(foto/video) Record! Ferrari F2003-GA – cel mai scump monopost de Formula 1 din istorie
Miercuri, 9 noiembrie, în cadrul Sotheby’s Luxury Week din Geneva, a fost vândut la licitaţie Ferrari F2003-GA – fosta maşină de serviciu a lui Michael Schumacher, cea care l-a făcut şi campion mondial în 2003 (al şaselea titlu).
De la campion mondial la deținătorul recordului mondial, cel mai de succes monopost Ferrari F2003-GA Grand Prix este acum cea mai valoroasă mașină modernă de F1 din istorie! Aceasta a fost vândută în schimbul a 14.630.000 de franci elveţieni (cu taxele percepute de organizatorul licitaţiei), deşi s-a anticipat să se perceapă maximum 9.5 milioane.
Rezultatul din seara zilei de ieri aproape că dublează recordul anterior al unei mașini moderne de F1 vândută la licitație, un ex-Schumacher F2001, vândut la fel de Sotheby’s, în 2017.
Ferrari are o istorie lungă și ilustră în cursele cu motor și a concurat în Campionatul Mondial de Formula 1 încă de la înființarea sa în 1950. Cu toate acestea, nu a cunoscut niciodată o perioadă de dominație susținută care să se egaleze cu ceea ce a realizat în primii ani ai secolului XXI. După ce a semnat cu senzația germană Michael Schumacher – care fusese deja dublu campion mondial cu Benetton – pentru sezonul din 1996, Scuderia a construit în jurul lui o „super echipă” care a fost supravegheată de Jean Todt și a inclus talent ingineresc precum Ross Brawn, Rory Byrne și Paolo Martinelli. Odată ce și-au dat cu toții silinţa, Ferrari și Schumacher au fost pur și simplu de neoprit.
Începând cu anul 2000, când și-a depășit marele rival McLaren, parteneriatul a dus la câștigarea a cinci Campionate Mondiale consecutive de piloţi și constructori. Atât de mare era superioritatea sa în 2002, încât Schumacher și-a asigurat titlul de piloți prin Marele Premiu al Franței din iulie, cu încă șase curse rămase până la finalul sezonului. Anul următor a fost însă marcat de o muncă mult mai grea.
Ferrari a început anul cu o actualizare a vechiului F2002, dar Schumacher a câștigat doar o dată în primele patru curse. Abia în cea de-a cincea rundă din Spania, Scuderia și-a prezentat noul F2003-GA – inițialele care îl onorează pe regretatul șef FIAT, Gianni Agnelli, care murise în ianuarie. Era un design cu ampatament mai lung decât predecesorul său, ceea ce i-a permis lui Ferrari să împacheteze aerodinamica într-un mod foarte diferit de mașina cu ampatament scurt folosită de rivalul de titlu Williams. Modificările au găzduit, de asemenea, o variantă Tipo 052 ceva mai lungă a motorului V10 de 3.0 litri, un motor cu adevărat special de 845 CP, care era capabil să se rotească cu 19.000 rpm!
Intenția Ferrari pentru F2003-GA a fost de a-și optimiza configurația pe cauciucul Bridgestone, deplasându-și greutatea în spate în timpul calificărilor, pentru a nu supraîncălzi anvelopele din față, apoi deplasând-o înainte pentru cursă pentru a reduce uzura pe spate. Cu toate acestea, o modificare a regulilor la sfârșitul sezonului a interzis realimentarea între calificări și cursă și a impus condiții parc fermé care, practic, însemnau că o mașină trebuie să înceapă cursa exact așa cum a fost atunci când a încheiat calificarea. A fost o mișcare care a avut potențialul de a incomoda serios echipa.
Chiar și așa, Schumacher a pus șasiul 229 pe pole position pentru debutul lui F2003-GA în Marele Premiu al Spaniei din 4 mai, alături de coechipierul Rubens Barrichello. Când luminile din semafoare s-au stins la start, Renault-ul lui Fernando Alonso a intrat între monoposturile Ferrari și l-a provocat pe Schumacher în primul viraj. Germanul a rezistat însă și a câștigat, în ciuda faptului că tânărul precoce Alonso l-a urmărit fără încetare pe tot parcursul după-amiezii.
Următorul a fost Marele Premiu al Austriei, iar Schumacher a păstrat startul perfect al șasiului 229, luând din nou pole position și victorie. De data aceasta a trebuit să depășească un mic incendiu în timpul unei opriri de realimentare, apoi a beneficiat mai întâi de problemele la motor pentru Kimi Räikkönen de la McLaren, iar apoi de retragerea liderului Juan Pablo Montoya de la Williams.
Schumacher s-a calificat apoi pe locul 5 pe străzile din Monaco și s-a trezit ascuns în spatele Renault-ului lui Jarno Trulli în primele etape. Totuși, avea o strategie diferită de cea a mașinilor din jurul său și, în momentul în care steagul în carouri a fost fluturat, el trecuse pe locul 3 și trecuse linia chiar în spatele câștigătorului Montoya și al locului 2 ocupat de Raikkonen, obținând un podium pentru șasiul 229 pe cea mai legendară pistă din Formula 1.
Mașinile Williams cu propulsie BMW au blocat rândul din față al grilei în Canada, dar Schumacher a avut un ritm mai bun de cursă și a revenit la căile câștigătoare în șasiul 229. El i-a oprit la limită pe fratele său, Ralf și pe Montoya, pentru a obține a treia victorie în patru curse cu F2003-GA, dar nu a putut urca mai sus de locul 5 în Marele Premiu al Europei de la Nürburgring după ce s-a încurcat cu columbianul. A urmat un loc 3 în Marele Premiu al Franței.
Schumacher a concurat cu un alt F2003-GA — șasiu 231 — în Marea Britanie, Germania și Ungaria, iar când a revenit acasă, la Monza, a condus campionatul cu doar un singur punct față de Montoya. Ferrari îl urma și pe Williams în clasamentul Constructorilor, dar Schumacher a găsit răspunsul perfect, luând pole position, cel mai rapid tur și o victorie crucială în cursă în fața delirantelor tifosi .
După ce a câștigat din nou la Indianapolis, în GP-ul Statelor Unite – de pe locul șapte pe grilă – a avut o mână pe titlu. Doar Räikkönen a avut o șansă exterioară să-i fure victoria în runda finală din Japonia, deşi Schumacher a rezistat, însă. După ce a fost nevoit să-și facă rodajul de calificare în condiții umede și, prin urmare, s-a aliniat doar pe locul 14 pe grilă, a avut ceea ce chiar și el a descris ca o cursă „dezordonată” și a trecut linia de finiş pe locul 8 pentru a lua punctul final. Cu Barrichello câștigând cursa și retrogradându-l pe Räikkönen pe locul doi, a fost suficient pentru Schumacher să câștige Campionatul Mondial cu doar două puncte în avantaj.
Șasiul 229 este de departe cel mai de succes dintre cele șase F2003-GA care au fost construite și este unul dintre cele patru șasiuri Ferrari de Formula 1 din era Schumacher, cu cinci sau mai multe victorii într-un sezon câștigător al Campionatului Mondial. Schumacher a concurat de nouă ori și a câștigat cinci victorii în timpul acelei campanii dure, când veteranul german a înfruntat provocarea din partea unor “arme” tinere precum Montoya și Räikkönen.
Prezentându-se astăzi drept una dintre cele mai semnificative și istorice mașini dintr-o perioadă de aur din istoria Scuderiei, șasiul 229 a primit certificarea „Cartea roșie” a Ferrari Classiche și a fost recent revizuit în 2022 la fabrica din Maranello. Legendarul său motor V10 de 3.0 litri a fost rulat timp de doar 148 de mile de atunci, iar toate componentele majore , inclusiv cutia de viteze, ambreiajul și sistemul hidraulic – au acoperit doar un mic procent din ciclul lor de viață actual, așa cum este documentat în fișa tehnică “Starea actuală a mașinii” furnizată de Ferrari și disponibilă la dosar.
Nu numai că șasiul 229 a jucat un rol crucial în propulsarea lui Michael Schumacher la al șaselea titlu – un total care l-a dus peste recordul de lungă durată al lui Juan Manuel Fangio (cinci titluri) – ci a fost și cel mai influent șasiu care a ajutat Ferrari să obţină un al 13-lea campionat istoric al constructorilor.
A deține o mașină Scuderia Ferrari de Grand Prix de orice generație este un privilegiu rar și prețios, dar a avea șansa de a achiziționa una dintre cele mai de succes mașini de Formula 1 cu cal cabrat din epoca cea mai dominantă a echipei este o adevărată oportunitate unică în viață!
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise