Guvernul va expropria proprietăți publice și private pentru a putea construi mai multe drumuri
(update 25.07.2024) Parlamentul a votat expres în două lecturi proiectul de lege în acest sens.
Sporirea mobilității prin sisteme de transport eficiente, durabile și sigure reprezintă unul dintre obiectivele Strategiei Naționale de Dezvoltare Moldova Europeană 2030. Având în vedere că, de multe ori, construcția, reabilitarea, modernizarea și extinderea drumurilor publice depășesc hotarele terenurilor aflate în proprietatea statului, pentru a accelera desfășurarea lucrărilor, acestea vor fi declarate de utilitate publică.
Ce înseamnă asta? Guvernul va întreprinde măsurile necesare pentru exproprierea bunurilor imobile situate pe amplasamentul lucrărilor de utilitate publică de interes național pentru a asigura construcția acestor drumuri în termen. Plata despăgubirilor pentru expropriere și cheltuielile pentru lucrările cadastrale și evaluarea bunurilor imobile vor fi efectuate din contul Fondului Rutier.
Îmbunătățirea condițiilor de trai, inclusiv sporirea mobilității prin sisteme de transport eficiente, durabile și sigure reprezintă unul din obiectivele Strategiei Naționale de Dezvoltare Moldova Europeană 2030, obiective care pot fi atinse prin implementarea proiectelor de reabilitare, modernizare și construcție a drumurilor publice.
Însă deseori construcția, reabilitarea, modernizarea și extinderea drumurilor publice depășesc hotarele terenurilor proprietate de stat aferente drumurilor publice și se extind pe sectoare de teren proprietate publică și privată.
Astfel, conform studiilor de fezabilitate și în procesul de elaborare a proiectelor tehnice pentru lucrările de construcție, reabilitare, modernizare și extindere a drumurilor publice naționale au fost identificate terenuri proprietate publică a unităților administrativ teritoriale și terenuri proprietate privată ce necesită a fi expropriate în scopul efectuării lucrărilor pentru cauză de utilitate publică de interes național.
Lucrările de construcție, reabilitare, modernizare şi extindere se referă la următoarele drumuri naționale:
- M3 Chișinău–Comrat–Giurgiulești–frontiera cu România (sectorul de ocolire a or. Vucănești), se extind pe circa 14 terenuri proprietate privată (suprafață totală de 0,2194 ha) și pe 33 terenuri proprietate publică (suprafață totală de circa 2,7 ha);
- M3 Chișinău–Comrat–Giurgiulești–frontiera cu România (sectorul de ocolire a or. Cimișlia), se extind pe circa 28 terenuri proprietate privată (suprafață totală de 1,3643 ha) și 22 terenuri proprietate publică (suprafață totală de circa 0,8405 ha);
- R14 R6–Codrul Nou–Soroca–Unguri–frontiera cu Ucraina (sectorul Soroca-Arionești), se extind pe circa 30 terenuri proprietate privată (suprafață totală de 0,2181 ha) și 76 terenuri proprietate publică (suprafață totală de circa 3,14 ha);
- R33 Hînceşti–Lăpuşna–M1, se extind pe circa 14 terenuri proprietate privată (suprafață totală de 0,0659 ha) și 122 terenuri proprietate publică (suprafață totală de circa 1,74 ha);
- R34 Hînceşti–Leova–Cahul–Giurgiulești (sectorul Cantemir–Cahul), se extind pe circa 10 terenuri proprietate privată (suprafață totală de 0,1955 ha) și 77 terenuri proprietate publică (suprafața totală de circa 3,51 ha).
- M5 Frontiera cu Ucraina-Criva-Bălți-Chișinău-Tiraspol-frontiera cu Ucraina (sectorul Criva-Bălți), se extind pe circa 76 terenuri proprietate privată (suprafață totală de 31,13 ha) și 49 terenuri proprietate publică (suprafața totală de circa 11,25 ha);
- R7 R14 – Drochia – Costești – frontiera cu România, se extind pe circa 118 terenuri proprietate privată (suprafață totală de 7,39 ha) și 174 terenuri proprietate publică (suprafața totală de circa 11,98 ha).
- R14.3 Drum de acces la podul Cosăuți – Yampil, cu punctul de trecere a frontierei și infrastructura conexă, se extind pe circa 154 terenuri proprietate privată.
Implementarea proiectului va necesita mijloace financiare care conform prevederilor proiectului vor fi acoperite din sursele fondului rutier, fără alocarea resurselor financiare suplimentare din Bugetul de Stat.
Mijloacele financiare respective rezidă în plata de despăgubiri și cheltuielile ce reies din procedurile de identificare, delimitare, formare și evaluare a bunurilor imobile, care urmează a fi acordate expropriatului.
Cuantumul acestor despăgubiri urmează a fi determinate ulterior în procesul de realizare a măsurilor necesare implementării proiectului de Lege propus spre examinare. Valoarea medie estimativă a despăgubirilor, după caz, în dependență de amplasament, pentru terenurile proprietate privată, situate pe amplasamentul lucrărilor de construcție a drumurilor, vor constitui pentru 1 ar de teren cu modul de folosință-agricol/arabil circa 1360 lei, iar pentru 1 ar de teren cu modul de folosință-pentru construcții circa 4300 lei.
După implementarea acestui proiect va fi posibil executarea lucrărilor de reabilitare, modernizare şi extindere drumurilor naționale menționate supra, ceea ce va influența pozitiv la ridicarea nivelului de trai al populației prin îmbunătățirea infrastructurii rutiere naționale facilitând transportul de mărfuri și călători precum și dezvoltarea economică
Cmentariile sunt închise