Guvernul a aprobat un proiect prin care predă camerele de supraveghere a traficului unei companii private
Guvernul Republicii Moldova a aprobat expres, la sedinţa de astăzi a Cabinetului de Minişti, un proiect potrivit căruia camerele video de monitorizare a traficului rutier vor ajunge în proprietatea unei companii private. Ce înseamnă acest lucru?
Potrivit descrierii din documentul ataşat mai jos, odată cu crearea aşa-zisului Sistem Automatizat de Supraveghere a Siguranței Publice și Rutiere în Republica Moldova, camere de monitorizare și supraveghere video vor fi instalate în locurile de interes public, iar încălcările regulilor de circulație rutieră de drumurile Republicii Moldova vor fi înregistrate în mod automat. Astfel, situația din oraș dar și de pe traseele naționale va putea fi evaluată în timp real.
De asemenea, va fi asigurat volumul suficient de informații pentru a răspunde și interveni prompt la incidente și problemele societății, spre exemplu, dar care nu se limitează doar la: ambuteiaje și incidente în trafic, situații excepționale, infracțiuni stradale și acte de terorism, etc.
Documentul mai prevede că pe durata implementării proiectului sistemele de supraveghere video existente vor fi transmise în gestiunea partenerului privat, care, după efectuarea unei analize cu privire la posibilitatea, necesitatea și oportunitatea utilizării componentelor sistemului existent, luându-se în considerare uzura tehnologică, va stabili condițiile de integrare a acestora în sistemul nou.
Numărul, funcționalitatea și cantitatea exactă a unităților de monitorizare, complexelor de înregistrare foto și video automatizate staționare și/sau mobile, precum și necesitățile de amenajare a teritoriului urban urmează a fi determină la o eventuală etapă de proiectare.
Un alt detaliu important remarcat este că recuperarea investiției partenerului privat se va efectua din contul acumulărilor obținute în rezultatul amenzilor aplicate în urma încălcărilor înregistrate de Sistemul Automatizat de Supraveghere a Siguranței Publice și Rutiere. Acestea se vor contabiliza separat de încasările acumulate din amenzile aplicate în mod tradițional de Inspectoratul General al Poliției.
Proiectul mai prevede că partenerului privat îi revine 50% din suma totală a acumulărilor obținute în rezultatul amenzilor aplicate!
Potrivit informaţiilor lansate în presa de specialitate, Centrul Naţional Anticorupţie a criticat proiectul din cauza mai multor detalii care nu s-au luat în calcul sau care nu au fost menţionate. Cu toate acestea, proiectul a fost aprobat de Guvern.
Vezi şi: Lista şi locaţia camerelor funcţionale de supraveghere a traficului rutier din municipiul Chişinău
Află mai multe detalii din textul documentului aprobat:
[embeddoc url=”https://gov.md/sites/default/files/document/attachments/intr30_49.pdf” download=”none”]
Cmentariile sunt închise