(foto) Stellantis prezintă motorul Hurricane, capabil de peste 500 cai putere

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Stellantis a dezvăluit un motor nou numit Hurricane. Este un benzinar twin-turbo cu şase cilindri în linie şi un volum de 3.0 litri, care oferă o economie de combustibil mai bună și mai puține emisii decât motoarele mai mari, în timp ce, în același timp, generează mai mulți cai putere și cuplu decât un V8 natural aspirat sau similare după numărul de cilindri ale concurenților.

Uraganul are o performanţă de V8, fiind în același timp cu până la 15% mai eficient decât motoarele mai mari.

Caracteristici cheie:

  • Va exista în două versiuni, ambele fiind capabile să ofere cel puţin 90% din tot cuplul de la 2.350 rpm, menţinându-l până la linia roşie:
    • Optimizat pentru economia de combustibil, inclusiv prin utilizarea de EGR, oferind în același timp putere şi cuplu mare – peste 406 CP şi 610 Nm. Raportul de compresie este de 10,4:1.
    • Optimizat pentru performanțe excelente, menținând în același timp o economie semnificativă de combustibil în timpul utilizării sub sarcini ridicate, cum ar fi remorcarea – peste 507 CP şi 644 Nm. Rulează cu un raport de compresie de 9,5:1 și utilizează combustibil premium cu cifră octanică 91.
  • La baza sa este un bloc din aluminiu turnat, iar carterul este făcut din aliaj de aluminiu structural. Cel puţin arborele cotit şi biele sunt din oţel forjat. Pistoanele sunt din aluminiu turnat (versiunea de bază a motorului) şi forjat (versiunea superioară).
  • Câteva tehnologii de ultimă generație folosite pentru a furniza emisii reduse și pentru a atinge puterea motorului mare:
    • Două turbocompresoare cu inerție joasă, cu debit mare, fiecare alimentând trei cilindri, pentru un răspuns rapid la comenzile supapei de accelerație (boost peak de 22 psi la versiunea de bază a motorului şi 26 psi la superioară).
    • O acoperire Plasma Transfer Wire Arc (PTWA) în alezajul cilindrilor pentru o suprafață de uzură ultra-subțire, cu frecare redusă. Este ultra-subțire, comparativ cu 3 până la 4 milimetri de căptușeală din fontă și are o rezistență la uzură de 10 ori mai mare.
      • Acoperirea PTWA este aplicată blocului Hurricane în timpul procesului de fabricație la uzina de motoare Saltillo din Mexic. Procesul, adaptat din industria aerospațială, topește un fir din aliaj de oțel la 2.300 de grade Celsius, producând particule microscopice pulverizate pe pereții cilindrilor la viteze mari, unde particulele se răcesc pentru a forma acoperirea și pentru a forma o legătură fizică cu alezajul cilindrului de aluminiu.
      • Procesul de pulverizare PTWA lasă mai mult aluminiu între cilindri pentru un transfer mai bun de căldură și răcirea motorului. Acest lucru permite inginerilor de propulsie să optimizeze amestecul aer-combustibil și să avanseze timpul de aprindere (scânteie) pe o plajă largă de funcționare, un alt mecanism de reducere a dioxidului de carbon și a altor emisii.
    • Injecție directă de combustibil de înaltă presiune (5.075 psi/350 bar) cu pompe (singulare sau duale, în funcţie de versiunea motorului) acționate de un arbore dedicat care la rândul său este pus în mişcare de un lanţ.
    • Arbori cu came duble, cu o gamă largă și complet independentă de sincronizare variabilă a supapelor.
    • Funcția de oprire-pornire care economisește combustibil şi un starter robust pentru reporniri rapide.
    • Răcitor apă-aer montat pe motor, cu un circuit de răcire dedicat (cu o singură sau două intrări).
    • Galerii de evacuare duale, răcite cu apă, integrate în chiulasă.
    • Pompă de ulei cu cilindree variabilă continuă, cu etapă integrată de curățare, care adaptează puterea pompei la cererea motorului, reducând pierderile de frecare și ajutând la economisirea combustibilului.
    • Termostat cu supapă cu bilă cu debit mare care minimizează restricțiile din sistemul de răcire, reducând pierderile mecanice.

Noul Hurricane twin-turbo împărtășește caracteristici de design, inclusiv alezajul, cursa și spaţiul dintre cilindri cu agregatul turbo cu patru cilindri şi volum de 2.0 litri, produs la nivel global. În America de Nord, motorul de 2.0 litri este disponibil în prezent pe Jeep Wrangler, Wrangler 4xe, Cherokee și Grand Cherokee 4xe.

Noul motor va fi principal printre cele cu ardere internă din America de Nord pentru vehiculele care utilizează platformele STLA Large și STLA Frame. Puterea şi cuplul exact vor varia în funcție de vehicul. Primele maşini cu el sub capotă, fără a se menţiona deocamdată care sunt ele, vor ajunge în showroomurile dealerilor în acest an.

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/