(foto) Un unic Jaguar stilizat de Paolo Gucci a fost vândut rapid înainte de o licitaţie la care a fost programat să apară

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Casa de licitaţii Bonhams a planificat să încerce în zilele următoare, 23-24 iunie, în cadrul Festivalului de Viteză de la Goodwood, să găsească un nou proprietar pentru un automobil unic! Este vorba despre un Jaguar X-JS într-o caroserie shooting brake şi cu design marca Gucci. 

Maşina construită în 1987 și restaurată profesional în 2015 urma să se dea în noi mâini în schimbul unei sume minimale cuprinse între 70-100 de mii de lire sterline, însă înainte să publicăm acest articol am observat în informațiile despre lot că a fost retras.

În această ordine de idei l-am contactat pe un reprezentant al Bonhams şi el ne-a comunicat respectuos că mașina a fost vândută pentru circa 105.000 de lire sterline înainte de licitaţie.

Dar informaţii şi imagini cu acest autoturism neobişnuit au rămas încă publice, astfel că nu ratăm şansa să vă povestim despre el şi să-l lăsăm şi în arhiva articolelor noastre.

Conceput ca un Grande Routière luxos şi lung, modelul XJ-S al Jaguar, deși nu era o maşină deloc mică, nu oferea puținul prețios în ceea ce privește spațiul interior: doi adulți și o geantă fiind aproape limita în ceea ce privește capacitatea sa confortabilă. În absența unui break din fabrică, a fost lăsată în sarcina restauratorului și carosierului din Hastings – Lynx – să exploateze întregul potențial al modelului.

Lynx avea toate motivele să fie încrezător că există o astfel de piață, având în vedere succesul conceptului de „sports estate” sub forma modelelor Reliant Scimitar GTE și Lancia Beta HPE. În reconfigurarea acestui XJ-S, Lynx a extins plafonul, a mutat scaunele posterioare mai în spate, a repoziționat rezervorul de combustibil și a adăugat un hayon, oferind astfel spațiu crescut pentru picioarele pasagerilor și un spațiu de încărcare impresionant de 673 litri cu scaunele ridicate sau 1.104 litri cu acestea rabatate!

În anii 1980, celebrul stilist italian Paolo Gucci, care nu a mai lucrat pentru companie la acel moment, dar înainte de asta fusese director de design timp de 20 de ani, s-a arătat interesat de model şi a decis să lanseze o ediţie limitată care să fie oferită cu un set de bagaje asortate marca Gucci, comandând celor de la Lynx să se pregătească pentru seria mică.

Prima dintre cele 20 de mașini propuse pentru personalizare, cea din imagini, a fost lansată sub denumirea „Lynx Designo Di Paolo Gucci”. Pentru interior, Paolo a specificat lemn de ulm lăcuit în culoare albastră, cu benzi încrucișate la un unghi de 45 de grade; ceasuri de bord modificate; cea mai fină tapițerie din piele de vițel italiană, vopsită manual; cotiere cu efect de piele de crocodil; mânere pentru uși din frasin colorat în albastru; alături de un plafon acoperit cu Alcantara. Volanul a fost împodobit cu piele cusută manual și încrustat cu pietre semiprețioase Lapis lazuli, folosite şi pentru levierul cutiei de viteze. Declarația designerului a fost completată cu un motiv distinctiv Jaguar special țesut pe mocheta din portbagaj.

Zis şi făcut, după ce s-a realizat automobilul au fost tipărite broșuri și s-a creat un set de accesorii Jaguar Gucci. Sub reprezentările celor patru scheme de culori disponibile, Paolo Gucci a scris: „După 20 de ani ca director de design și coordonator de produs al Gucci, acum îmi aduc cunoștințele și talentul într-un spectru mai larg al pieței de consum. Acum, proiectând în întregime propriul meu nume, intenționez să-mi adaug personalitatea și stilul. Sper că, cu tradiția mea „Firenze”, cu entuziasmul şi dedicarea pentru calitate, să continui să prezint cel mai bun design consumatorilor exigenți.”

Finisat în adevăratul stil Gucci, XJ-S a fost expus de Paolo la Salonul Auto de la Geneva, ediţia din 1990, cu un preț de 100.000 de lire sterline, însă această apariţie a marcat startul unui conflict legal în imperiul de afaceri al companiei de modă. După cea de-a doua zi a salonului auto, toată marca Gucci a fost eliminată și standul a fost redenumit în Lynx.

Din păcate, mașina a rămas unică, deoarece avocații companiei Gucci au susținut cu succes că Paolo nu avea dreptul să-și folosească numele pentru a susține produsul. Paolo, care deținea un conac în Rusper, Sussex, a vândut ulterior acest Gucci Eventer regretatului David Andrew Richards (de unde și plăcuța de înmatriculare) și mai târziu a încercat – fără succes – să-l cumpere înapoi.

Gucci XJ-S fusese ascuns de mulți ani, rar văzut, până când a fost oferit spre vânzare de fiica lui David Richards la licitația Bonhams din Oxford în decembrie 2014, unde a fost achiziționat de pasionatul Jaguar Ian Berg, proprietarul Complete Classic Car Solutions. Pentru a întreprinde restaurarea acestuia, Ian a găsit doi oameni care au lucrat inițial la Gucci Eventer: Gordon Russell, care conduce specialistul Jaguar în restaurarea caroseriilor IDL UK în St Leonards, Sussex, și Phil Gould de la Concept Trimming în Bideford, Devon.

IDL s-a ocupat de restaurarea caroseriei, dezbrăcând-o complet și refăcând-o cu plumb unde a fost nevoie înainte de revopsire, în timp ce specialiștilor Jaguar XJK din Stoke-on-Trent le-a fost încredințată împrospătarea mecanică. Recrearea interiorului special era exclusă – costând în jur de 50.000 de lire sterline, ar fi fost neeconomic – așa că s-a decis să se restaureze originalul, un proces neapărat minuțios care presupunea lăcuirea din nou a furnirurilor de ulm și petrecerea ore în șir asortând culorile și agenții de strălucire pentru zonele nealbite de soare ale tapițeriei din piele. Povestea completă a creării și renașterii Gucci Eventer este tratată în detaliu în ediția din iulie 2016 a revistei Octane.

Interesant este că ultimul vânzător a achiziționat acest unic automobil Gucci la fel de la o licitaţie Bonhams organizată la Goodwood Festival of Speed în iunie 2016, pentru suma de 84.380 de lire sterline. De atunci, mașina a fost întreținută anual, dar şi condusă modest, parcurgând doar câteva sute de mile în ultimii șase ani. Descris la vremea sa drept „the ultimate in flash”, acest Jaguar unic este oferit cu un document de înmatriculare V5C și un carnet de note „Disegno di Paolo Gucci”.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/