Grupurile Toyota şi Hyundai, singurele care au prevăzut criza de microcipuri din industria auto. Cum au reuşit să evite problemele

Companiile auto din întreaga lume nu mai au de suferit din cauza COVID-19, ci de o insuficiență de microcipuri. Furnizorii și-au redus producția în 2020 pe fondul cererii în scădere, iar acum, pe fondul cererii în creștere de mașini, nu își pot crește încă rata de producție la un nivel stabil.

Cel puţin grupurile auto globale Volkswagen, General Motors, Ford, Honda, Nissan și Stellantis au fost forțați să-și reducă producția de mașini din cauza acestei probleme destul de grave. Însă Toyota Motor Corporation nici măcar nu a observat criza despre care vorbim. Mai multe surse apropiate gigantului japonez au dezvăluit pentru agenţia Reuters cum a reuşit să se descurce în aceste “vremuri grele”.

Abordarea Toyota este de a învăța din eșecurile din trecut. Și, deși acest lucru se aplică oricărei afaceri, în special uneia atât de mare cum este cea cu autovehicule, compania japoneză este cea care face analiza corectă.

Motivele succesului actual se află în criza de producție din 2011, când a avut loc avaria de la centrala nucleară Fukushima, după un cutremur puternic urmat de tsunami. După doar câteva zile mai multe fabrici din Japonia au început să sufere şi unele lanțuri cheie de aprovizionare cu componente s-au întrerupt. Ulterior, a fost nevoie de jumătate de an până când Toyota și-a putut reveni şi creşte producţia înapoi la nivelul anterior.

În 2011, după criză, Toyota a dezvoltat un plan de continuitate a activității, conform căruia toate părțile contractate trebuie să creeze obligatoriu un stoc de microcipuri și alte componente susceptibile la ritmul de producție pentru o perioadă de două până la șase luni, în funcție de timpul care trece de la comandă la livrare. În acest caz, chiar dacă producătorul oricărui produs are de suferit un eşec, din cauza aceloraşi calamităţi naturale, componentele deja aflate în depozite vor fi suficiente pentru perioada de restaurare sau pentru căutarea furnizorilor alternativi.

“Din câte ne putem da seama, Toyota este singurul producător de automobile care are tot ce trebuie pentru a face față lipsei de cipuri”, a declarat o sursă familiarizată cu Harman International, companie specializată în sisteme audio pentru maşini, afișaje și tehnologii de asistență pentru șofer.

Microcontrolerele, care sunt utilizate de exemplu în sistemul de direcție, frâne, demaror, senzori de ploaie și multe alte blocuri de date, fără de care este imposibil de asamblat în prezent o mașină modernă, sunt acum deosebit de rare de găsit în stocuri mari necesare. Cu toate acestea, aceste cipuri nu sunt cele mai avansate: sunt produse în conformitate cu procesul tehnologic de 28-40 nanometri.

Pentru comparație, procesoarele moderne pentru PC-uri și smartphone-uri folosesc deja o precizie de 5 nm, dar cu cât e mai mică cifra, cu atât sunt mai dificile şi scumpe de realizat. Şi reieşind că anual se fac mai multe gadget-uri decât maşini, aceste cipuri sunt ieftine de fabricat şi nu se învechesc repede. În consecință, pot fi depozitate cu ușurință într-un depozit timp de șase luni.

Al doilea motiv agerimii Toyota este imersiunea sa profundă în procesele tehnice. Dacă alte companii pur și simplu comandă componente gata făcute de la furnizori și nu se aprofundează în detalii (adică, de fapt, primesc doar o “cutie neagră” condiționată, despre structura internă de care au adesea doar o idee aproximativă), compania japoneză studiază profund totul!

Mai mult, Toyota produce însăși multe lucruri din nomenclatura electronică. În 1989, ea a construit o fabrică pentru producţia semiconductoarelor. În anii 90, era necesar să creeze microcontrolere pentru ca transmisia primului hibrid Toyota Prius să funcţioneze după cum este necesar. În timp, Toyota și-a dezvoltat și fabricat propriile cipuri timp de trei decenii, până când în 2019 și-a transferat fabrica filialei sale DENSO.

Amintim că întreruperea aprovizionării cu microcipuri este cauzată de faptul că industria auto se recuperează mai repede decât se aștepta, astfel încât numărul calculat anterior de componente nu mai este suficient. În același timp, pentru principalii producători de cipuri din Asia, companiile auto din lanțul de aprovizionare valorează mai puțin decât mărcile de electronice precum Apple și HP, așa că nimeni nu încearcă să rescrie calendarul de producție special pentru acestea. Situația a fost afectată și de un incendiu major în octombrie 2020 la fabrica de cipuri Asahi Kasei Microdevices (AKM) din sudul Japoniei, care a întrerupt în cele din urmă aprovizionarea cu semiconductori.

Apropo, pe lângă grupul Toyota, un alt jucător important care nu pare să întâmpine probleme în acest sens este Hyundai-KIA. Coreenii au mărit achizițiile de cipuri în a doua jumătate a anului 2020 (de parcă ar fi ştiut ce va urma), în timp ce alți producători de automobile, dimpotrivă, nu au făcut stocuri de componente, asta într-un efort de a reduce costurile şi cheltuielile pe fondul crizei provocate de COVID-19.

Deoarece Hyundai a continuat să cumpere la timp cipuri de la furnizori globali precum Bosch și Continental, a reușit chiar să economisească destul de mult. Principiul economiei de piață a funcționat: atunci când nimeni nu avea nevoie de astfel de componente, prețul lor a scăzut. Drept urmare, compania sud-coreeană a câștigat dublu: nu numai că a procurat componente la un cost mai bun, dar a putut, de asemenea, să-şi formeze stocuri pentru producția non-stop de vehicule şi astfel să nu fie nevoită să amâne şi lansări de produse noi.

Cmentariile sunt închise