(foto) Volkswagen a mai renunțat la un Passat, cel american

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Volkswagen of America, divizia nord-americană a companiei, a încheiat asamblarea modelului Passat în specificație locală în cadrul fabricii din Chattanooga, Tennessee. Deşi s-a întâmplat încă în decembrie, anunţul a venit abia pe 25 ianuarie.

Ultima mașină de pe linie a fost un Passat Limited Edition 2022 în Platinum Grey Metallic. Locul îi va fi ocupat în procesul de asamblare de noul ID.4 electric.

O serie de 1.973 de exemplare Limited Edition au fost produse pentru a marca anul în care primul Passat a fost lansat în Germania.

În SUA, peste 1.8 milioane de modele Passat au fost vândute din 1974. Primele versiuni ale sedanurilor și break-urilor familiei Passat de la Volkswagen pentru clienții americani au fost lansate în 1974 sub numele Dasher. Peste 222.000 au fost vândute înainte ca mașina să fie înlocuită cu a doua generație Passat, de data aceasta comercializată sub numele Quantum. Numele Passat a apărut pentru prima dată pe piața americană în 1990 și a rămas de atunci neschimbat. Primele șase generații au fost exportate din Europa.

În 2011, Volkswagen a început asamblarea Passat-ului pentru piața nord-americană la uzina sa avansată din Chattanooga. Special conceput pentru America de Nord, Passat 2012 a fost mai mare decât modelul anterior, cu un spațiu amplu pe bancheta din spate și portbagaj, oferind inginerie și stil german la un preț competitiv. Passat-ul asamblat în SUA a fost exportat în întreaga lume – în Canada, Coreea de Sud și piețele din Orientul Mijlociu – de atunci.

Uzina de asamblare Volkswagen Chattanooga se transformă pentru a sprijini mobilitatea electrică. Volkswagen investește încă 800 de milioane de dolari pentru producția de vehicule electrice, pe lângă cele peste 2.6 miliarde care deja au fost alocate în zonă. În plus față de ID.4 și pachetele de baterii pe care le foloseşte, care vor fi asamblate acolo, Centrul local de Inginerie și Planificare devine hub-ul de testare EV pentru Volkswagen în America de Nord, iar Academia Volkswagen își adaptează curriculumul pentru a cuprinde e-mobilitatea.

ȘAPTE GENERAȚII DE PASSAT ÎN SUA

  • Passat B1: Dasher (1974-1981)

Dasher a marcat o serie de premiere pentru Volkswagen în America: primul VW răcit cu apă, primul model cu tracțiune față și primul vehicul proiectat de Giorgetto Giugiaro, care a stilizat și Golf la compania sa ItalDesign din Torino, Italia. Dasher a fost scos la vânzare cu o singură alegere de motor, un benzinar de 1.5 litri şi cu patru cilindri (75 CP).

În 1976, motorul a fost înlocuit cu unul marca Bosch cu injecție de combustibil (1.6 litri, patru cilindri, 79 CP). În 1979, a devenit disponibil un motor diesel de 49 CP de 1.5 litri.

Două diferențe majore au separat primele Dasher de modelele Passat vândute pe alte piețe: nişte faruri rotunde, mai degrabă decât pătrate, și bare de protecție mari, omologate la nivel federeal.

  • Passat B2: Quantum (1982-1989)

Ca și Dasher, Quantum s-a bazat pe modelul european Audi 80 (4000 în SUA). Ca și în cazul predecesorului său, au existat mai multe stiluri de caroserie: un break, un hatchback cu trei uși și un sedan cu patru uși. Motorul de bază cu patru cilindri a oferit doar 75 de cai putere, dar un motor cu cinci cilindri de 2.2 litri care producea deja 101 CP a devenit disponibil din 1984.

Până la sfârșitul duratei de viață a mașinii, aceasta producea 117 CP și era disponibilă cu sistemul de tracțiune integrală Syncro full-time, bazat pe trenul de rulare Quattro de la Audi. Quantum nu s-a vândut foarte bine, în principal pentru că avea un preț apropiat de un Audi.

  • Passat B3 (1990-1994)

Primul Passat construit de Volkswagen, spre deosebire de platforma Audi, a fost și primul model care a fost comercializat ca “Passat” în SUA. Acesta a fost bazat pe o platformă întinsă a lui Golf, cu o configurație transversală a motorului. De asemenea, a fost proiectat pentru a accepta propriul sistem de tracțiune integrală Syncro de la Volkswagen.

Modelul a fost vândut doar sub forma unui sedan cu patru uși și un break, cu un stil dictat de aerodinamică – nu exista o grilă în față, ci doar o insignă VW mare. Passat-ul american avea un motor standard de 2.0 litri cu patru cilindri, care producea 136 CP. Din 1992, motorul VR6 de 2.8 litri (174 CP) a fost disponibil, oferind mașinii o performanță semnificativă.

  • Passat B4 (1995 – 1997)

Deși modelul din 1995 a fost desemnat ca un nou Passat, a fost mai mult un facelift cuprinzător. Fața mașinii anterioare a fost înlocuită cu o grilă-cascadă pentru a da mașinii un aspect mai agresiv. În interior, în locul centurilor motorizate ale mașinii anterioare se aflau acum airbaguri duble și centuri de siguranță tensionate.

A fost în continuare disponibil ca sedan și break, cu două opțiuni inițiale de propulsie: motor cu patru cilindri de 117 CP și un VR6 de 174 CP. Mai târziu, din 1996, a fost disponibil un turbodiesel cu patru cilindri, care producea 91 CP.

  • Passat B5 (1998 – 2005)

Passat-ul din 1998 a fost o revelație pe piața americană, oferind întâlniri interioare premium cu tipul de design pe care cele două generații anterioare nu l-au putut aborda. Bazat pe platforma PL45 care a fost împărțită cu Audi A4, sedanul și break-ul Passat s-au numărat printre o multitudine de produse ale VW Group cu aspect deosebit, care au fost semnate de către designerul-şef Hartmut Warkuss (Audi A4, A6 și TT, împreună cu VW Beetle, Golf Mk4 și Jetta).

Acesta a fost un alt exemplu de partajare a platformelor, Passat fiind strâns legat de Audi A4 și A6. Mașina a suferit un facelift în pentru gama anului 2001 și a fost disponibilă cu nu mai puțin de patru motoare de-a lungul ciclului său de viață: un turbodiesel cu patru cilindri (136 CP), un benzinar turbo cu patru cilindri şi volum de 1.8 litri (152-172 CP), un V6 de 2.8 litri (193-203 CP) și un W8 feroce complicat și cu vânzare lentă de 4.0 litri (270 CP). Tracțiunea integrală a fost, de asemenea, oferită târziu în viața modelului.

  • Passat B6 (2006 – 2011)

Complet redesenat, Passat a revenit din nou pe o platformă Volkswagen, cu o locație transversală a motorului în locul aranjamentului longitudinal al predecesorului său. Noua mașină avea un stil proaspăt, mai multă putere și era mai mare în general.

O variantă break a urmat un an mai târziu și toate versiunile au fost propulsate fie de un turbo de 2.0 litri cu patru cilindri (203 CP), fie de un VR6 de 3.6 litri (284 CP). Acesta din urmă a fost disponibil cu sistemul de tracțiune integrală 4Motion bazat pe un ambreiaj Haldex de la Volkswagen și o transmisie automată.

Această generație Passat a oferit mai multe caracteristici de siguranță, cum ar fi ABS standard și controlul stabilității, plus șase airbaguri standard, și a fost în genere mai luxoasă, cu navigație disponibilă și climatizare dual-zone.

  • Passat New Midsize Sedan (2012 – 2022)

În 2011, Volkswagen a început să producă Passat pentru piețele nord-americane și alte piețe mondiale în uzina de asamblare de ultimă generație a companiei din Chattanooga, TN. Proiectat special pentru America de Nord, Passat a fost mai mare decât mașina pe care a înlocuit-o, cu cantități masive de spațiu pe bancheta din spate și portbagaj. Acesta a fost, de asemenea, mult mai competitiv în termeni de preţ, cu scopul de a lupta cu sedanuri de dimensiuni medii de la Toyota, Honda, și Ford.

Inițial, mașina a fost oferită cu un turbodiesel de 142 CP cu patru cilindri, un benzinar cu cinci cilindri de 2.5 litri (172 CP) și un VR6 de 3.6 litri (284 CP). În 2013, unitatea cu cinci cilindri au fost înlocuită cu un turbo-four, care producea acelaşi număr de cai putere, dar puțin mai mult cuplu.

Mașina a fost reîmprospătată în 2015, cu un stil ușor diferit și o serie de noi sisteme de asistență și infotainment pentru șofer. Motorul diesel a fost scos din ofertă după 2015, iar V6-le a dispărut din gama anului 2019, moment în care şi benzinarul de 1.8 litri au fost înlocuit cu unul de 2.0 litri (176 CP).

Pentru gama anului 2020, designul lui Passat a fost complet revizuit pentru a-i împrospăta aspectul.

Cmentariile sunt închise