(foto/video) Formula 1 din 2022: Cum arată noul monopost şi ce reguli de joc noi se vor impune
(update) Toţi termenii se mută cu un an din cauza pandemiei de COVID-19. Organizatorii F1 au decis ca noile reguli de joc prezentate mai jos să intre în vigoare din sezonul din 2022!
Organizatorii campionatului mondial de Formula 1 au făcut anunţul de mai mult timp aşteptat, chiar înainte de Marele Premiu al SUA care se va desfăşura în acest weekend. Vorbim despre noul design al monopostului F1 şi set de reguli, programat să intre în vigoare din sezonul anului 2021, cele care trebuiau dezvăluite încă la sfârşitul lunii iunie.
Însă conducerea campionatului și echipele au avut nevoie de timp suplimentar pentru a ajunge la un acord cu privire la o serie de întrebări și iată că în ziua termenului limită, ieri, mult așteptatul anunț în cele din urmă a fost făcut. Să le analizăm pe scurt pe toate.
Menţiune: O parte din videoclipurile din articol sunt protejate de drepturi de autor, acestea pot fi vizualizate doar pe Youtube şi nu direct de pe blog
Plafonul bugetar nu mai este o utopie
Un lucru, început de fostul președinte FIA Max Mosley și fostul proprietar F1 Bernie Ecclestone la sfârșitul ultimului deceniu, a fost dus într-un final până la capăt. Noii promotori ai campionatului mondial de la Liberty Media și actualul șef al FIA, Jean Todt, totuși au trecut prin constrângeri bugetare, față de care echipele de frunte erau atât de disperate.
Dar începând cu sezonul din 2021 lucrurile vor sta altfel! Cheltuielile echipelor vor fi strict monitorizate, controlate şi limitate la doar 175 de milioane de euro pe an. Singurele excepții vor fi costurile de marketing, comisioanele pentru piloţi și salariile celor mai plătiți trei angajați (cum ar fi CEO-ul Mercedes Motorsport, Toto Wolff, care încasează câte 8.000.000 milioane de dolari).
Jumătate dintre echipele participante nici nu vor trebui să se adapteze la noile norme, deoarece acestea încă mai cheltuiesc mai puțin decât ar trebui, însă Mercedes-AMG (450.000.000 milioane), Scuderia Ferrari (450.000.000), Red Bull Racing (380.000.000), Renault (280.000.000) și McLaren (250.000.000) vor fi obligate să-şi controleze „apetitul”. În caz contrar vor avea de înfruntat o serie de sancţiuni dure.
Noul director sportiv al Formula 1, Ross Brawn, a subliniat joi la o conferință de presă din Austin (pe care o puteţi urmări mai jos) că acest lucru se va introduce nu ca urmare a unui „Gentlemen’s Agreement”, așa cum a fost cu restricționarea resurselor acum un deceniu, ci un punct din regulament. Auditul va fi minuțios, iar cei prinși de mână chiar pot risca descalificarea din campionat.
Ground effect-ul se întoarce
Nu putem spune că exteriorul conceptului de mașină de Formula 1 pentru sezonul din 2021 s-a dovedit a fi futurist și radical, așa cum au promis proprietarii Liberty Media acum aproximativ doi ani. E departe de a arăta ca o mașină de Formula E. În unele privințe, conceptul chiar seamănă cu mașina din seria americană IndyCar. Acest lucru se datorează în parte aerodinamicii simplificate: deflectoarele laterale şi alte elemente din zona deflectorului frontal au fost înlăturate, aripile faţă/spate au devenit mai simple şi respectiv mai uşor de confecţionat, iar acest lucru se referă şi la difuzorul posterior, etc.
Toate acestea ar trebui să ajute în lupta cu aerul „murdar”, prin care acum se pierde aproximativ 45% din forţa de apăsare atunci când are loc urmărirea adversarului. Potrivit simulărilor efectuate, cu noile caracteristici aerodinamice, pierderea ar trebui să fie de aproximativ 15%, ceea ce, desigur, va avea un efect pozitiv asupra manevrelor de depăşire.
Dar cheia succesului nu ar trebui să fie doar simplificarea aerodinamicii, dar revenirea la soluția anilor ’80 – ground effect-ul. În ultimii 30 de ani acest lucru era imposibil de utilizat din cauza suprafeţei plate a monopostului pe partea sa inferioară.
Dar, din 2021, maşinile nu vor mai avea o „burtă” plată, ce înseamnă că, împreună cu caracteristica de proiectare a pontoanelor laterale, în partea de jos a maşinii vor fi create condiții pentru formarea de presiune joasă și respectiv crearea de forţă de apăsare suplimentară. În astfel de condiții, această forţă se pierde mult mai puțin când este urmărit un adversar. Prin urmare, poate că în 2021, problema notorie legată de depăşiri va fi în cele din urmă rezolvată.
Monoposturile vor deveni uşor mai lente, deşi motoarele vor fi aceleaşi
Recordurile de timp pe tur, care vor fi înregistrate în sezonul din 2020, vor deveni unele deosebit de importante şi asta deoarece vor rămâne de neatins şi de nebătut pentru cel puțin următorii câțiva ani. Conform calculelor echipei tehnice care îl mai dezvoltă în aceste momente, mașinile noi vor fi cu 3-3.5 secunde mai lente decât cele actuale. Adică, de facto, Formula 1 se va întoarce la nivelul anului 2016.
Păcat să auzim o astfel de informaţie, dar acesta este preţul care trebuie plătit pentru noua aerodinamică şi ground effect. Însă dacă vor exista cu adevărat mai multe depăşiri, atunci această diferenţă de timp nu va fi ceva negativ. Dimpotrivă, o veste bună ar fi că diferenţa nu va putea fi percepută vizual.
În ultimii doi ani și jumătate a existat o mulțime de discuții în jurul schimbării arhitecturii unităţii de propulsie a unui monopost F1. Prezenţi în cadrul unor dialoguri individuale, chiar și producători de automobile în masă, cum ar fi Volkswagen, Lamborghini sau Aston Martin, au spus că sunt gata să intre în campionat dacă se vor face reforme.
Însă, actualii jucători au apărat în unison reglementările actuale privind motoarele, ceea ce înseamnă că din 2021 va rămâne aceeaşi motorizare hibridă cu benzinar V6 turbo de 1.6 litri la bază. Echipa tehnică nu a eliminat chiar și generatorul de energie cinetică foarte costisitor și complex din punct de vedere tehnic, împotriva căruia se arătau cei de la FIA.
Numai greutatea minimă a propulsorului, cea prevăzută în reguli, se va schimba: aceasta a fost crescută de la 145 la 150 kg. În plus, Formula 1 va începe să treacă treptat la folosirea de bioetanol, volumul minim al căruia va fi în combustibil din 2021 de 20%.
Unificare a componentelor nu va exista, dar în schimb noi amenzi
Au reuşit echipele actuale de F1 să se apere de ideea FIA de a unifica tot ceea ce nu este vizibil pentru spectatori și ceea ce nu afectează viteza maşinii. Anterior se dorea ca – coloana de direcție, jantele, sistemul de protecție Halo, structurile laterale și de siguranță spate, pedalele de acceleraţie şi de frână, sistemul DRS, semi-axele cu unitățile de acţionare, prezoanele și chiar echipamentele mecanicilor de pe pit lane – toate să fie standard.
Singurul lucru pe care îl va afecta unificarea este sistemul de frânare și părți cum ar fi pompele de combustibil, canalele magistrale, regulatorii și senzorii de consum de combustibil. Cu toate acestea, un singur furnizor unic de mecanisme de frânare va exista în Formula 1 nu mai devreme de 2023.
În context există şi o veste proastă: amenzile pentru depășirea numărului admisibil de anumite componente nu doar vor rămâne în F1, ci vor fi utilizate chiar pe mai larg. Sub restricție nu vor cădea acum doar numărul de motoare şi cutii de viteze per sezon, dar, de asemenea, numărul de țevi de eșapament (până la șase pentru un sezon) și chiar plăcuţele de frână (un set per Grand Prix)!
În același timp, există speranța că sancţiunile, care astăzi duc la pierderea de poziții a piloţilor pe grila de pornire, vor fi schimbate. Încă acum doi ani conducerea F1 a vorbit despre necesitatea de a revizui acest sistem de penalizări care nu este chiar atât de echitabil.
Revizuiri ale weekend-urilor şi mai multe opţiuni pentru ziua de vineri
Programul Grand Prix-urilor se vor schimba, însă numai pentru participanți, mass-media și fanii care participă direct la etapele campionatului mondial. Acum, pentru ei, weekend-ul va începe de vineri şi nu de joi, zi în care în prezent piloţii pot oferi interviuri în paddock-uri și autografe fanilor, iar echipele pot efectua diverse inspecții tehnice.
Toate aceste evenimente vor avea loc vineri şi vor fi intercalate cu două părți de curse libere. Acest lucru se face cu un singur scop – pentru a elibera o zi în plus pentru personalul echipelor, în lumina viitoarei extinderi a calendarului până la tocmai 25 de curse per sezon!
Pentru fanii din spatele ecranelor nu se vor schimba prea multe. Da, poate antrenamentele de vineri vor fi reduse şi vor avea loc spre seară, însă formatul de sâmbătă şi duminică va rămâne cel clasic: al treilea antrenament, cursa de calificare şi cursa propriu-zisă.
Iar sesiunile de antrenamente de vineri se vor transforma într-un fel de teste, deoarece echipele vor putea să aducă cât mai multe inovații aerodinamice și mecanice la un Grand Prix pentru a le evalua performanțele. Însă sâmbăta şi duminica vor putea folosi doar o specificație concretă. Și această specificație ar trebui să fie instalată pe mașină deja în timpul inspecției tehnice de vineri dimineața. Experimentele vor fi posibile de realizat în primele două antrenamente libere, dar în a treia sesiune echipa va fi obligată să revină la versiunea aprobată.
Totuşi, procesul nu va fi atât de simplu. Până sâmbătă dimineața doar, echipele vor trebui să decidă pe deplin cu privire la setările pentru calificare şi cursă. Acest lucru se datorează faptului că după începutul celei de-a treia sesiuni de antrenamente va intra în vigoare un regim de parc închis, unul în care este interzisă schimbarea configuraţiei maşinii. Deci, echipele se vor confrunta cu o alegere destul de dificilă: fie vineri să-şi testeze inovaţiile, fie să caute cele mai bune setări pentru zilele de sâmbătă şi duminică.
O şansă pentru cei tineri
Începând cu sezonul din 2021 vom vedea în timpul antrenamentelor libere cel puţin 20 de piloţi tineri. Conform unui nou punct din regulamentul sportiv, fiecare echipă va fi obligată să implice câte un pilot tânăr în două sesiuni de instruire per sezon, anume a celor care nu au cel mult două participări. Pentru echipele din a doua jumătate a grilei aceasta nu este o problemă, însă echipele de top nu sunt obişnuite cu o astfel de practică.
Dar, din 2021, Lewis Hamilton, dacă va mai concura, va trebui să-şi dea monopostul pentru o sesiune, să zicem, pilotului programului de juniori a echipei Săgeţilor Argintii, Nyck de Vries, iar Sebastian Vettel ar putea împărţi maşina cu Robert Shwartzman (foto), membru junior de origine rusă al Ferrari Driver Academy.
Acest lucru este unul chiar normal, interesant și util pentru generația mai tânără de piloţi. La urma urmei, același Vettel şi-a făcut debutul său în F1 în calitate de al treilea pilot în antrenamentele libere, acolo unde din start a reuşit să arate cel mai bun timp.
Asta nu este tot
În comunicatul de presă oficial al F1 se spune că publicarea regulamentului de bază în ziua de 31 octombrie 2019 este doar începutul. Într-adevăr, există încă întrebări cu privire la formatul calificărilor, utilizarea DRS-ului, limitele consumului de carburant, amenzile pentru depășirea numărului permis de elemente și multe altele.
Munca pentru a clarifica toate întrebările va continua şi pe parcursul anului viitor și se va încheia, probabil, doar mai aproape de decembrie 2020, atunci când Consiliul internaţional al FIA va aproba cele mai recente amendamente. Dar, bazele tehnice, sportive și financiare ale campionatului reînnoit au fost deja puse! Nu ne rămâne decât să aşteptăm un show mai spectaculos, în timp ce şi alţi piloţi vor avea şansa de a câştiga titlul de campion.
Sursă articol adaptat: Autoreview
GALERIE FOTO: (echipa McLaren deja a reuşit să-şi facă nişte randări)
Cmentariile sunt închise