes mai ales în America Latină sub numele de “Volkswagen Caddy”.

Numeroase opțiuni moderne de echipamente au fost introduse în gama de modele Skoda odată cu Felicia. De exemplu: ABS, până la patru airbag-uri, aer condiționat, servodirecție, scaune frontale reglabile și încălzite, huse pentru scaune din piele de înaltă calitate și calculator de bord.

Pentru a comemora 100 de ani de la fondarea companiei, brandul ceh chiar a prezentat și o ediție specială premium, Felicia Laurin & Klement în 1995. Alte ediții speciale atractive, precum Felicia Atlanta, au urmat cu ocazia Olimpiadei de vară din 1996. Datorită designului impresionant și a gamei largi de echipamente pentru preț cerut, acestea au fost, de asemenea, foarte populare.

Vezi şi: (foto) Skoda ar putea renaște modelul Felicia! Primele informaţii

Versatilitatea modelului Felicia a fost demonstrată și prin performanțele sale în motorsport. Între 1995 și 1997, o maşină transformată corespunzător a participat în Campionatul Mondial de Raliuri, reușind să-și asigure locul trei în clasă în primul său sezon. În 1996, suedezii Stiq Blomqvist şi Benny Melander au ocupat locul 3 în clasamentul general în raliul englez RAC și au ajuns pe primul loc în clasa kit car cu motoare de până la 2.0 litri. În 1997, Skoda a ocupat locul doi în clasa sa cu FELICIA în Campionatul Mondial de Raliuri. Noul OCTAVIA Kit Car și OCTAVIA WRC (World Rally Car) din 1999 au continuat ulterior succesul lui Felicia Kit Car.

În februarie 1998, Skoda a lansat facelift-ul pentru Felicia. Actualizarea produsului a inclus faruri modernizate cu o formă diferită și o grilă personalizată. Acestă actualizare a adoptat noul limbaj de design care a caracterizat modelul Octavia, lansat anterior.

În iunie 2001, cariera modelului Felicia s-a încheiat după ce 1.401.489 de exemplare au părăsit uzina producătoare (915.843 de exemplare Felicia Hatchback între anii 1994-2001; 351.905 de exemplare Felicia Combi între anii 1995-2001; 124.565 de exemplare Felicia Pickup între anii 1995-2001 şi 9.176 de exemplare Felicia Van Plus/Fun între anii 1996-2000). Succesorul său a devenit din 1999 modelul Fabia, care mai continuă să existe şi astăzi.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/