(foto) Ştiai asta? Motorul de maşină care a ajuns să încapă până şi într-o geantă sportivă
Noul Volkswagen ID.3 prezint începutul unei noi ere a mobilității electrice pentru compania germană. Unitatea sa de propulsie, care se bazează şi face parte din platforma modulară MEB, este produsă de către subdiviziunea Volkswagen Group Components.
Nu este doar mai puțin complexă decât un motor convențional pe benzină sau diesel, ci și suficient de compact pentru a se încadra într-o simplă geantă sportivă! Dar cum funcționează de fapt agregatul produs la întreprinderea de componente din Kassel?
Vezi neapărat: FRANKFURT 2019: Primele impresii despre noul VW ID.3 – Reportaj Video AutoBlog.MD
În interiorul fiecărui motor electric se află un stator staționar cu un rotor care se învârte în interiorul său. Statorul este realizat din bobine de sârmă de cupru. Când un curent electric “curge” prin aceste bobine, în stator se creează un câmp magnetic rotativ, care determină rotirea rotorului. Mișcarea de rotație se bazează pe un principiu fizic simplu: poli opuși într-un magnet se atrag reciproc, în timp ce ceilalţi se resping.
Mai mult, există două tipuri de unităţi de propulsie: cu magnet permanent şi asincrone. Cele cu magnet permanent şi fără perii prezintă un rotor puternic cu magnet permanent care se rotește în sincronizare cu câmpul magnetic al statorului. În cazul celor asincrone, rotorul folosește curentul electric pentru a-și genera propriul câmp magnetic și, ca urmare, rotația rotorului rămâne în spatele rotației câmpului magnetic al statorului.
Noul VW ID.3 al Volkswagen este echipat cu un motor electric numit APP 310. Această unitate este una de tip cu magnet permanent şi fără perii. Denumirea “APP” provine de la aranjamentul unităţii de propulsie și a cutiei de viteze în paralel cu axul, în timp ce numărul care urmează derivă din cuplul maxim produs de 310 Nm.
Rotorul și statorul sunt produse la fabrica de componente din Salzgitter. Noua tehnologie “hairpin” a permis utilizarea unui proces de producție inovator pentru asamblarea statorului, prin care spațiile din miezul laminat al statorului să fie umplute în mod optim cu bobine plate şi preformate de cupru. Soluţia mărește densitatea cuplului și eficiența unităţii de propulsie electrice în comparație cu cea a unei unități cu bobine de sârmă de cupru simplu înfășurate.
Astfel, cuplul maxim este obținut chiar și la o viteză mică a motorului, ceea ce înseamnă că o cutie de viteze cu o singură dreaptă în modul Drive este suficientă pentru întregul interval de rotaţii per minut. Atât unitatea de propulsie electrică, cât și cutia de viteze, sunt produse la fabrica de componente din Kassel. Întreaga unitate de propulsie, împreună cu cutia de viteze integrată, este suficient de compactă pentru a încăpea într-o geantă sportivă. Motorul electric cântăreşte circa 90 de kg şi produce pe modelul ID.3 până la 204 CP.
În viitor, motoarele electrice pentru vehiculele MEB pentru piaţa din Europa și America de Nord vor fi produse la Kassel, capacitatea planificată fiind de aproximativ 500.000 de unităţi anual într-o primă etapă.
Kassel lucrează îndeaproape cu fabrica chineză din Tianjin, unde trenul de rulare electric este produs în paralel pentru piața chineză. Împreună, cele două întreprinderi vor produce până la 1.4 milioane de motorizări electrice în fiecare an, începând cu 2023. Aceasta înseamnă că Volkswagen Group Components va fi unul dintre cei mai mari producători la nivel mondial de astfel de agregate pentru vehicule în viitor.
Vezi şi: (video) Începe revoluţia electrică! A început producţia noului VW ID.3 la uzina din Zwickau
Cmentariile sunt închise