(foto) Unul din doar două existente, acest McLaren F1 LM-Specification s-a vândut pentru o sumă fabuloasă

0

(update 22.08.2019) Maşina a fost vândută în weekend-ul trecut în cadrul Monterey Car Week pentru suma fabuloasă de 19.805.000 de dolari. Valoarea acestui automobil constituie practic a cincea parte din toţi banii încasaţi în cadrul licitaţiei – peste 107 milioane de dolari.

În total doar patru ofertanți au concurat timp aproximativ 5 minute înainte ca acest McLaren să fie vândut unui colecţionar privat originar din SUA.


(23.07.2019) Unul din doar două existente în toată lumea! Un McLaren F1 LM-Specification se pregăteşte de vânzare

McLaren F1 este un supercar atât de rar încât la fel de rar poate cunoaşte critici. De la recursul său estetic până la meritul său tehnic și recordul competiţional, F1 nu pare nimic altceva decât perfect.

Pentru anume o astfel de maşină, o versiune specială despre care se spune că există în două exemplare, se va încerca să se găsească un nou proprietar la mijlocul lunii august curent.

Este vorba despre o versiune derivată din modelul de curse F1 GTR – aceasta din urmă s-a decis a fi construită pentru a participa inclusiv la maratonul de 24 de ore de la Le Mans. După victoria din 1995, producătorul a lansat o ediţie foarte limitată de modele comemorative, stradale, care au fost numite F1 LM. Printre alte îmbunătățiri, aceste mașini au fost echipate fără restricţii cu aceleaşi motoare mai puternice și un High-DownForce Kit (HDK) care constă dintr-o parte frontală revizuită şi un spoiler posterior.

Fiind produse în total 106 exemplare F1, inclusiv 64 de maşini stradale, 28 de F1 GTR, cinci F1 LM și două F1 GT (precum și alte șapte prototipuri și mașini de teste), modelul se mândrește cu un grad de raritate care este proporţional cu alte calităţi. De asemenea, pretinde la distincția de a fi cel mai rapid automobil de serie din lume, cu motor natural aspirat, după ce a stabilit un record de viteză în 1998 pe poligonul de teste din Ehra-Lessien, Germania.

După finalizarea producției complete în 1997, McLaren a modernizat prin intermediul subdiviziunii MSO două exemplare standard din cele 64 în conformitate cu specificaţiile LM, instalând şi motorul nerestricționat de 680 CP care se găsea pe modelele de curse GTR. Pe lângă motorul V12 care produce 680 CP şi 705 Nm în loc de 627 CP şi 650 Nm, automobilul a fost echipat suplimentar şi cu un Extra-High Downforce Kit care a inclus printre altele şi părţile modificate pe modelele F1 LM. Aceste două maşini mai sunt speciale datorită interiorului mai confortabil pe care îl au, echiparea fiind mai bună decât cea „spartană” din cele cinci F1 LM.

Exemplarul din articol este construit în 1994 și a fost inițial finisat în culoarea Midnight Blue Pearl în combinaţie cu un interior de culoare neagră. Primul proprietar era un entuziast cu reşedinţa în Japonia. În 1999 a fost vândut unui colecţionar din Germania şi anume acesta a trimis înapoi maşina la uzina din Surrey, Marea Britanie, în anul 2000, pentru a primi o serie de upgrade-uri la specificațiile LM.

Lucrările s-au făcut în două etape: prima în timpul anului 2000 şi a doua un an mai târziu. Acestea au inclus instalarea HDK, a unui cooler pentru transmisie, două radiatoare suplimentare şi un sistem de evacuare a gazelor de eşapament modificat. Sistemul de climatizare a fost modernizat, a fost adăugat un radio cu CD player (al doilea exemplar are şi navigaţie prin satelit), farurile au fost schimbate cu lămpi cu descărcare în gaz, iar volanul pe unul de 14 inci.

Exteriorul a fost refinisat în culoarea platinum silver metallic, iar interiorul a fost retapiţat cu o piele în nuanţa cremei, cu accente bej și maro din Alcantara, covoraşe Wilton și un plafon de asemenea acoperit cu Alcantara. Amortizoarele și arcurile au fost preluate iniţial de la maşinile de curse, dar ajustate mai nou pentru a fi mai moi pentru o utilizare confortabilă pe drumurile publice. În cele din urmă, jantele standard de 17 inci au fost înlocuite cu unele de 18 inci, găsite şi pe modelele F1 GTR, în anvelope Michelin Pilot Sport.

Ulterior, în 2004, maşina a ajuns în mâinile unui al treilea proprietar din Singapore, după care în 2007 a trecut peste mări şi ţări pentru a ajunge tocmai în Noua Zeelandă, însă înainte de aceasta a fost dusă din nou în Marea Britanie pentru evaluare şi deservire.

La momentul de faţă şasiul F1/018 are pe bord indicaţi circa 21.500 de km parcurşi, se află într-o stare imaculată şi mai este deservit în cadrul unui program special de garanţie extinsă. Cu cât va fi evaluat vom afla deja peste câteva zile.

Al doilea exemplar, produs în 1998 şi cu un parcurs de sub 6.000 de km, a fost vândut la fel în Monterey, de către aceeaşi casă de licitaţii, în 2015, pentru suma de 13.750.000 de dolari!

GALERIE FOTO:

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata