Grafic: Cum şi în cât timp a evoluat preţul benzinei 95 de la 20 la 30 de lei, iar al motorinei de la 16.50 la aproape 28

0

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram!
Le puteţi şi comenta acolo 😉

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova ne spune de fiecare dată că stabilește tarifele plafon la carburanți într-un mod maximal transparent şi conform metodologiei în vigoare.

Mecanismul de stabilire a prețurilor pentru produsele petroliere, aplicat începând cu 1 septembrie 2021, vine să asigure consumatorii cu prețuri corecte, transparente și ușor de verificat, evoluțiile de pe piața internațională reflectându-se cu exactitate la prețul la pompă, atât la creșterea cât și la descreșterea cotațiilor Platts.

De la începutul lunii septembrie se duce şi o statistică publică a preţurilor plafon pentru principalele tipuri de carburanţi şi astfel avem ocazia să vedem cum au evoluat acestea. Iată deci cum şi în cât timp a crescut preţul benzinei 95 de la 20 la 30 de lei, iar al motorinei de la 16.50 la aproape 28 de lei.

Evoluţia preţului la benzina 95

  • PL – valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare zilei efectuării calculului;
  • CV – rata oficială medie de schimb a monedei naționale în raport cu dolarul SUA pentru 14 zile anterioare zilei efectuării calculului;
  • MC – marja comercială specifică;
  • AC și TVA – cota accizelor și taxa pe valoare adăugată aplicate în conformitate cu Codul Fiscal al Republicii Moldova.

Evoluţia preţului la motorina standard

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata