(video) Hyundai și KIA experimentează un nou domeniu de activitate

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Chiar dacă suntem obișnuiți să vedem modele frumoase și spectaculoase la prețuri atractive pentru mărcile Hyundai și KIA, de data aceasta constructorul din Coreea a reușit să ne surprindă.

DAL-E robot de cafea

Hyundai și KIA au un departament de cercetare foarte avansat. Pe lângă automobilele care recunosc și respectă regulile de circulație, au găsit timp și pentru robotică. În urmă cu câțiva ani, Hyundai Motors a achiziționat firma Boston Dynamics cu aproape un miliard de dolari. Aceasta este cunoscută pentru câinele său artificial. A fost dezvoltat și acum poate asigura paza clădirilor. Doar că asta nu era suficient pentru compania coreeană.

Așa se face că a luat naștere proiectul DAL-e Delivery. Numele vine de la Drive you, Assist you, Link with you-experience (te conduc, te asist, mă conectez cu experiență). Probabil sună ciudat, dar nu au găsit o denumire mai ușoară, cum ar fi Jae sau Ryu. Din acest proiect a luat naștere un roboțel care poate face cafea și să o livreze persoanei care a comandat-o. Partea interesantă este că, deși nu poate urca scările, probabil pentru că ar face cioburi pe jos, poate recunoaște fețele clienților.

DAL-E robot de cafea

În schimb, DAL-e poate folosi liftul. Cum și în ce fel reușește să se conecteze cu panoul de comandă, Hyundai-KIA nu a comunicat. Dar la sigur nu are un braț care să apese butoanele etajelor. Roboțelul care furnizează cafea poate rula cu până la 4,32 km/h. Este propulsat de un motor electric și poate găsi o persoană într-o clădire de birouri cu mai multe etaje. Se poate strecura prin spații aglomerate ocolind obstacolele.

Cafea la robot

Astfel, clientul trebuie doar să comande cafeaua și să o aștepte. Cât timp poate dura de când comandă și până primește, nu se cunoaște. Dar se știe că roboțelul nu vine cu cafeaua gata făcută. Are integrat un expressor și va prepara lichidul cafeniu aburind chiar în fața clientului. Pentru aceasta, are un rezervor de apă suficient pentru 16 cești. Greutatea totală a robotului este de 10 kilograme, iar centrul de greutate este foarte jos pentru a nu se răsturna.

DAL-E robot de cafea

Clientul este recunoscut de robot cu ajutorul unei camere video folosind tehnologii de inteligență artificială. Un ecran de 11.6 inci afișează stadiul de preparare și următoarea livrare. Odată ajuns la persoana căreia îi este destinată cafeaua, roboțelul se oprește acolo și începe prepararea. După ce a terminat, deschide o ușiță și scoate ceașca pentru a fi servită.

Producătorul nu au dat prea multe detalii referitoare la tehnologiile folosite pentru crearea lui DAL-e. Dar dacă KIA și Hyundai sunt capabili să meargă pe Lună, e clar că se pot descurca și cu un roboțel pe Pământ. Dar cel mai probabil se bazează atât pe tehnologii de radar cât și pe unde laser sau ultrasunete pentru evitarea de obstacole. Prima versiune a lui DAL-e a apărut acum 3 ani. Probabil că în pandemie nu mai voia nimeni să coboare la bufet pentru o cafea. Proiectul a evoluat și, iată, acum este aproape de implementare la nivel comercial. Producătorul coreean speră că va putea livra acest roboțel companiilor din domeniul hotelurilor și restaurantelor.

Acum întrebarea principală este: primește sau nu bacșiș pentru servire ireproșabilă?

Cmentariile sunt închise