Regulamentul privind modul de evacuare a maşinilor în procesul de constatare a contravențiilor, aprobat de Guvern cu modificări

(update 17.06.2020) Proiectului hotărârii Guvernului pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.557/2018 pentru aprobarea Regulamentului privind modul de ridicare, transportare, depozitare și restituire a mijloacelor de transport în procesul de constatare a contravențiilor, care a fost lansat spre consultări publice exact acum patru luni, a ajuns într-un final pe masa Guvernului.

Cabinetul de miniştri l-a aprobat astăzi cu unele modificări pe care le puteţi vedea în documentul ataşat.

Întrebat fiind de către premierul Chicu cine va stabili tarifele şi metodologia necesară serviciilor care vor fi realizate, ministrul de Interne Pavel Voicu a declarat că urmează a fi elaborat în scurt timp un alt regulament care va include aceste norme.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

(17.02.2020) Moldova: Mașinile parcate neregulamentar vor fi evacuate de companii private! MAI pregăteşte modificarea legii

Ministerul Afacerilor Interne anunță astăzi inițierea consultărilor publice a proiectului hotărârii Guvernului pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.557/2018 pentru aprobarea Regulamentului privind modul de ridicare, transportare, depozitare și restituire a mijloacelor de transport în procesul de constatare a contravențiilor.

FOTO: thenational.ae

Dacă anterior s-a modificat legea pentru ca Întreprinderea de Stat “Servicii Pază a Ministerului Afacerilor Interne” să se ocupe de acest lucru cu dreptul exclusiv de a presta servicii la nivel național , fiind stabilite toate procedurile şi taxele, mai nou, s-a constatat că din momentul adoptării Regulamentului prenotat și până în prezent, întreprinderea nu a întrunit și nu întrunește cerințele legale prevăzute și, respectiv, necesare pentru prestarea serviciilor, în cauză motiv pentru care, normele Regulamentului menționat nu pot fi aplicate, ceea ce denotă faptul că timp de aproape doi ani lucrurile nu au funcţionat ca atare.

Printr-o nouă tentativă autorităţile doresc să angajeze una sau mai multe companii private care să aibă capacitatea măcar elementară de a ridica maşinile parcate neregulamentar şi să le transporte la parcarea cu plată.

Conform informațiilor prezentate de I.P. “Agenția Servicii Publice”, la moment, pe teritoriul Republicii Moldova sunt înregistrate 73 persoane juridice care dețin acte permisive (valabile) și, respectiv, întrunesc condițiile și resursele necesare pentru a presta servicii de ridicare, transportare, depozitare și restituire a mijloacelor de transport în procesul de constatare a contravențiilor.

În vederea respectării principiului concurenței loiale, selectarea agentului economic necesar va fi efectuată ca urmare a examinării tuturor ofertelor prezente pe piață, luând în considerație capacitățile tehnice ale agentului, tarifele la servicii etc. În acest sens, vor fi contractați acei agenți care oferă servicii la prețuri concurențiale și calitatea serviciilor cărora este corespunzătoare cerințelor.

Amintim că în prezent, potrivit normelor art.439 alin.(1) Cod contravențional nr.218-XVI/2008, vehiculul al cărui conducător a fost înlăturat de la conducere este reţinut şi, dacă nu poate fi predat proprietarului, posesorului sau reprezentantului lor, este adus la staţia de parcare specială sau la subdiviziunea de poliţie cea mai apropiată de locul constatării contravenţiei.

Totodată, conform prevederilor art.439 alin.(2) lit. a), b) și c) al aceluiași Cod, vehiculul poate fi adus la staţia de parcare specială sau pe teritoriul subdiviziunii de poliţie şi în cazul în care: a) staţionarea lui poate genera un pericol iminent pentru interesul public; b) a fost lăsat într-un loc interzis pentru parcare; c) este necesară identificarea proprietarului (posesorului) mijlocului de transport utilizat sau destinat pentru săvârşirea contravenţiei.

Conform datelor statistice prezentate de Inspectoratul național de patrulare al Inspectoratului General al Poliției, în perioada (5 martie 2013 – 22 iunie 2018) în care dreptul de a presta servicii de ridicare, transportare depozitare și restituire a mijloacelor de transport care cad sub incidența art.439 Cod contravențional nu era atribuit în exclusivitate Î.S. “Servicii Pază a MAI”, în mun. Chișinău au fost ridicate 5.288 de vehicule! Totodată, în perioada 5 martie 2013 – prezent (în mun. Chișinău) au fost constatate 15.322 de contravenții care atrag necesitatea aplicării măsurii procesuale de constrângere prevăzute la art.439 Cod contravențional!

Odată cu adoptarea prezentului proiect de act normativ se urmărește diminuarea ambuteiajelor rutiere, înlăturarea obstacolelor și blocărilor de circulație condiţionate de parcarea neregulamentară a autovehiculelor pe partea carosabilă, fluidizarea traficului rutier, transportului public urban precum și asigurarea garantării securității participanților la traficul rutier, micșorarea numărului accidentelor rutiere și, nu în ultimul rând, asigurarea evacuării mijloacelor de transport ale căror conducători au fost înlăturați de la conducerea acestora din motivul imposibilității de a-și realiza în continuare drepturile ca rezultat al comiterii unor fapte ilegale și pasibile de răspundere contravențională (de exemplu, conducerea vehiculului de către o persoană care se află sub influenţa alcoolului ori în stare de ebrietate produsă de alcool ce depăşeşte gradul maxim admisibil stabilit de lege, dacă fapta nu constituie infracţiune).

Pe de altă parte, alte cauze care impun însuşi necesitatea aplicării măsurii procesuale de constrângere menţionate sunt lipsa de disciplină a conducătorilor auto şi infrastructura subdezvoltată în raport cu numărul crescând de automobile în mediul urban, în prezent în municipiul Chişinău, potrivit datelor statistice raportate la începutul lunii februarie, sunt înregistrate 307.499 de vehicule!

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Iată documentelor pregătite şi detalii despre modificările care se pregătesc:

 

 

 

Vezi şi:

https://autoblog.md/video-in-moldova-s-ar-putea-reveni-la-practica-ridicarii-placutelor-de-inmatriculare-de-la-masinile-parcate-neregulamentar/

https://autoblog.md/video-atentie-la-masinile-parcate-pe-marginea-drumului-cum-o-soferita-a-ramas-fara-o-portiera-practic-instant/

https://autoblog.md/video-doua-parcari-fara-plata-cu-o-capacitate-totala-de-400-de-locuri-deschise-de-astazi-in-chisinau/

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/