(video) O nouă tehnologie de la grupul Hyundai – anvelope cu ”lanțuri” la apăsarea unei comenzi tactile

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Hyundai Motor Company și KIA Corporation, care formează împreună HMG (Hyundai Motor Group), au dezvăluit astăzi o nouă tehnologie interesantă, una care reinventează conceptul de anvelope de iarnă cu lanțuri/coliere antiderapante, pentru a fi menținută siguranța în condus în condiții de iarnă.

„Această inovație, care sperăm că va fi introdusă într-o zi pe vehiculele Hyundai și KIA, reflectă angajamentul nostru de a transforma tehnologiile avansate în soluții reale de care să beneficieze clienții. Vom continua să dezvoltăm tehnologii care sporesc siguranța și confortul vehiculelor noastre și aduc valoare clienților noștri.”

Joon Mo Park, șeful Advanced Chassis Development Team

Tehnologia prezentată folosește module din aliaj cu memorie de formă care se află în interiorul jantei și anvelopei. Aceste module ies în afara profilului anvelopei pentru a acționa ca un „lanț de zăpadă” atunci când este primit un semnal electric.

Spre deosebire de lanțurile antiderapante tradiționale, care sunt complicat de instalat și ulterior de îndepărtat, această tehnologie va implementa automat alternativa la apăsarea unei comenzi tactile. Tehnologia constă dintr-un ansamblu jantă-anvelopă care prezintă caneluri radiale la intervale regulate, precum este tăiată o pizza, cu module din aliaj cu memorie de formă introduse în aceste canale.

Această tehnologie profită de capacitatea aliajului cu memorie de formă de a reveni la forma inițială atunci când este aplicat curent electric. În timpul conducerii normale, aliajul cu memorie de formă situat în interiorul roții este comprimat în forma literei „L” și nu intră în contact cu suprafața drumului.

Când șoferul activează funcția, impulsul electric face ca aliajul să revină la profilul său original; materialul formează o formă de „J”, împingând modulul în afara anvelopei pentru a intra în contact cu suprafața drumului, îmbunătățind aderența, stabilitatea și siguranța pe drumurile înzăpezite.

Suplimentar, dacă suprafața anvelopei este uzată până la înălțimea modulului, șoferii pot recunoaște cu ușurință această degradare pentru a nu pierde ciclul de înlocuire a anvelopei, fiind astfel un semn că anvelopa este necesară de înlocuit, fără a mai fi nevoie de măsurat manual adâncimea profilului.

Tehnologia este în curs de brevetare atât în ​​Coreea de Sud, cât și în SUA. Hyundai Motor și KIA intenționează să ia în considerare producția în masă a unor astfel de anvelope după dezvoltarea tehnologică ulterioară, o serie de teste de durabilitate/performanță și revizuiri ale reglementărilor.

Vezi și:

Cmentariile sunt închise