(foto) Ştiai asta? Primul Mercedes-Benz Vito electric a apărut acum 25 de ani

Condus cu zero emisii locale, cu ajutorul unui vehicul compact și agil pentru servicii de distribuție şi călătorie. A fost posibil acum 25 de ani prin intermediul modelului Mercedes-Benz Vito 108 E în caroserie W 638, unul produs într-o serie mică la fabrica din Mannheim, motiv pentru care puţini ştiu despre existenţa acestuia.

Compania a introdus varianta electrificată a lui Vito în iulie 1996, la doar câteva luni după premiera mondială a seriei de modele cu un motor cu combustie, care era disponibilă la momentul respectiv.

Un buletin informativ a descris potențialele aplicații ale acestui vehicul: „un vehicul mic, compact și agil care se potrivește fără probleme în orice garaj, Vito-ul alimentat electric este deosebit de potrivit pentru servicii de distribuţie şi călătorie prin interiorul oraşelor”.

Vito 108 E oferise spațiu transportul a până la opt persoane. Sarcina sa totală este de 600 de kilograme, iar reperele de performanţă – o viteză maximă de 120 km/h și o autonomie de până la 170 de kilometri!

Vehiculul dispunea de un singur motor asincron trifazat, răcit cu apă(!), care genera doar 54 CP şi un cuplu maxim de 190 Nm (disponibil de la 0 până la 2.000 rpm). Puterea era procesată de o cutie de viteze mecanică, cu cinci trepte de viteză înainte și una pentru mers înapoi.

O baterie ZEBRA (Zero Emission Battery Research Activities) era montată în spatele banchetei posterioare. O astfel de baterie fusese deja utilizată cu doi ani înainte într-un vehicul experimental pe baza lui Mercedes-Benz C-Class (seria 202).

Unitatea de stocare a energiei pe bază de clorură de sodiu-nichel a generat o tensiune nominală de 280 volți și a avut o capacitate de 35.6 kWh.

Încărcătorul integrat a făcut posibilă încărcarea bateriei (420 de kg) până la jumătate în doar 30 de minute, ca parte a unui proces de încărcare rapidă. Suplimentar, în timpul deplasării, motorul electric la fel încărca bateria în procesul de recuperare a energiei, de exemplu în timpul frânărilor.

Autoutilitara inovatoare a fost produsă la „Centrul de competențe pentru mobilitatea fără emisii” (KEM), situat la uzina din Mannheim. Preţul îi era de aproximativ trei ori mai mare decât cel cerut pentru un Vito convențional cu motor cu combustie.

Nu se anunţă câte exemplare au fost produse în total, însă printre clienţi s-a numărat, de exemplu, Deutsche Post AG, unul dintre serviciile poștale din Germania, care a folosit Vito 108 E pentru operațiunile zilnice: din 1999 compania a utilizat cinci microbuze în Bremen și la Expo 2000 pentru a livra poșta.

Amintim că actuala generaţie Vito are la fel o versiune electrică, dar care nu este limitată în producţie.

Vezi şi: (video) Mercedes-Benz Vito a împlinit 25 de ani de la lansare

Cmentariile sunt închise