(video) Auto China 2024: CATL introduce bateria care se încarcă în 10 minute pentru 600 km autonomie

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

AutoBlog.MD vizitează în aceste zile Salonul Auto de la Beijing. Reportaje video de la expoziția Auto China 2024 se vor vedea doar pe AutoBlog.MD mulțumită partenerilor: Castel MimiApa Bucovina MoldovaJetour MoldovaGEELY MoldovaPorsche Center MoldovaIM Motors MoldovaHAVAL MoldovaChery MoldovaBAIC MoldovaChangan MoldovaBT Leasing MD și Xiaomi Moldova.


Având în vedere NEV-urile, termenul folosit de China pentru vehiculele electrice și cele PHEV, care reprezintă în prezent peste jumătate din vânzările de automobile, bateriile devin din ce în ce mai importante. Gigantul CATL introduce noua dezvoltare Shenxing Plus. Utilizând litiu-fier-fosfat (LFP) mai ieftin și mai stabil, aceasta atinge o rată de încărcare 4C. Respectiv 600 km autonomie după doar 10 minute de încărcare!

Pentru cei care nu înțeleg ce înseamnă 4C – Rata C este unitatea utilizată mai nou pentru a măsura viteza cu care o baterie este complet încărcată sau descărcată. De exemplu, încărcarea la o rată de 1C înseamnă că bateria se încarcă de la 0-100% într-o oră. O rată C mai mare înseamnă o încărcare mai rapidă.

Shenxing Plus are o densitate energetică de 205 Wh/kg!

Aici trebuie de notat că producătorii auto au avut până acum tendința de a utiliza baterii LFP pentru vehiculele mai ieftine. Și au fost două motive: costă mai puțin și sunt mai sigure. În ceea ce privește densitatea energetică, acestea nu au putut concura cu bateriile cu chimie NMC (nichel-cobalt-mangan). Acest lucru a însemnat că, pentru a oferi o autonomie mai mare, menținând în același timp greutatea bateriei la un nivel scăzut, singura opțiune a fost NMC mai scumpă, în ciuda faptului că LFP ar fi mai sigură. Însă acum, densitatea energetică de 205 Wh/kg este comparabilă cu cea a multor baterii NMC!

CATL a povestit că a aplicat un material 3D în formă de fagure de miere, dezvoltat in-house. Este pentru a spori densitatea energetică a anodului și pentru a controla expansiunea volumului de încărcare și descărcare. De asemenea, la utilizarea spațiului contribuie și tehnologia CTB 3.0 (cell to body), care conferă bateriei o structură de carcasă integrată, eficiența volumului fiind crescută cu 7%.

CATL susține că noua baterie poate permite automobilelor să aibă o autonomie de 1000 km (conform CLTC).

Shenxing Plus este o baterie 4C, ceea ce înseamnă că multiplicatorul de încărcare este de patru ori mai mare. O încărcare timp de 10 minute poate adăuga o autonomie de 600 km (1 km per secundă). Actuala baterie Shenxing (lansată în 2023) poate adăuga 400 km în 10 minute. Astfel, versiunea Plus reprezintă un upgrade consistent.

Printre altele, caracteristici cum ar fi o cutie de înaltă tensiune cu eficiență de răcire ultra-înaltă și un algoritm de sistem inteligent de gestionare a bateriei cu AI ajută la asigurarea siguranței bateriei.

CATL s-a mai lăudat în context că a ajuns la performanța de a produce o celulă de baterie într-o secundă în fabricile sale. De asemenea, în cadrul conferinței de presă de la Salonul Auto de la Beijing, a fost anunțată lansarea rețelei Shenxing Supercharging. În colaborare cu Huawei, Star Charging, Shudao New Energy și Cloud Fast Charging, aceasta își propune să fie cea mai mare platformă de servicii de încărcare rapidă din China.

Shenxing Plus reprezintă un mare progres pentru CATL și înseamnă că aceasta se află în prezent în fruntea bateriilor LFP. De asemenea, pune multă presiune pe BYD pentru a veni cu ceva revoluționar pentru a doua generație de baterii Blade.

Cmentariile sunt închise