Fotografia care nu a mai apărut pe coperta revistei Autocar sau cum un Porsche Cayenne a fost ridicat la doi metri în aer

Incidente amuzante și chiar uneori picante se întâmplă adesea cu mașinile care sunt oferite jurnaliștilor auto pentru teste. Poveștile cu final fericit ajung întotdeauna pe paginile publicațiilor, dar cele neplăcute, care au avut ca rezultat şi un incident sau accident, sunt de obicei păstrate în secret sau cunoscute de un cerc restrâns de oameni. Dar mai devreme sau mai târziu acestea vor vedea lumină.

Un astfel de secret a fost deconspirat de colegii britanici de la Autocar, unul care datează de acum aproximativ 20 de ani! În 2002, căutând să obţină imagini spectaculoase în timpul unui test drive, echipa a stricat un SUV de lux Porsche Cayenne de primă generație abia la o săptămână după ce a intrat în ţară.

Faptul că atunci în Marea Britanie existau doar două exemplare ale modelului Cayenne (un Cayenne S şi Turbo) a pus puţină sare şi piper pe această întâmplare, iar accidentul de la testul Autocar a încetinit semnificativ promovarea de marketing în țară a unui model complet nou pentru Porsche.

Prima generație Porsche Cayenne a debutat în deja îndepărtatul 2002, devenind primul SUV din istoria celebrului brand. Pe de o parte, puriștii au certat marca germană pentru faptul că s-au abătut de la linia de dezvoltare canonică, dar pe de altă parte a fost imediat clar că prin totalitatea calităților sale se afla deasupra altor modele din aceeași clasă.

Jurnaliștii Autocar au ajuns, de asemenea, la concluzia despre superioritatea lui Porsche Cayenne față de concurenți, fiind printre primii din țară care au primit mașina pentru teste. Concluzia testului unui Cayenne Turbo, care a durat o săptămână, urma să fie un test comparativ cu colegii de clasă și, ca ilustrație principală a materialului din revistă, s-a decis punerea unei fotografii cu maşina decolând deasupra rivalilor săi şi cu titlul „CAYENNE LEAPS ABOVE ITS RIVALS”.

Din motive de siguranță, au decis să facă treaba în două etape: mai întâi să imortalizeze separat decolarea lui Cayenne, iar apoi din același loc şi dintr-un unghi similar – concurenții așezați pe laturi. Ulterior prin montaj şi editare s-ar fi obţinut ilustrația dorită.

Poligonul de teste şi de exerciții pentru tancuri Chobham din comitatul Surrey, care avea rampe speciale, s-a dovedit a fi un loc ideal pentru a face fotografii, pentru o producţie mare: mașina accelerează, de pe vârful rampei îşi desprinde roţile de la sol, iar un fotograf care stă în faţă şi la o distanţă sigură face cadrele necesare. Ce poate fi mai simplu decât atât?…

Evident, în teorie totul se vede simplu, dar după mai multe încercări, mașina nu a decolat mai mult de aproximativ 13 centimetri. În mod clar, acest lucru nu a fost suficient pentru o imagine bună, iar apoi un membru al echipei Autocar, care a luat parte la filmare, a rostit cuvintele care nu trebuiau spuse: „Încerci atunci… Trebuie să accelerăm mai mult”.

Zis şi făcut, cu toate riscurile asumate. Şoferul, jurnalistul Steve Sutcliffe, cel care a povestit toată această întâmplare de curând, s-a poziţionat cu alţi 10 metri mai în spate înainte de a călca acceleratorul în podea, pentru ca maşina să pornească de pe loc şi ca turbocompresoarele să se facă auzite la maxim. Şi…

„M-am uitat la faţa împietrită a fotografului, în timp ce calul meu de 2.5 tone zbura spre el ca o rachetă spre ţintă. Din fericire acesta a reuşit la timp să se ferească şi nu a avut de suferit”.

Potrivit martorilor oculari, mașina s-a ridicat în aer la puţin peste doi metri (cam la 2.13 m) și după o fracțiune de secundă s-a prăbușit la pământ. Consecințele au fost fatale. Astfel de sărituri sunt un lucru obișnuit în raliuri, dar maşinile participante în ele sunt special pregătite pentru asta. Nu a fost şi în cazul unui automobil stradal obişnuit, dar şi greu.

Ca urmare a impactului, toate anvelopele i-au explodat instant, trei dintre cele patru jante s-au distrus, iar amortizoarele suspensiei s-au stricat complet. În plus, mașina a suferit pagube semnificative în zona dedesubtului şi şasiului, toate sistemele sub-corp fiind defectate.

Ideea nebună a rămas totuşi în istorie. Fotograful a reușit să apese declanșatorul camerei de mai multe ori, dar fotografia spectaculoasă pe care o puteţi vedea în acest articol nu a ajuns niciodată pe coperta revistei Autocar. Se pare că interdicția de publicare a venit chiar de la conducerea Porsche – pentru a nu strica promovarea unui model atât de important pentru companie cu o poveste urâtă.

Apropo, şoferul şi-a păstrat slujba după aceea 🙂

Vezi şi:

https://autoblog.md/video-nu-incercati-sa-repetati-asta-ce-se-strica-pe-un-nou-ram-trx-dupa-o-saritura-de-circa-40-de-metri/

Cmentariile sunt închise