(foto) Un pensionar german riscă închisoare sau o amendă impunătoare pentru că a păstrat sub casă un tanc

Un pensionar în vârstă de 84 de ani din orașul german Heakendorf va răspunde în fața instanței din Kiel (situat la 100 km nord de Hamburg) pentru păstrarea armelor grele din cel de-al Doilea Război Mondial în subsolul casei sale private. Printre acestea se numără un tanc autentic şi funcţional, scrie BBC.

Deşi tancul şi toate celelalte arme şi muniţii au fost confiscate încă în iulie 2015, doar pentru a scoate maşinăria fiind nevoie de circa 10 ore de muncă şi aproximativ 20 de soldaţi, cazul a revenit pe rol abia acum.

Procurorii germani insistă asupra faptului că suspectul a încălcat legea germană privind controlul armelor militare, deoarece tancul de model Panzerkampfwagen V Panther, tunul antiaerian, obuzul, armele și pistoalele găsite la el acasă pot fi încă folosite pentru acţiuni militare. Astfel, se propune pedepsirea pensionarului cu închisoare cu suspendare şi/sau o amendă de 500.000 de euro!

De cealaltă parte, avocatul bătrânului german a spus că mai mulți colecționari locali au intrat în contact cu inculpatul şi au discutat despre o posibilă cumpărare a armelor, o bună parte din ele fiind defecte. Mai mult, de tanc s-a interesat anterior chiar şi un muzeu american! Apărarea insistă, de asemenea, că amenda trebuie redusă de zece ori.

Se așteaptă ca decizia finală cu privire la acest caz să fie luată luna viitoare.

Conform informaţiilor oficiale, Panzerkampfwagen V Panther este un tanc german de dimensiuni medii, folosit în cel de-al Doilea Război Mondial. A fost dezvoltat de MAN în anii 1941-1942 ca răspuns la apariția legendarului tanc sovietic T-34. Armamentul standard este un tun de 75 mm KwK 42. În mişcare este pus un motor Maybach V12 cu 700 de cai putere.

Cmentariile sunt închise