(foto) Start lucrărilor de amenajare a magistralei Chişinău-Kiev

Partea ucraineană a demarat construcția sau mai bine spus amenajarea unei magistrale care va face legătură între orașele Kiev și Chișinău (aproximativ 570 km), inclusiv printr-un nou pod care va apărea peste Nistru. Despre acest lucru s-a anunţat acum câteva ore în urma unei discuții telefonice dintre președinții Republicii Moldova şi Ucrainei.

Planul prevede reparaţia capitală a doar 137.5 km din cei 410 pe care îi va avea traseul de peste Nistru.

Conform ultimelor informaţii oficiale, în urma vizitării a trei locații potențiale de amplasare a podului peste râul Nistru din localitatea Cosăuți, s-a determinat o variantă preliminară.

Podul peste râul Nistru, situat între localitatea Cosăuți din raionul Soroca și orașul Yampil (Ucraina) va avea o lungime de circa 641 de metri, două benzi de circulație, două benzi de siguranță, două piste pentru cicliști, două trotuare pietonale și o estacadă cu o lungime de circa 667 de metri pe partea ucraineană.

Drumul de acces cu o lungime de circa 7 km este preconizat a fi construit în preajma localităților Cosăuți și Iorjnița, ajungând spre drumul de ocolire al municipiului Soroca. Acest drum va asigura conexiunea dintre podul peste Nistru cu drumul național R14.1 R14 – Cosăuți – frontiera cu Ucraina și va fi construit din mijloacele financiare ale Republicii Moldova.

Podul peste râul Nistru este de o importanță strategică pentru Republica Moldova. Acesta va asigura un coridor de tranzitare a teritoriului Republicii Moldova către Uniunea Europeană, inclusiv va reduce considerabil timpul de deplasare din Chișinău spre Kiev (±5 ore). Lucrările de construcție a podului se vor desfășura din mijloacele financiare ale Ucrainei.

Valoarea proiectului depăşeşte 100 de milioane de euro și darea în exploatare a traseului este planificată pentru sfârșitul lui 2022.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/