(foto/video) Semi-premieră: Cam tot ce trebuie să ştii despre noua generaţie Skoda Fabia

Skoda continuă să-şi prezinte noile modele conform unui plan interesant, pentru a menţine interesul asupra produselor. Întâi arată un teaser, după care pot fi publicate schiţe, după care arată maşina camuflată în imagini oficiale, ulterior arată părţi din modelul de producţie şi într-un final îl dezvăluie.

În cazul noii generaţii Fabia, după un teaser cu profilul maşinii, înainte de premieră ni se comunică toate informaţiile esenţiale, alături de o porţie generoasă de fotografii şi filmuleţe cu modelul camuflat.

Caracteristici cheie:

 • A patra generaţie se va prezenta după 22 de ani de la debutul primei. Din 1999 şi până în prezent s-au vândut peste 4.5 milioane de exemplare din toate generaţiile. Germania este cea mai mare piaţă, urmată de Cehia şi Marea Britanie.
 • Este prima Fabia construită pe platforma MQB-A0, care îi aduce mai mult spaţiu interior şi îi deschide acces la noi tehnologii şi motoare. Utilizarea oțelurilor de înaltă rezistență și formate la cald contribuie la rigiditatea de torsiune ridicată.
 • În ciuda creșterii dimensiunilor, inginerii Skoda au reușit să mențină greutatea apropiată de cea a modelului de a treia generație. Măsoară 4.107 x 1.780 x 1.460 x 2.564 mm în lungime, lăţime, înălţime şi ampatament (pentru comparaţie, încă actualul model are 3.997 x 1.732 x 1.467 x 2.470 mm).
 • Portbagajul îi măsoară 380 de litri (+50) şi se poate extinde până la maxim 1.190 de litri cu scaunele spate rabatate.
 • Comparativ cu predecesorul său, coeficientul de rezistenţă aerodinamică a scăzut de la 0,32 la 0,28 Cd, fiind cea mai eficientă din punct de vedere aerodinamic maşină din segmentul său. Aerodinamica a fost sporită prin simulări CFD (Computational Fluid Dynamics) foarte precise. Numeroasele detalii inovatoare dezvoltate includ nişte obloane de răcire reglabile activ în priza de aer inferioară a barei de protecţie frontale!
  • Atunci când este nevoie de răcire, acestea se închid automat, sporind astfel aerodinamica mașinii. Acest lucru duce la economii de combustibil de până la 0.2 l la 100 km atunci când se deplasează cu o viteză constantă de 120 km/h. Pentru a permite un nivel ridicat de răcire sau în timpul opririlor scurte, sistemul deschide obloanele astfel încât cantitatea maximă de aer să poată pătrunde inclusiv spre motor.
  • Noua Fabia mai are un spoiler de acoperiș mai mare și aripioare laterale care optimizează fluxul de aer din spate pentru a reduce turbulenţele locale. Aceste componente sunt realizate din plastic și pot fi fabricate foarte precis.
  • Carcasele aerodinamice ale oglinzilor sunt special concepute pentru a reduce rezistenţa aerului și direcționează fluxul de aer spre spate într-un mod orientat.
  • În față, aerul este ghidat să curgă prin prizele din bara de protecție față, cunoscute sub numele de perdele de aer, într-o manieră deosebit de aerodinamică, aproape de partea laterală a corpului și a roților.
  • Deoarece doar jantele generează aproximativ 25% din rezistenţa aerodinamică, Skoda oferă acum, în premieră pentru model, și jante cu inserții din plastic optimizate aerodinamic.
  • Douăsprezece panouri acoperă acum o parte mai mare a caroseriei în loc de trei, în special în zonele care sunt cruciale pentru aerodinamică, cum ar fi compartimentul motorului și punţile.
 • Farurile clare, care se extind până la grila radiatorului, caracterizează vederea frontală a noii Fabia. În echipare de bază vor avea LED-uri, în timp ce opţionale vor fi full LED cu o gamă completă de funcții disponibile la cerere. Vor fi disponibile la comandă şi nişte stopuri full LED (opţiune).
 • Noul design interior sporește și mai mult sentimentul de spațiu al mașinii mici. Panoul de instrumente simetric, cu afișajul său central, de sine stătător, și benzile decorative orizontale, colorate diferit (în funcție de linia de echipare), subliniază lățimea interiorului.
 • În plus, un Virtual Cockpit își face debutul pe Fabia. La momentul lansării pe piaţă vor fi disponibile echipările familiare Active, Ambition şi Style, oferind noi culori și materiale.
 • Ocupanții mașinii vor fi protejați de până la nouă airbag-uri în cazul unui accident. Sunt disponibile ancore ISOFIX suplimentare și puncte de ancorare superioare în zona tetierelor și, de asemenea, pentru prima dată, pentru scaunul pasagerului din față.
 • Noua generație Fabia va oferi şi un total de 43 de caracteristici Simply Clever, printre care un USB-C opţional în corpul oglinzii retrovizoare interioare, util pentru conectarea camerelor de bord.
 • Sub capotă va avea doar propulsoare pe benzină, cinci la număr. Toate provin din noua generație EVO a Grupului Volkswagen și, cea mai mare parte dintre ele, oferă un consum mixt de aproximativ 5.0 litri la 100 de km parcurşi. Toate respectă standardul actual de emisii Euro 6d, iar cele TSI vin şi cu filtre de particule.
  • Dacă se va opta pentru rezervorul opțional de 50 de litri, în locul celui standard de 40 de litri, autonomia se poate ridica la peste 950 km. Odată cu introducerea noii generații, Fabia va fi disponibilă cu un nou motor de top: un TSI de 1.5 litri şi cu patru cilindri (150 CP), combinat cu un DSG cu 7 trepte standard.
  • Motoare de bază sunt două MPI-uri cu injecţie multi-punct, volum de 1.0 litri şi cu trei cilindri: cu 65 CP/95 Nm sau 80 CP/95 Nm la alegere. În ambele cazuri vine în tandem o nouă cutie de viteze manuală în cinci trepte şi tracţiune faţă.
  • Urmează două benzinare turbo de 1.0 litri şi cu trei cilindri, cu un strat de plasmă inovator. Suprafeţele cilindrilor au fost acoperite cu o pulbere specială într-un strat subțire de doar 150 μm (0.15 mm). Acest lucru reduce frecarea internă, consumul de combustibil, emisiile și, printr-o mai bună distribuție și disipare a căldurii în camera de ardere, sarcina termică a motorului.
   • Versiunea cu 95 CP/175 Nm vine în combinaţie cu o cutie manuală în cinci trepte, iar versiunea cu 110 CP/200 Nm în combinaţie cu una manuală în şase trepte sau opţional cu un DSG în şapte trepte.
  • Motorul de top este un TSI de 1.5 litri (150 CP/250 Nm), cu patru cilindri (cu tehnologie ACT care poate deconecta doi dintre ei). Vine în tandem doar cu DSG-ul în şapte trepte.
 • Oferind pentru prima dată sistemul Travel Assist, noua Fabia oferă acum și suport automat pentru direcția longitudinală și laterală a vehiculului. Sistemul opțional poate fi activat prin simpla apăsare a unui buton și combină, printre altele, Adaptive Cruise Control (ACC), care – până la 210 km/h – reglează automat viteza mașinii conform a vehiculelor premergătoare, dar și Lane Assist cu funcţie de corecţie automată a direcţiei pentru menţinerea în bandă.
 • Side Assist este disponibilă ca opţiune. Acest sistem avertizează conducătorul auto de vehicule care se află până la 70 m distanță și care doresc să depășească sau care sunt în punctul mort al mașinii.
 • Park Assist funcționează la viteze de până la 40 km/h și dă o mână de ajutor șoferului atunci când parchează. Acest sistem afișează locuri de parcare paralele și perpendiculare disponibile și, dacă se dorește, preia activitatea de direcție a conducătorului auto atunci când parchează. În plus, Manoeuvre Assist utilizează senzori pentru a detecta un obstacol în fața sau în spatele mașinii în timpul parcării și aplică frânele automat.
 • Traffic Sign Recognition – recunoaşterea indicatoarelor rutiere – este o altă premieră pentru Fabia.

Când va fi dezvăluită complet noua generaţie Fabia este încă un mister.

Cmentariile sunt închise